Skocz do zawartości

Stukanie w kołowrotku

Pickerel

Rekomendowane odpowiedzi

Kołowrotek Shimano z wyższej półki na sucho kręci idealnie niestety pod niewielkim już obciążeniem zaczyna stukać.  Stukanie lub jak kto woli chrobotanie pojawia się w tym samym położeniu szpulki podczas jej wędrówki góra - dół.  

Krótko i na temat.   Co jest przyczyna tego zjawiska i jak się go pozbyć?

Pozdrawiam

Gdy system posuwu szpuli ma ciężko, to wtedy w pozycji powrotu słychać charakterystyczne stukanie. Przyciśnij sobie szpulkę od góry kciukiem i zakręć korbką - usłyszysz go bardzo wyraźnie. Jeden model stuka dopiero pod takim obciążeniem, inny przy praktycznie zerowym. Kwestia jaki ma luz na wałku.

W niektórych modelach trzeba dodać np malutką podkładeczkę na wałek posówu by skasować nadmierny luz.

Na wormie luzów nie ma, jest na sztywno osadzony. Wygląda jak nowy bez widocznych uszkodzeń. Może problem jest po stronie wodzika albo wogule gdzie indziej?

Za sztywno osadzony to niedobrze tak do końca.Należy się przyjrzeć samemu wałkowi posuwu szpuli czy aby na szczytach zębów w rowkach nie ma " zadr ". Sprawdzić połączenie osi z suportem (często jest poluzowane). Oraz prawidłowo ustawić luz samego wodzika w suporcie.

Powiem że prawidłowo ustawiony luz wodzika da się rozpoznać po tym jaki ślad w smarze zostawia na wałku posuwu szpuli.

• Like 2

Wałek posuwu jest nowy bez zadr i innych defektów.  Rozumiem że wodzik ma chodzić luźno czyli blaszka mocująca zespół wodzika nie może być zbyt mocno dokręcona?  Do środka dałem tylko oliwkę żeby wodzik miał więcej luzu :D  Połączenie osi z suportem to raptem jedna śrubka o ile dobrze kojarzę.  

Zauważyłem że jeśli kołowrotek jest w pozycji równoległej do podłoża to pracuje gładko.  Jak go tylko uniosę szpulą do góry to zaczyna się delikatne chrobotanie.  

Jak dostał strzał w szpulke to moglo lekko przekrzywic ten półksiezyc i bedzie tak sie działo

to stukniecie jest wtedy gdy półksiezyc znajduje sie w miejscu przeciecia sie rowków na wormie

Jak kolowrotek jest szpulka do gory to szpulka dociska trzpien i jest obciazenie na tym malutkim elemencie

Czyli tym półksiezycu

Jak dasz kolowrotek poziomo to juz nie ma takiegi obciazenia i nie stuka

A wez jeszcze zdejmij szpulke i po kręć trzymajac kolowrotek w różnych pozycjach

czy tez bedzie wyczuwalne to stukanie czy nie

Edytowane przez tony1983
  • Like 2

To bedzie najprawdopodobniej tak ze komus upadl aldo w jakis sposob dostal w szpule lub w trzpień na ktory sie ja zaklada

trzeba by bylo jeszcze zobaczyc na worma na rowki a dokladniej w miejsca gdzie sie przecinaja czy na tych ostrych czubkach w miejscu przeciecia sie cos nie ukruszylo

jesli bedzie worm ok to pozostaje tylko ten malutki półksiężyc

obstawiam na 90 % ze bedzie lekko skrzywiony

Jedne stukają, inne nie. U mnie 11TP stukał. Emblem stukał. Tournament stukał. U kumpla Exist stukał. W każdym przypadku pomaga zapaćkanie dobrym syntetycznym smarem ośki pod szpulą. Doraźnie. Pan Leśniak mnie zaraz do porządku przywoła, bo tak się robić nie powinno, ale cóż, dla spokoju ucha można taki patent rozważyć :D

• Like 2

Shimano po strzale w szpulę przekazują siłę na ślizgacz oscylacji w którym znajduje się wodzik.Ażurowany odlew zwykle ulega  odkształceniu lub pęknięciu,sam wodzik(twardy-spiek albo co!?) zwykle się nie odkształca choć może być wypracowany-wytarty(warto zdiagnozować).

Czyli napchać smaru między pinion a ośkę szpuli?  Nie wiem jaki to będzie miało wpływ na stukanie ale na pewno zdecydowanie ciężej będzie pracował kołowrotek.  Tak mi się wydaje :ph34r:

Smar zawsze osadza się na ośce, to normalne zjawisko. Ośka zbiera go z koła. W moim tp 11 także stukało. 

Zrobiłem odwrotnie. Dałem kilka kropelek oliwki aby było lżej ośce i pomogło. Nie stuka ale pamiętać trzeba żeby nie przesadzać z oliwką...

• Like 2

• 4 lata później...

Panowie tak jak w temacie, mam mały problem kręciołek to Ryobi Virtus 4000

Po kilku wypadach na spinning zaczął mi brzęczeć przy łapaniu na obrotówke albo przy mocniejszym podbijaniu kopyta z dna. Chce mu dać trochę smaru bez rozkrecania bo i tak w styczniu oddam na serwis. Pytanie do was, gdzie mogę trochę dać smaru, dodam że ta śruba na której się podnosi i opada szpula jest sucha jak pieprz. I ten dźwięk właśnie dochodzi z tamtego miejsca.