Pickerel Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Kołowrotek Shimano z wyższej półki na sucho kręci idealnie niestety pod niewielkim już obciążeniem zaczyna stukać. Stukanie lub jak kto woli chrobotanie pojawia się w tym samym położeniu szpulki podczas jej wędrówki góra - dół. Krótko i na temat. Co jest przyczyna tego zjawiska i jak się go pozbyć? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Czy to ultegra tak postukuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Posów szpuli. Klika lub stuka w 65% kołowrotków na rynku :-) Najlepiej klika Mitchell Extreme lub rozpierdzielony Battle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 26 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Posów szpuli.Mógłbyś rozwinąć myśl. Za posów szpulki jest odpowiedzialnych parę cześci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Posów szpuli. Klika lub stuka w 65% kołowrotków na rynku :-) Najlepiej klika Mitchell Extreme lub rozpierdzielony Battle Rozpierdzielony Battle a Shimano z wyższej półki to zupełnie inny mechanizm posuwu szpuli. Battle mimosród a Shimano wałek posuwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Gdy system posuwu szpuli ma ciężko, to wtedy w pozycji powrotu słychać charakterystyczne stukanie. Przyciśnij sobie szpulkę od góry kciukiem i zakręć korbką - usłyszysz go bardzo wyraźnie. Jeden model stuka dopiero pod takim obciążeniem, inny przy praktycznie zerowym. Kwestia jaki ma luz na wałku. W niektórych modelach trzeba dodać np malutką podkładeczkę na wałek posówu by skasować nadmierny luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 27 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Na wormie luzów nie ma, jest na sztywno osadzony. Wygląda jak nowy bez widocznych uszkodzeń. Może problem jest po stronie wodzika albo wogule gdzie indziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin2015 Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Najlepiej oddać do Pana Józefa Leśniaka,ja sam próbowałem grzebać i jeszcze gorzej było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Na wormie luzów nie ma, jest na sztywno osadzony. Wygląda jak nowy bez widocznych uszkodzeń. Może problem jest po stronie wodzika albo wogule gdzie indziej?Za sztywno osadzony to niedobrze tak do końca.Należy się przyjrzeć samemu wałkowi posuwu szpuli czy aby na szczytach zębów w rowkach nie ma " zadr ". Sprawdzić połączenie osi z suportem (często jest poluzowane). Oraz prawidłowo ustawić luz samego wodzika w suporcie.Powiem że prawidłowo ustawiony luz wodzika da się rozpoznać po tym jaki ślad w smarze zostawia na wałku posuwu szpuli. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 27 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Wałek posuwu jest nowy bez zadr i innych defektów. Rozumiem że wodzik ma chodzić luźno czyli blaszka mocująca zespół wodzika nie może być zbyt mocno dokręcona? Do środka dałem tylko oliwkę żeby wodzik miał więcej luzu Połączenie osi z suportem to raptem jedna śrubka o ile dobrze kojarzę. Zauważyłem że jeśli kołowrotek jest w pozycji równoległej do podłoża to pracuje gładko. Jak go tylko uniosę szpulą do góry to zaczyna się delikatne chrobotanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Czyli musi byc cos z wodzikiem miałem taki przypadek w jednym turku po wymianie walka posuwu szpuli i półksiezyca (tak sobie te części nazwałem ) tego co lata w rowku po walku posuwu stukanie ustalo Moze za lekko dokreciles blaszkę na wodziku i ma za dużo luzu ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 A tak jeszcze zapytam nie upadl Ci ten kolowrotek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 27 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Nowy wodzika zamówię a co do upadku to nie wiem, nie jestem pierwszym właścicielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 (edytowane) Jak dostał strzał w szpulke to moglo lekko przekrzywic ten półksiezyc i bedzie tak sie działo to stukniecie jest wtedy gdy półksiezyc znajduje sie w miejscu przeciecia sie rowków na wormie Jak kolowrotek jest szpulka do gory to szpulka dociska trzpien i jest obciazenie na tym malutkim elemencie Czyli tym półksiezycuJak dasz kolowrotek poziomo to juz nie ma takiegi obciazenia i nie stuka A wez jeszcze zdejmij szpulke i po kręć trzymajac kolowrotek w różnych pozycjachczy tez bedzie wyczuwalne to stukanie czy nie Edytowane 28 Września 2015 przez tony1983 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 28 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Bez szpulki pozycja kołowrotki nie ma większego znaczenia. Kręci cicho i gładko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 To bedzie najprawdopodobniej tak ze komus upadl aldo w jakis sposob dostal w szpule lub w trzpień na ktory sie ja zaklada trzeba by bylo jeszcze zobaczyc na worma na rowki a dokladniej w miejsca gdzie sie przecinaja czy na tych ostrych czubkach w miejscu przeciecia sie cos nie ukruszylo jesli bedzie worm ok to pozostaje tylko ten malutki półksiężyc obstawiam na 90 % ze bedzie lekko skrzywiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 28 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) Worm juz wymieniłem na nowy. O wodziku nie pomyślałem. Kołowrotek pracuje zdecydowanie lepiej ale nadal delikatnie stuka. Edytowane 28 Września 2015 przez Pickerel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 To zerknij jeszcze na ten maluski elemencik po wymianie tej pierdolki powinno bys wszystko w porządku pozdr ps. daj znac co tam z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Jedne stukają, inne nie. U mnie 11TP stukał. Emblem stukał. Tournament stukał. U kumpla Exist stukał. W każdym przypadku pomaga zapaćkanie dobrym syntetycznym smarem ośki pod szpulą. Doraźnie. Pan Leśniak mnie zaraz do porządku przywoła, bo tak się robić nie powinno, ale cóż, dla spokoju ucha można taki patent rozważyć 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 29 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Czyli napchać smaru między pinion a ośkę szpuli? Nie wiem jaki to będzie miało wpływ na stukanie ale na pewno zdecydowanie ciężej będzie pracował kołowrotek. Tak mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Shimano po strzale w szpulę przekazują siłę na ślizgacz oscylacji w którym znajduje się wodzik.Ażurowany odlew zwykle ulega odkształceniu lub pęknięciu,sam wodzik(twardy-spiek albo co!?) zwykle się nie odkształca choć może być wypracowany-wytarty(warto zdiagnozować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 30 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Czyli napchać smaru między pinion a ośkę szpuli? Nie wiem jaki to będzie miało wpływ na stukanie ale na pewno zdecydowanie ciężej będzie pracował kołowrotek. Tak mi się wydaje Smar zawsze osadza się na ośce, to normalne zjawisko. Ośka zbiera go z koła. W moim tp 11 także stukało. Zrobiłem odwrotnie. Dałem kilka kropelek oliwki aby było lżej ośce i pomogło. Nie stuka ale pamiętać trzeba żeby nie przesadzać z oliwką... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 30 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Też daje oliwę na ośkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 30 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Smar zawsze osadza się na ośce, to normalne zjawisko. Ośka zbiera go z koła. Jeśli damy tylko tyle ile się powinno dać smaru na koło czyli bardzo mało to zbyt wiele się go nie dostanie na ośkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yary Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Panowie tak jak w temacie, mam mały problem kręciołek to Ryobi Virtus 4000Po kilku wypadach na spinning zaczął mi brzęczeć przy łapaniu na obrotówke albo przy mocniejszym podbijaniu kopyta z dna. Chce mu dać trochę smaru bez rozkrecania bo i tak w styczniu oddam na serwis. Pytanie do was, gdzie mogę trochę dać smaru, dodam że ta śruba na której się podnosi i opada szpula jest sucha jak pieprz. I ten dźwięk właśnie dochodzi z tamtego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi