Skocz do zawartości

Zalew Sulejowski (Sulejów)

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny wymysł - sinica, brak prawdziwego gospodarza , który by się zajął tym pięknym zbiornikiem. Kłusownicy , tak , ale na wszystko znajdzie się sposób jeśli tylko się chce.

Dobry gospodarz poradzi sobie ze wszystkim, jeżeli tylko będzie chciał.

@Kamil popieram, a co do silników to uważam że 5 wystarczy w zupełności na ten akwen, a tego , że żaglówki dla bezpieczeństwa mogą pływać na spalinie, a wędkarze nie , to k........wa nikt mi nie jest w stanie przetłumaczyć. Czym się moje życie różni od życia gościa na żaglówce. Może ja czegoś nie rozumiem.

Jeżeli ktoś to rozumie , proszę o wytłumaczenie.

Twoje się tym różni, że nie pływasz żaglówką. Zarejestruj żaglówkę w starostwie i możesz śmigać na spalinie ;) . Sam się kiedyś nad tym mocno zastanawiałem bo mam podobny problem na swoim zbiorniku a posiadam łódkę co jak żaglówka wygląda. Żagiel i maszt z demobilu bym byle jak przykręcił i już by było wytłumaczenie. Niestety polska nędza i głupota zmusza do alpejskich kombinacji...

Czy ktoś wybiera się nad zalew rozpocząć sezon i poganiać za szczupakiem? Pojadę najprawdopodobniej w okolice barkowic pobrodzić trochę może ktoś się dołączy?

Miałem jechać z synem na jakąś zasiadke ale chyba z racji kiepskiej pogody pojadę sam. I właśnie pobrodzic po plytkim na Barkowicach. Priv :)

Pzdr

Bartek

• 2 tygodnie później...

Niestety ale na Sulejowie musimy czekać do 1 czerwca na połów z łódki. Czy na innych zbiornikach w Polsce rownież są tak durne przepisy. Sam sie zastanawiam kto i po co wprowadził takie przepisy na Sulekowie. Wymówka ze ze względu na połów sandacza do mnie nie dociera. To można w łatwy sposób skontrolować na wodzie przez odpowiednie służby.

Na sulejowie nie ma rybaków, a przepis nie jest głupi. Większość wedkujacych okupowała gniazda w maju.

Natomiast jeśli chodzi o kontrolę to chyba jest jak wszędzie. Kolesie i tak robią co chcą...

Dokładnie i również uważam ze bardzo dobrze że go wprowadzono. Zapewne i nie jednego wędkującego z łódki jak by tego zakazu nie było znalazł by sandacza w maju w łódce "bo kurde przyłów był i się głęboko zaciął, pewnie i tak by nie przeżył to go dobije". Wreszcie zrobili na Sulejowie porządek, zero sieci rybackich i odłowów sieciami, sztywny regulamin dla mięsiarzy i teraz wypadało by to tylko dobrze zarybiać i uważnie kontrolować zarówno wędkarzy i wodę czy nie stoją sieci kłusoli.

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Jaki stan wody na małym?

Wybieram się jutro. Łódka z Barkowic. Cel: troll szczupako/sandaczowo/sumowy. Będe gotowy na każdego z tych osobników. Ewentualnie troche jerkowania w zaroślach.

Dalsze testy nowego Garmina z SI.

Edytowane przez godski

Słabo poszło.

Jutro zawody. Napiszcie jak było.

Z innej beczki - doszły mnie niepokojące słuchy że od tej soboty będzie można pływć po Sulejowskim na spalinach i to bez ograniczenia mocy silników.

Tak twiedził pracownik stanicy w Barkowicach. Ale w PZW Piotrków nic nie wiedzą. Tak więc kaczka pewnie.

Po ubiegłorocznym plebiscycie gmin przylegających do zalewu, silniki odpadły razem z całym pomysłem. Oprotestował i odwołał się do sądu od wyniku jeden z zainteresowanych zainstalowaniem szkółki motorowodnej.Jego z kolei zawetował RDOŚ.. Nie pływamy ..

• 4 tygodnie później...

Pływamy jednak bez zadnych graniczeń :) Wyjaśniło się ..

Wykładnia urzedu marszałkowskiego, wydana po uprawomocnieniu się wyroku sądu ws SPK jest jednoznaczna. Wszystkie parkowe nakazy i zakazy wydane bodaj po 1991 są martwe ..