Skocz do zawartości

Zalew Sulejowski (Sulejów)

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

A mnie irytują wędkarze, którzy w pogoni za miejscówkami, "zapierniczają" po 30km/h i więcej nie bacząc na innych łowiących na łodziach.

To dla mnie niegrzeczne i wskazujące na brak kultury i wzajemnego zrozumienia, jak taki jeden z drugim mija Ciebie na pełnym gazie w odległości rzutu przynętą.

Pytam się, co mu zależy ominąć Cię większym łukiem? Przy w/w prędkości nadłożenie 200-300 metrów to dla tych ścigaczy może 15 -20 sekund.

A jak już musi przepłynąć bliżej, to czy nie można zejść do rozsądnej prędkości i po minięciu polecieć sobie swoje.

Szerzy nam się chamstwo nad wodą i egoizm, a w pogoni za tym, aby być pierwszym na miejscu, wykiwać innych -zatracamy to co najpiękniejsze w naszym hobby - relaks i obcowanie z przyrodą.

Niektórzy zachowują się tak, jakby wpadli do marketu, bo jest promocja i walą do regałów tratując innych, wydzierając sobie koszyk na zakupy ....

Osobiście jestem za tym, aby powróciły elektryki, wiem, że to już nierealne, ale takie mam w tej sprawie zdanie lub jeżeli to już tak ma być, do pozostawienie stref z ograniczeniami mocy spalin.

Jasne, że Zalew jest dla wszystkich: żeglarzy, amatorów pływania skuterami, wędkarzy, kajakarzy itd. Gdyby wszyscy się troszkę wzajemnie szanowali, to nie byłoby tego gadania, a tak jeden drugiemu na złość. Bo też ma prawo, a jak ma mocniejsze motorki, to twój problem.

Dopóki nie będziemy się nawzajem szanować i uwzględniać prawa innych, a przede wszystkim nie będziemy sobie nawzajem robić na złość i przeszkadzać, dopóty wypad nad wodę będzie obarczony możliwoscią spotkania z idiotą na wodzie.

• Like 11

A mnie irytują wędkarze, którzy w pogoni za miejscówkami, "zapierniczają" po 30km/h i więcej nie bacząc na innych łowiących na łodziach.

To dla mnie niegrzeczne i wskazujące na brak kultury i wzajemnego zrozumienia, jak taki jeden z drugim mija Ciebie na pełnym gazie w odległości rzutu przynętą.

Pytam się, co mu zależy ominąć Cię większym łukiem? Przy w/w prędkości nadłożenie 200-300 metrów to dla tych ścigaczy może 15 -20 sekund.

A jak już musi przepłynąć bliżej, to czy nie można zejść do rozsądnej prędkości i po minięciu polecieć sobie swoje.

Szerzy nam się chamstwo nad wodą i egoizm, a w pogoni za tym, aby być pierwszym na miejscu, wykiwać innych -zatracamy to co najpiękniejsze w naszym hobby - relaks i obcowanie z przyrodą.

Niektórzy zachowują się tak, jakby wpadli do marketu, bo jest promocja i walą do regałów tratując innych, wydzierając sobie koszyk na zakupy ....

Osobiście jestem za tym, aby powróciły elektryki, wiem, że to już nierealne, ale takie mam w tej sprawie zdanie lub jeżeli to już tak ma być, do pozostawienie stref z ograniczeniami mocy spalin.

Jasne, że Zalew jest dla wszystkich: żeglarzy, amatorów pływania skuterami, wędkarzy, kajakarzy itd. Gdyby wszyscy się troszkę wzajemnie szanowali, to nie byłoby tego gadania, a tak jeden drugiemu na złość. Bo też ma prawo, a jak ma mocniejsze motorki, to twój problem.

Dopóki nie będziemy się nawzajem szanować i uwzględniać prawa innych, a przede wszystkim nie będziemy sobie nawzajem robić na złość i przeszkadzać, dopóty wypad nad wodę będzie obarczony możliwoscią spotkania z idiotą na wodzie.

Chłopaki, ja pierdziu, nie wiem, czy to dobrze, czy źle, ale jeszcze nigdy nie miałem tyle polubień. Dzięki, że tez podzielacie moje uwagi odnośnie współżycia na wodzie.

Bez podtekstów i sprośnych myśli, proszę :D  Chodzi o wzajemne szanowanie się na wodzie i myślenie nieegoistyczne.

pozdarwiam

• Like 3

• 2 tygodnie później...
Witam wszystkich.

Od jakiegoś czasu staram się uzyskać jakieś rzetelne informacje na temat pływania w strefie 0 (mały zalew) na ZS.

Po wielu telefonach do PZW w Piotrkowie Trybunalskim, stanicy w Barkowicach, Straży rybackiej, sklepu Multi Com w Piotrkowie, zarządców różnych kół, a nawet policji

efekt jest taki:

PZW Piotrków - zakaz pływania na wszystkich silnikach (elektrycznych oraz spalinowych)

Stanica - można pływać na silniku elektrycznym

Straż rybacka - zakaz pływania na wszystkich silnikach (elektrycznych oraz spalinowych)

sklep MC - można pływać na silniku elektrycznym (podobno tak ustalone było na zebraniach przy dzieleniu zalewu na strefy)

koła wędkarskie - różne odpowiedzi (najczęściej nie chcą się wypowiadać na ten temat lub informacja, że od początku strefa 0 miała być dostępna dla silników elektrycznych tylko źle zostały sformułowane przepisy i stąd nieporozumienia - w związku z czy ten zakaz nie jest egzekwowany przez żadne służby). Podobno w 2018 nikt nie został ukarany za pływanie na silniku elektrycznym ma "małym zalewie". 

I tu moja prośba - czy mógłby to ktoś zweryfikować? Jeśli ktoś dostał mandat to proszę napisać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Policja - tak jak w zeszłym roku???

W związku z powyższym można wysnuć wnioski, iż zakaz obowiązuje i nie. Kluczową kwestią jest tu interpretacja przepisów.

Pod TYM ADRESEM umieszczona jest mapka odnośnie ograniczeń strefowych. 

W końcowej jego części jest zapis mówiący o całkowitym zakazie używania łodzi motorowych i innego sprzętu motorowego.

Problem w tym, że w żadnych przepisach nie ma definicji czym jest Ponton. Nie jest on oficjalnie zaliczany do do łodzi motorowej ani innego sprzętu motorowego.

Podobnie jest z łodzią wiosłową. Definicje tych środków pływających, których głównym napędem są wiosła a pomocniczym silnik (elektryczny - ze względu na przepisy obowiązujące w "strefie ciszy") można porównać bardziej do jachtu żaglowego, którego głównym napędem są żagle a pomocniczym silnik.

Od jakiegoś czasu (chyba od zeszłego roku)  Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Warszawie zdjął limity na połów suma oraz skrócił okres ochronny na zalewie Sulejowskim (od 1 stycznia do 31 maja) z powodu nadmiernej ilości tego drapieżnika w tych wodach zagrażający populacji innych gatunków. Dlatego uważam, że przepisy powinny być jak najszybciej doprecyzowane zgodnie z ich pierwotnym założeniem, aby nie było więcej nieporozumień wśród wędkarzy i mogli bez zbędnego stresu wędkować na "małym zalewie".

Ja od czerwca na pewno nie zamierzam rezygnować z pływania na "małym zalewie" na silniku elektrycznym.

A jakie jest Wasze zdanie?

1. mały zalew to nie jest jedyna strefa w której nie wolno używać silników. trzeba o tym pamiętać.

2. na spalinie w tych strefach to takie samo przekroczenie przepisów jak na elektryku i żadne PZW mundurowi wszystkich kolorów czy różne kółka nie mają żadnego prawa sobie niczego uzgadniać. A to :"sklep MC - można pływać na silniku elektrycznym (podobno tak ustalone było na zebraniach przy dzieleniu zalewu na strefy" to już zupełnie jakaś kpina. Co to jest MC? co oni mają do tego, zadbali po cichu o własny interes że "załatwili że na elektryku wolno, żart.

to jest chyba proste. Nie zgadzasz się że Ciebie ukarali a innego np. na elektryku nie, nie przyjmuj mandatu

Ja zeszły rok pływałem elektrykiem na małym zalewie i łódką i pontonem, mandatu żadnego nie dostałem ale też nie miałem kontroli.

Słyszałem o jednym mandacie za elektryka ale to z powodu kłótni ze strażą.

Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich.

Wczoraj wróciłem z ZS i muszę stwierdzić, że w praktyce żadne zakazy nie obowiązują na tym zbiorniku.

W strefie 0 i 1 można było przez cały weekend podziwiać motorówki z silnikami nawet 60 KM.

Co prawda większość z nich nieco zmniejszała prędkość wpływając do strefy 0 (choć nie wszyscy),

jednak w strefie 1 poruszali się jakby nie było żadnych ograniczeń. 

Próżno było szukać patroli policyjnych na zalewie więc pytanie, czy będą mandaty dalej pozostaje nierozstrzygnięte.

Póki co w strefie 0 można podziwiać dużą ilość łodzi z silnikami elektrycznymi, nieco mniej ze spalinowymi małymi

i kilka od 10 do 60 KM. 

W strefie 1 wygląda to tak, jakby nie było żadnych zakazów.

Tak więc po raz kolejny mamy wprowadzone absurdalne przepisy, których nikt nie respektuje, nawet służby państwowe.

Jeśli chodzi o połowy to z kolegą od piątku do niedzieli udało się złowić 4 sandacze (58,64,78,84),

dwa szczupaki (60,77), jeden sum (90).

Sumy prawie nie brały. Na szczęście sandacz się ruszył. Kilka się zerwało. 

Sum i dwa najmniejsze sandacze wróciły do zalewu. 

Edytowane przez robert_prv

(…)

Jeśli chodzi o połowy to z kolegą od piątku do niedzieli udało się złowić 4 sandacze (58,64,78,84),

dwa szczupaki (60,77), jeden sum (90).

Sumy prawie nie brały. Na szczęście sandacz się ruszył. Kilka się zerwało. 

Sum i dwa najmniejsze sandacze wróciły do zalewu. 

Czyli w Zalewie o 2 sandacze i 2 szczupaki mniej... :P

• Like 1

Jak dla mnie "kretyński". Naprawdę uważasz,  że ktoś będzie wypatrywać szczegółów na brzegu aby zlokalizować to miejsce. 

To jak szukanie igły w stogu siana.

Żałosne. Już widzę jak dziesiątki wędkarzy z Twoim zdjęciem szukają tego brzegu.

Było już lepiej zabrać sandacza na wycieczkę do Zakopanego i zrobić w tle z górami najlepiej z Morskim Okiem - to byłby kamuflaż.

Świat zwariował

• Like 1

Jak dla mnie "kretyński". Naprawdę uważasz,  że ktoś będzie wypatrywać szczegółów na brzegu aby zlokalizować to miejsce. 

To jak szukanie igły w stogu siana.

Żałosne. Już widzę jak dziesiątki wędkarzy z Twoim zdjęciem szukają tego brzegu.

Było już lepiej zabrać sandacza na wycieczkę do Zakopanego i zrobić w tle z górami najlepiej z Morskim Okiem - to byłby kamuflaż.

Świat zwariował

Kolego sympatyczny, bywasz na zalewie pewnie raz na jakiś czas, ja ostatni tydzień prawie codziennie i powiem Ci tak ..... Ci którzy wala wszystkie sandacze w łeb, a jest to 90 % wędkujących, potrafią dokładnie ocenić w którym miejscu je łowisz i będą dzień w dzień łowić aż się skończą ryby - więc nie mów mi że to kretyński pomysł ...... Uwielbiam łowić sandacze i chce to robić dalej.... Lepiej będzie jak nie będę Was drodzy wędkarze wkurzał i zamieszczał tu zdjęć, bo po co mi takie komentarze czytać. 

• Like 7