Skocz do zawartości

Zalew Sulejowski (Sulejów)

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Podsumowując.... woda jest dla wszystkich z zachowaniem zasad, zdrowego rozsądku, wzajemnej tolerancji. Widocznie trzeba jeszcze poczekać, żeby co niektórzy to zrozumieli...

Tylko że u nas zasady nie obowiązują , jestem przekonany że ml nie jednokrotnie przepłynięcia blisko łodzi są dla zabawy i dla uciechy

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Mercos jak byłem na otwarciu w tym sezonie to pod Karolinowem mało brakowało a na 3 łodziach lali by się między sobą o miejscówkę [emoji23][emoji23]

Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu Tapatalka

[emoji3] to, co teraz, zabierać kamienie na łódkę, w samoobronie oczywiście

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

(…)pytam grzecznie  podhalsować wcześniej, wysokość zmienić, cokolwiek, gość do mnie żebym się odwalił, to pytam, czy od wczoraj ma uprawnienia żeglarskie nie umie zmienić wysokości jak płynie pod wiatr..... (…)

Widzisz, bo on wcale nie musi mieć żadnych uprawnień (do 24 ft długości), taki sam przepis jak z kartą rowerową. Nadepnąłeś mu na odcisk, uraziłeś ambicję, ciesz się, że nie zademonstrował Ci jednego ze sposobów użytkowania bosaka.

Niestety, chamstwo mnoży się nie tylko na Sulejowskim, proponuję zobaczyć co się dzieje na mazurskich jeziorach... :angry:

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Widzisz, bo on wcale nie musi mieć żadnych uprawnień (do 24 ft długości), taki sam przepis jak z kartą rowerową. Nadepnąłeś mu na odcisk, uraziłeś ambicję, ciesz się, że nie zademonstrował Ci jednego ze sposobów użytkowania bosaka.

Niestety, chamstwo mnoży się nie tylko na Sulejowskim, proponuję zobaczyć co się dzieje na mazurskich jeziorach... :angry:

Nie napisałem tego, ale to była żaglówka wymagająca uprawnień, miała dobrze powyżej 7,5m po pokładzie

• Like 1

To z tym ograniczeniem mocy silników,  to jest jedna wielka farsa. Tak jak ktoś wyżej wspomniał, jeden na 8 czy 10KM będzie płynął w ślizgu pontonem czy lekką łódką, a drugi (jak np. ja) będzie płynął z tą samą czy nawet mniejszą prędkością dużą ciężką łodzią z silnikiem 30KM. Gdzie tu sens...? Moc nie ma nic do rzeczy, powinno być ograniczenie prędkości. To logiczne przecież, że jak ktoś ma dużą łódkę, to musi mieć mocniejszy silnik.

Pozdrawiam

Tomek

• Like 1

Olek, parafrazując..Chamstwo nie mnoży się tylko nad wodą..proponuję zobaczyć co dzieję się na drogach(udowadnianie swojej wyższości), nad brzegami (kłusownictwo, śmieci) , czy nawet w śmietnikach osiedlowych (jaka k..wa  segregacja???).

Chamstwo nas otacza. Strach zwrócić uwagę żeby w najlepszym razie nie pobili.

Ja mam jedną odp- KARY. Nic tak szybko i skutecznie nie edukuje. Sorry za OT 

• Like 5

... powinno być ograniczenie prędkości. 

Po co tworzyć kolejny bezsensowny przepis który miałby być "martwy"? Moim zdaniem było dobrze podzielone na 3 części dla elektryków, silników do 10 kucy i duży zalew bez ograniczeń. Jeszcze żeby miał kto to kontrolować i odpowiednie kary nakładać to bajka. Na brzegach też masakra jak się wyjdzie z łódki puszki po piwach, opakowania po robakach, papierosach itd. Tam to powinno się mandaty rozdawać to jeden drugiego by sam pilnował żeby nie musiał sprzątać po kimś jak na miejscówkę przyjdzie następnym razem. Pływam dopiero drugi sezon po Sulejowie i jak się czyta o chamstwie to się zastanawiam czy ja tak mało tam bywam czy te opinie są mocno przesadzone, a prawda leży pewnie gdzieś po środku. Może po prostu nie wchodzę nikomu w drogę, wolę miejsca mniej zatłoczone niż naście łódek w jednym miejscu na odległość rzutu. Ważniejsze od presji złowienia czegokolwiek jest odpoczynek.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Właśnie sam sobie tę pałę wystawiłeś. :P  Logiczne jest, że susza i niski stan wody determinują poziom wody nie tylko w naturalnych jeziorach, ale również i to jest logiczne, w zbiornikach retencyjnych, a taka jest obecnie główna funkcja Sulejowskiego, od kiedy przestaliśmy w Łodzi pić wodę z tego bajorka.

Po co tworzyć kolejny bezsensowny przepis który miałby być "martwy"? Moim zdaniem było dobrze podzielone na 3 części dla elektryków, silników do 10 kucy i duży zalew bez ograniczeń. J

Te strefy o których piszesz sa inne o ile uchwała sejmiku jeszcze obowiązuje

jedna część ma zakaz wszystkiego co ma silnik w tym elektryczny! - definicja łodzi motorowej jest taka

"Łódź motorowa − jednostka przeznaczona do uprawiania żeglugi po wodach śródlądowych  i  morskich  wodach  przybrzeżnych,  z  pokładem  ciągłym,  częściowym lub bez pokładu, napędzany silnikiem spalinowym: wysokoprężnym lub benzynowym,  wbudowanym  na  stałe  lub  przyczepnym,  a  także  silnikiem  elektrycznym".

na drugim obszarze masz limit do 5,44KM czyli 4kW, a na trzecim bez limitu mocy silnika (dowolnego silnika)

Co do 10kW wynikających z Prawa wodnego (zezwolenie wodnoprawne) to 5 z 11 Biur RZGW wydały łącznie mniej niz 10 sztuk takich zezwoleń przez półtora roku działalności mimo że łodzi motorowych w samym związku motorowodnym jest zarejestrowanych ponad 20.000 a tam tylko te powyżej 15kW a do 20kW można rejestrować w starostwie do połowu ryb a jest jeszcze PZŻ który tez rejestruje łodzie motorowe

Edytowane przez wuran

Status zbiornika się nie zmienił, nadal pijemy wodę czerpaną z okolic zalewu, z czterech studni ulokowanych przy przepompowni - spod jego dna.. I bardzo dobrze, że woda poszła w dół, przynajmniej szlag trafi tysiące ton roślinności, zazwyczaj  gnijącej w wodzie. Zdaje się, że RZGW wdraża kolejny program sanacyjny.. :)

Status zbiornika się nie zmienił, nadal pijemy wodę czerpaną z okolic zalewu, z czterech studni ulokowanych przy przepompowni - spod jego dna (…)

Sam sobie przeczysz, ale cóż, taka Twoja natura... ;)

Te strefy o których piszesz sa inne o ile uchwała sejmiku jeszcze obowiązuje

jedna część ma zakaz wszystkiego co ma silnik w tym elektryczny! - definicja łodzi motorowej jest taka

"Łódź motorowa − jednostka przeznaczona do uprawiania żeglugi po wodach śródlądowych  i  morskich  wodach  przybrzeżnych,  z  pokładem  ciągłym,  częściowym lub bez pokładu, napędzany silnikiem spalinowym: wysokoprężnym lub benzynowym,  wbudowanym  na  stałe  lub  przyczepnym,  a  także  silnikiem  elektrycznym".

na drugim obszarze masz limit do 5,44KM czyli 4kW, a na trzecim bez limitu mocy silnika (dowolnego silnika)

Co do 10kW wynikających z Prawa wodnego (zezwolenie wodnoprawne) to 5 z 11 Biur RZGW wydały łącznie mniej niz 10 sztuk takich zezwoleń przez półtora roku działalności mimo że łodzi motorowych w samym związku motorowodnym jest zarejestrowanych ponad 20.000 a tam tylko te powyżej 15kW a do 20kW można rejestrować w starostwie do połowu ryb a jest jeszcze PZŻ który tez rejestruje łodzie motorowe

Pisałem jak było w praktyce a nie co jest w przepisach.
  • Like 1

mi chodzi o też o to ,że Ci co tworzyli ten przepis zapewne chcieli dopuścić pływanie na elektryku choć go zakazali w jednej strefie, do tego jak zwykle w kolejnej strefie pomylili moc silnika z jego głośnością, bo wymyślili że mniejsza moc mniej hałasuje, co nie ma z tym nic wspólnego jako że często silniki małej mocy są chłodzone powietrzem a przy tym głośniejsze. Wszystko niby w celu ochrony przyrody a wyszło jak zwykle

• Like 1

„Wszystko niby w celu ochrony przyrody a wyszło jak zwykle”

To znaczy jak zwykle miało być dobrze, a jest jak jest.

Nasza polska rzeczywistość, ciagłe nieporozumienia i niejasności. Brak precyzyjnych i przede wszystkim racjonalnych przepisów, jeśli już jakieś są, to brak egzekwowania.

Pozdrawiam

Tomek

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez xeniowy
  • Like 2

W tym zróżnicowaniu mocy chodziło o wytwarzaną falę, o ochronę lęgowisk i tarlisk, a na środkowym i szczególnie małym zalewie są takie. Jeden strugowodny skuter prujący przez płycizny zassie i zmieli wszystko.. 

• Like 1

Skuterami po płyciznach przyginają całe kawalkady - no i oczywiście zajebisty wędkarski świat w kultowym ślizgu.

Nie tylko gminni urzędnicy, ale i okręgowy ichtiolog brał udział w tworzeniu zasad używania silników spalinowych - ale on to robił w złej wierze, podstępnie oraz interesownie.. no i bez zgody sieciowych krzykaczy  :) 

Na zaporówkach wahania poziomu są normą - ale niemożliwym jest to niektórym zrozumieć.. tak jak i próbować wytłumaczyć.  To nie jest krytyczny poziom - co roku jesienią jest jeszcze niżej..No i chyba dobrze, że jest mniej wody - ryby się zagęszczą, łatwiej je będzie złowić, karta się zwróci, trawlery nie będą stały dzień i noc, a pod sklepami i na daczowiskach  ceny spadną.. :)

• Like 3