Skocz do zawartości

Zalew Sulejowski (Sulejów)

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio nic się nie dzieje... ale mam dla was nowinę z dziedziny technik połowu :) W ubiegłym tygodniu złowiłem w naszym zalewie jazia na... koguta, haha :D

vUY16b.jpg

Generalnie to obawiam sie, ze moze byc tak jak w ubieglym roku, kiedy w lipcu i sierpniu regularnie lowilem rybki, glownie szczupaki, a od wrzesnia do konca roku (plywalem jeszcze w grudniu) nie bylo totalnie wynikow. Nie ograniczalem sie do danego regionu zalewu, szukalem wszedzie. Jakie sa wasze relacje z ubieglej jesieni/zimy?

Edytowane przez Michal Z

Jednak zawody wędkarskie , na spustoszonych gruntownie wodach - to jest kwintesencja grabowszczyzny .  Beznadziejna głupawka a formuła krajowych "zawodów" to niestety obciach w choooy . Dudar - nie idź tą drogą !

Ja w ubiegła jesień/zima połowiłem ryb na slidera 10 i savage gear 12 cm, oraz....blachę.

W tym roku rzeczywiście od 3 tygodni bardzo ciężko złapać szczupaka lub sandacza powyżej wymiaru. Trafiają się natomiast drapieżniki do 40 cm. Co dobrze rokuje na przyszłe lata, zakładając oczywiście, że nie zostaną zabrane przez kłusowników.

Co do okoni to brały przeweżnie takie po ok 30 cm. Jeśli ktoś lubi i potrafi je łowić a przede wszystkim wie na co, to zabawa gwarantowana.

Co do szczupaka i sandacza, zgłodnieje i zacznie rzerować jak poczuje zimno.....przynajmniej mam taką nadzieję.

• 5 miesięcy temu...

Witam, myślał ktoś może żeby zorganizować sprzątanie Zalewu? Posprzątać brzegi, jak również pozwozić śmieci z wysp pontonami, łódkami. Chociaż Małe posprzątać. Pewnie udało by się zorganizować odbiór śmieci ze stanicy lub spod Róży Wiatrów w Barkowicach. Z tego co poznałem właściciela Róży Wiatrów, to jest facet na poziomie i przypuszczam, że mógłby być zainteresowany pomocą w takiej akcji.

A swoją drogą ciekawi mnie czy można jakoś wpłynąć na Strażników żeby dawali mandaty za wędkowanie na zaśmieconym łowisku. Podstawy w regulaminie do tego typu działań są, jednak coś mi się wydaje, że mandaty z tego tytułu nie są wystawiane. A szkoda, bo łowiłem na wielu zbiornikach w całej Polsce i Z. Sulejowski jest jednym z bardziej urokliwych. Gdyby nie te śmieci, które jednak są to by była absolutna bomba.

• 4 tygodnie później...

Kamil, to może czas żaglówkę zakupić? ;)

...i wtedy uziemiony na jednym zbiorniku  -_- . Lubie zwiedzać więc raczej nie :)

Wracając do tematu żeglarzy to kolejna luka w przepisach. Wykorzystują to, że do czerwca nie ma kto ich skontrolować i napierd...ą ryby jak tylko chcą, a głównie w trolu.

Byłem rok w Barkowicach Mokrych w naszej stanicy wedkarskiej  (1997r) z przyczepą kempingową i jako były komendant SSR powiem Wam .że sinica w zalewie Sulejowskim zrobiła spustoszenie w rybostanie a kłusole robia swoja,bo zadna straż wędkarska ich nie wytępi,bo Polskie przepisy są tak sprecyzowane,ze rece opadają.a zbieranie smieci przeważnie sie odbywa przed sezonem,ale jest coraz mniej chętnych,a debili smiciarzy coraz wiecej.Nasze Stowarzyszenie Wędkarzy w MIkołajkach zbiera smieci przed sezonem na Tłtach,Mikołajskim i na Bełdanach.Potem jest losowanie 4-ch licencji sezonowych darmowych(dwie +dwóch) i ciepła zagrych i jest wilk syty i owca cała.Pozdrawiam.

Kolejny wymysł - sinica, brak prawdziwego gospodarza , który by się zajął tym pięknym zbiornikiem. Kłusownicy , tak , ale na wszystko znajdzie się sposób jeśli tylko się chce.

Dobry gospodarz poradzi sobie ze wszystkim, jeżeli tylko będzie chciał.

@Kamil popieram, a co do silników to uważam że 5 wystarczy w zupełności na ten akwen, a tego , że żaglówki dla bezpieczeństwa mogą pływać na spalinie, a wędkarze nie , to k........wa nikt mi nie jest w stanie przetłumaczyć. Czym się moje życie różni od życia gościa na żaglówce. Może ja czegoś nie rozumiem.

Jeżeli ktoś to rozumie , proszę o wytłumaczenie.

• 1 miesiąc temu...