Skocz do zawartości

Zalew Sulejowski (Sulejów)

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Znasz miejsce w Polsce gdzie tak od ręki można kupić - niech będzie, że tylko tonę szczupaka - zawodniczego?

To mit z tym zarybianiem przed zawodami - kolejny mit.

Skąd się wziął?

Przez analogię do zarybiania przed zawodami muchowymi rzeczek pstrągowych.

Tylko jeśli wpuścimy do rzeczki o szerokości 10 m tonę tęczaka to będzie ich gęsto.

A w takiej wodzie jak ZS to ta tona będzie niezauważalna.

No i koszty - Ha haaaa... Że niby ZO to miałby sfinansować??? Zapomnijcie dobrzy ludzie:)

• Like 4

Więc jak wytłumaczysz zeszłoroczne zarybienie ZZ  na tydzień,czy półtora przed Mistrzostwami (szczupakiem właśnie zawodniczym, nie trzydziestkami)-zbieg okoliczności?. 

Jakież było nasze zdziwienie,że z dnia na dzień tak się zmieniło na tej wodzie,po totalnym bezrybiu nagle zaczęliśmy łowić sporo szczupaków(nie tylko my) i do Mistrzostw już ich nie wiele zostało....

Wierutna bzdura z tym dorybianiem..

Brałem udział w MP, oczywiście nie uczestnicząc.. :) Sulejów ciągle jest biedną, niespecjalnie rybną wodą, niech wyniki was nie zmylą. Dobry namiar to podstawa.. :)

A Ty myślisz Sławku,że to się odbywa w dzień zawodów? ha...ha...

• Like 1

Do tego wielkość łowionych szczupaków, typowo zawodnicze.

Ja bym powiedział typowo sulejowskie ...

Co do wyników to nie jestem zaskoczony tą bryndzą - moje zdanie o zawodnikach w większości (znam wyjątki) jest kiepskie.Łowią schematycznie , szablonowo, podejmując jak najmniejsze ryzyko w dodatku często na najbardziej ''publicznych'' miejscówkach . Choć na takiej wąskiej kiszce jak Zalew Sulejowski raczej ciężko o prywatność .

• Like 1

Zawody są wówczas, jak Iksiński złowi 45 ryb, a Igrekowski 32. To nie licząc długości ryb można uznać, że ten pierwszy wygrał.

A tu takie zawody "po naszemu", I miejsce 3 ryby, II miejsce dwie itd. Taki to kapryśny Sulejów

????

• Like 2

Niestety ale ZS z roku na rok wygląda coraz słabiej jeśli chodzi o szczupaki,przynajmniej z moich doświadczeń tak wynika.

Jeszcze 2-3 lata temu nie było wyjazdu żebym pojechał na zero, ten rok niestety po za mamuśką 88cm daje czasem szczupaki nie przekraczające wymiaru ochronnego,a i z tymi jest słabo, może to wynika że zmiany przynęt na duże nie wiem ale u innych też jak rozmawiam jest podobnie. Miejscówki które dawały po kilka szczupaków są zupełnie bezrybne.

W tym roku to może być głównie przyczyna braku wody na ZS przed wiosną gdzie dziady wyjmowały z dołków siatakini widłami ryby.

Ps. łowię głównie na małym Zalewie.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez pikeft

Maxer - jest w konsultacjach z gminami druga wersja projektu o ponownym utworzeniu parku krajobrazowego. A w nim bez ograniczeń duże ploso, od wyspy do Kazimierskiego Góry 5kW, mały zalew bez spalin. Na to nałożą się prawdopodobnie regulacje nowego prawa wodnego. Czyli póki co, bez zmian.. :) 

Pod względem spalin mam ortodoksyjne poglądy. Takie akweny jak Zb. Sulejowski, Jeziorsko, Poraj, Miedzna itp powinny być w całości zamknięte dla silników spalinowych.

Wiem że narażę się tym poglądem wielu - nie tylko motorowodniakom - ale mamy w regionie łódzko-piotrkowsko-częstochowsko-sieradzkim tak niewiele dużych akwenów wodnych, że powinny one służyć rekreacji, żeglarstwu i wędkarstwu, a nie kretyńskim wygłupom "macho" w ślizgaczach i na skuterach, popisującym się przed przygłupimi panienkami.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Pod względem spalin mam ortodoksyjne poglądy. Takie akweny jak Zb. Sulejowski, Jeziorsko, Poraj, Miedzna itp powinny być w całości zamknięte dla silników spalinowych.

Wiem że narażę się tym poglądem wielu - nie tylko motorowodniakom - ale mamy w regionie łódzko-piotrkowsko-częstochowsko-sieradzkim tak niewiele dużych akwenów wodnych, że powinny one służyć rekreacji, żeglarstwu i wędkarstwu, a nie kretyńskim wygłupom "macho" w ślizgaczach i na skuterach, popisującym się przed przygłupimi panienkami.

Olku a skuterowanie nie jest rekreacją (przynajmniej dla tych "macho")?  :D  :D :D 

Każdy ma prawo do rekreacji... choć czasem jej forma bywa uciążliwa dla innych, ale od tego są odpowiednie służby.. 

Na takich dużych zbiornikach moim zdaniem powinna być dopuszczona spalina choćby z powodów bezpiecznego (szybkiego) powrotu do brzegu w razie załamania pogody.  Ale ograniczona mocowo, żeby co niektórych nie ponosiła fantazja..

A dla "macho"  wydzielony odcinek , najlepiej z grającym disco polo brzegiem (gośność też ograniczona mocowo /;-)  

Edytowane przez Krzysiek P
  • Like 2

Krzysiu, trudno się z Tobą nie zgodzić, ale dla czego mamy wszyscy podporządkowywać się mniejszości "macho"? Jeśli dopuszcza się na takich akwenach spaliny, to dla czego zabrania mi się palić papierosy na przystanku tramwajowym (nie mówiąc o restauracjach).

Przepraszam, nie chcę wywoływać g..noburzy, już milczę... :)

• Like 1

Krzysiu, trudno się z Tobą nie zgodzić, ale dla czego mamy wszyscy podporządkowywać się mniejszości "macho"? Jeśli dopuszcza się na takich akwenach spaliny, to dla czego zabrania mi się palić papierosy na przystanku tramwajowym (nie mówiąc o restauracjach).

Przepraszam, nie chcę wywoływać g..noburzy, już milczę... :)

Będzie gorzej jeżeli na akwenie  dopuszczą spaliny a zabronią palić papierosy ..... B)

• Like 2

Jadąc w kierunku tamy w Swolszewicach Małych, skręcasz w prawo zaraz za wjazdem do ośrodka szkoleniowego i drogą wyłożoną polbrukiem (ul. Leśna) dojedziesz do slipu.

https://www.google.pl/maps/@51.4720684,19.9900913,928m/data=!3m1!1e3

Edytowane przez Alexspin

Z tego co się orientuję ten slip na końcu ul. Leśnej jest bezpłatny i ma dość duży parking.

Można się tam natknąć na "gumofilców", ale siedzą poza granicami slipu i najwyżej mogą się trochę wkurzać, że się hałasuje silnikami, ale slip jest oznaczony i najbliższa okolica jest wyłączona z wędkowania, więc mogą tylko pokiwać palcem w bucie. ;)

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Dziękuje bardzo :-) Powiedzcie mi jeszcze, czy moge wykupic gdzies online zezwolenie jednodniowe, naleze do okregu Skierniewice, w przyszlym roku oplace roczna skladke na Piotrków, ale udało mi się ostatnio nabyć łódz i chciałem ją sprawdzić( wypadałoby z wędką), a to końcówka sezonu i nie widzi mi się rocznej opłacać

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Ceny w Stanicy zdecydowanie niższe niż "U Łysego", a i okoliczny akwen znacznie ciekawszy.

Tylko po co płacić jeśli slip na Leśnej jest darmowy, posiada się własną łódkę, a samochód na darmowym parkingu jest lepiej "strzeżony", bo potencjalny złodziej trzy razy zastanowi się zanim dokona próby kradzieży na oczach kilku kręcących się opodal "gumofilców". ;)

Edytowane przez Alexspin

Stanica tez jest monitorowana .Jeżdzę od kilku lat , jeszcze nic mi nie zgineło ,auto zawsze całe także moge polecić .Obsługe znam , mili ludzie jak poprosze to spojrzą na łódke przy donoszeniu rzeczy z auta na łódkę i z powrotem tez. 

Kolo Pzw Sulejów ma 2 nowe  łodki ,stoja na przystani Fala w Barkowicach ( bilety do kupienia w sklepie na ul.opoczynskiej w Sulejowie) - parking darmowy przy lesie, ale tu już nie jest tak fajnie.Łódkę brałem dwa razy ze sporą ilościa nie usuniętej deszczówki , płycizna i duzo roslinności przy wyjściu Cena może i rekompensuje te niedogodności - dla czlonkow PZW Sulejów 10zl za dobę liczona od 12.00 do 12.00 w tygodniu i 15zl w weekend.Wolę jednak Barkowice -- drożej ale bardziej komfortowo .

Edytowane przez Roberto70