Skocz do zawartości

Abu ambassadeur - problem z hamulcem walki

radziej124

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od około 2,5 roku używam multiplikatora abu 5601c jerkbaiter. Niestety niedawno pojawił się problem z hamulcem walki. Pomimo dokręconej gwiazdki na max, kołowrotek oddaje linkę bez większego oporu. Pierwsze co przyszło mi do głowy: trzeba wymienić podkładki hamulcowe. Kupiłem więc nowe: carbontex carbon fiber drag washers. Po zamontowaniu ich wszystko wyglądało bardzo dobrze, hamulec znów zaczął działać jak należy. Niestety po około 2 godzinach łowienia problem się powtórzył i hamulec znów nie trzymał szpuli jak powinien.

Kupiłem więc oryginalne podkładki abu i znów ta sama sytuacja, w domu po założeniu wszystko ok, natomiast po godzinie-dwóch szarpania hamulec znów nie trzyma.

Czy ktoś ma pomysł gdzie leży problem?

Dodam, że kołowrotek wyczyszczony, na hamulcu nie ma żadnego smarowidła.

Edytowane przez radziej124

Już dawno nie rozkładałem ABU ale mam wrażenie, że źle go składasz. Tam są takie wykrzywione podkładki, które trzeba odpowiednio włożyć. Niestety nie wiem czy to jest przyczyną - niech wypowiedzą się fachowcy, bo tak jak napisałem strasznie dawno rozbierałem ten multik.

Rozkładałem i składałem go już wiele razy. Dla pewności spojrzałem w instrukcję, oraz obejrzałem filmik na youtube, także wszystko jest złożone jak należy. Sprężynujące podkładki też zamontowane prawidłowo. Na próbę dokładałem nawet ekstra podkładkę, żeby docisnąć mocniej, ale nic nie pomaga.

Wiem już co się stało. Nie uwierzycie.

Pomyślałem sobie, że to szpula się ślizga, ale to nie możliwe. Ślizga się natomiast cała nawinięta plecionka. Używam dość grubej linki i widocznie jest za słabo nawinięta.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Zawsze trzeba zacząć od najprostszych rzeczy. Ja tak nie zrobiłem i dwa razy zapłaciłem za podkładki hamulcowe. Stare wylądowały w śmietniku, a podejrzewam że były dobre.

Właściwie wszystko koledzy wyżej powiedzieli co trzeba, jednakowoż idąc drogą burzy muzgów gdzie każdy pomysł może okazać się trafny tak czytając na początku Twojego posta i analizując przebieg wyszło mi, że może używasz za rzadkiego smaru w nadmiernej ilości i pod wpływam pracy dostaje ciepła i ścieka na podkładki cierne i dzieje się co się dzieje...  :unsure:

Edit: To się nazywa wejście w temat ;p

Edytowane przez Tomek88

:lol: po przeczytaniu początku wątku miałem delikatnie zasugerować ślizgającą się plecionkę na szpuli - miałem tak na kołowrotku spinningowym.

Już węszyłem do kogo oddać do serwisu, poleciałem do kolegi do sklepu wędkarskiego - może coś pomoże.

Stwierdził że wygląda wszystko ok - nie wiadomo co jest...

I w końcu zobaczyłem że to pletka! Na szczęście zanim wydałem kasę :)

...ale napisałeś, że przez 2h po wymianie podkładek było OK, więc zaniechałem pisania pierdół :blush:

:lol: po przeczytaniu początku wątku miałem delikatnie zasugerować ślizgającą się plecionkę na szpuli - miałem tak na kołowrotku spinningowym.

Już węszyłem do kogo oddać do serwisu, poleciałem do kolegi do sklepu wędkarskiego - może coś pomoże.

Stwierdził że wygląda wszystko ok - nie wiadomo co jest...

I w końcu zobaczyłem że to pletka! Na szczęście zanim wydałem kasę :)

...ale napisałeś, że przez 2h po wymianie podkładek było OK, więc zaniechałem pisania pierdół :blush:

Zgaduję że na suchej lince się nie ślizgało, natomiast po namoknięciu efekt był taki jak opisałem.

Już linka została wymieniona na nową i wszystko gra. :)

Wiem już co się stało. Nie uwierzycie.

Pomyślałem sobie, że to szpula się ślizga, ale to nie możliwe. Ślizga się natomiast cała nawinięta plecionka. Używam dość grubej linki i widocznie jest za słabo nawinięta.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Zawsze trzeba zacząć od najprostszych rzeczy. Ja tak nie zrobiłem i dwa razy zapłaciłem za podkładki hamulcowe. Stare wylądowały w śmietniku, a podejrzewam że były dobre.

A miałem o tym wczoraj napisać. Ale tyle już o tym było na forum że sądziłem iż to już wyeliminowałeś. ABC....

• Like 1

• 1 rok później...

A ja tak miałem w zillionie. przyczyną było zbyt obfite smarowanie multiplikatora.Po kilku godzinach pracy smar z zębatek dostawał się na tarcze hamulca ( robił się odrobinę rzadszy) , i miałem ten sam efekt co Ty. Wyczyściłem multik,, nasmarowałem mniej obficie, a tarcze przemyłem w benzynie ekstrakcyjnej i natłuściłem tylko oliwką. Zillion dzieła do tej pory.

Edytowane przez proraf
  • Like 1