Skocz do zawartości

Zalew Sulejowski (Sulejów)

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

W ramach ciekawostek trafiłem na sąsiednim, lokalnym forum na taki link. Może kogoś zainteresuje sytuacja na Sulejowskim z punktu widzenia ichtiologa. Moim zdaniem ciekawe, choć przydługie  ;)  Wyczytałem też, że ponoć w 2017 na zalewie ma obowiązywać całkowity zakaz nęcenia (włącznie np. z zakazem stosowania koszyczków zanętowych, itd.). Ja jestem wierny tylko spiningowi, ale jeśli to prawdziwa informacja to myślę, że może być niezły "odzew"  :)  A tu wspomniany link:
https://www.nasztomaszow.pl/wywiady/video-ichtiolog-pzw-sum-jest-atrakcyjny-ale-drogi-w-utrzymaniu/

• Like 1

Nic bliższego o źródle inspiracji bulwersującej rekomendacji RZGW nie wiadomo. Ani Ekorob, PAN, RDOŚ, UŁ, ani Urząd Marszałkowski nie maczały w tym palców. Może ktoś ma chrapkę na zalew ?

Taka ładna woda.. :)  

Z pisma RZGW do Okręgu Piotrkowskiego PZW wynika lakoniczne: w związku z przystąpieniem do realizacji projektu w ramach RPO "Rozwój gospodarki turystycznej..." itd. oraz w związku z możliwością pozyskania środków w ramach projektu "Makroniwelacja i rekultywacja ZS..." itd. RZGW przystępuje do działań mających na celu ograniczenie symptomów eutrofizacji... Jednym z tych działań jest zakaz nęcenia.

Pismo znam, pytałem min o te programy. To chyba autorski pomysł RZGW. Nie wiem jak to się da wyegzekwować..jeśli wejdzie w życie.. :)

Zdaje się, że u zarania zalewu był już podobny  zakaz. Tak nawiasem - ciekaw jestem kto i kiedy podniesie sprawę ołowiu w zestawach ?

• Like 1

Przeglądając internet aż po jego zamulone dno ;)  można trafić na sporo informacji, w tym takich powiedzmy źródłowych, ale oczywiście nie dotrze się do tych najważniejszych, jak dokumentacje projektowa, itd. bo tego nie ujawniają.
Z tego co jest dostępne można stwierdzić tyle, że projekt w ramach RPO „Rozwój gospodarki turystycznej w oparciu o wykorzystanie walorów krajobrazowych w celu zagospodarowania turystyczno-rekreacyjnego terenu nad Zalewem Sulejowskim w miejscowości Smardzewice” jest już objęty dofinansowaniem (umowę podpisano 30.11.2016, inwestorem jest gmina Tomaszów wespół z RZGW). Natomiast zakres tej inwestycji nijak nie wiąże się z rekomendacją w sprawie zakazu nęcenia. Tu link do chyba jedynego możliwego do znalezienia źródła wskazującego na ten zakres:

http://www.przetargi.egospodarka.pl/7999_Wykonanie-programu-funkcjonalno-uzytkowego-dla-projektu-pn-Rozwoj-gospodarki-turystycznej-w-oparciu-o-wykorzystanie-walorow-krajobrazowych-w-celu-zagospodarowania-turystyczno-rekreacyjnego-terenu-nad-Zalewem-Su_2016_2.html

Natomiast ten drugi projekt, czyli „Makroniwelacja i rekultywacja zbiornika wodnego Sulejów”, dla którego inwestorem jest samo RZGW zdaje się, że nadal czeka na przyznanie kasy (od 2012r.). Jego kształt zmieniał się m. in. w wyniku tzw. konsultacji społecznych i ostatecznie chyba przybrał taką formę:

http://www.sulejow.pl/asp/pl_start.asp?typ=13&menu=12&dzialy=12&akcja=artykul&artykul=3214&prywatnosc=tak

I tu już padają hasła związane z zakwitami, sinicami, itd., choć głownie jest mowa o działaniach przeciwpowodziowych. To jest chyba jedyny punkt zaczepienia, który mógłbym być argumentem RZGW, że działo wytoczone przeciw koszykarzom, sprężynowcom, itp. nie jest ich radosną, autorską inicjatywą, a realizacją założeń programowych, czy tam inwestycyjnych :)

Edytowane przez Rlodz

Z reguły takie środowiskowe projekty są opiniowane przez lokalne terytorialnie instytucje - a tu nikt nic nie wie.. :) Frycowe ktoś zapłaci .. a kanalizacja w otoczce zalewu nadal jest w powijakach

Przy tym drugim projekcie dotyczącym w sumie odtworzenia byłego przekopu na Podklasztorzu, wielkim problemem jest ilość kruszywa i miejsce jego składowania. Kiedyś były w Piotrkowie dwie huty szkła, była wielka wytwórnia prefabrykatów, spory przemysł  - nie byłoby kłopotu. I wapienniki za friko sypały nieocenione opaski z odpadów produkcyjnych.. 

Po projekcie założycielskim ustanawiającym całkowity przepływ na bodaj 27 dni, co w prosty sposób gwarantowało jakość wody - bo Łódź piła zalewiankę - nastały czasy róbta co chceta.  Zalew zamienił się w osadnik , a woda kisi się w nim całymi miesiącami.. :)

• Like 2

Sławek trzeba zapytac Zbyszka , może oni cos opiniowali . Juz dawno postulowali w swoich projektach o ograniczenie wprowadzania biogenów m.in w postaci zanety wedkarskiej. A 27 dni to nie przepływ tylko czas całkowitej wymiany wody w zbiorniku . Ale jak wiesz przy zachowaniu tego okresu wymiany o roslinach w takiej postaci jak teraz można zapomniec bo bedzie sie to wiazało z duzo wyzszymi i częstszymi zmianami wysokosci piętrzenia.

Sławek przecież ja już dawno mówiłem że taki zbiornik jak Sulejów już dawno powinien być spuszczony celem oczyszczenia  ,a teraz władze zastanawiają się jak ugryźć temat , z zaporówką jest jak z filtrem paliwa jak o niego dbasz tak później jeździsz ,odpalasz itd ...

Pytałem , a jakże.. :) W poniedziałek albo wtorek być może będziemy wiedzieli więcej..

Nie wiem Michał, skąd się wzięła ta przedziwna idee fixe, ale nawet jak na  forum wędkarskie jest nieprawdopodobnie nieprzytomna.. :)

Dla mnie beż różnicy i tak głównie spinninguję,ale widzę że to jakiś zabieg aby wyczyścić brzeg z wędkarzy (...)

Przynajmniej teraz będzie można spokojnie powędrować brzegiem ze spinningiem. :D

Próbowałem znaleźć w necie ale bezskutecznie...

Ma ktoś potwierdzoną informację jakie ograniczenie mocy silników spalinowych będzie obowiązywać w tym sezonie?

Z góry dziękuję

O ile się nie mylę miało być chyba tak -mały zalew do Mokrych tylko elektryki,dalej do zarzęcina do 5km i do tamy bez ograniczeń,tak coś gdzieś czytałem.

• 2 tygodnie później...

Centralna Polska - trzymajcie kapelusze, ponieważ nadciąga wichura:

http://finanse.wp.pl/kat,1033821,title,Jezioro-Sulejowskie-do-likwidacji,wid,15828081,wiadomosc.html?ticaid=118dd7

Woda już jest spuszczana , niektóre porty osuszone, dziwne rzeczy dzieją się z ich statusem właścicielskim.....

Mój znajomy zapodał sprawę, jam z Pomorza, także szczegóły powinni znać lokalsi.

Edytowane przez Maciej_K

W ten sposób niszczy się w i tak ubogiej w wodę centralnej Polsce, drugi co do wielkości w regionie łódzkim a niegdyś bardzo rybny zbiornik wodny.

Najlepiej zasypać, zasiać trawę i zrobić pole golfowe dla nowych baronów elit politycznych... :angry:

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Centralna Polska - trzymajcie kapelusze, ponieważ nadciąga wichura:

http://finanse.wp.pl/kat,1033821,title,Jezioro-Sulejowskie-do-likwidacji,wid,15828081,wiadomosc.html?ticaid=118dd7

Woda już jest spuszczana , niektóre porty osuszone, dziwne rzeczy dzieją się z ich statusem właścicielskim.....

Mój znajomy zapodał sprawę, jam z Pomorza, także szczegóły powinni znać lokalsi.

Ten artykuł jest z 2013 roku. Obecnie woda jest niska, bo ma byc/jest remont tamy.

Pisząc o spuszczeniu wody i oczyszczeniu dna zbiornika jak o opróżnieniu nocnika czy odpompowaniu wody z babcinej piwnicy raczej fantazjujemy troszku... Chyba nie zdajemy sobie sprawy jakie to są koszty i wyzwanie które położyłoby nawet Chińczyków z placu budowy autostrady.. Np pyt nr 1 - niby gdzie miałby być wywożoy "urobek". Dodam, że nie jest to pachnące sianko a złoża metali ciężkich + naszych ołowiów ile (?!)  ton (kiedyś Zacharczyk to liczył w WW) , osadów ropopochodnych(tak,tak)  i takie tam inne przyjemności. Chyba że rozgrzebać i..zalać ponownie za zmarnotrawione, grube dotacje unijne czy z FOŚ żeby kolega Rychu, Zbychu itp zarobili i odpalili działe pod stolikiem.. 

Edytowane przez Krzysiek P
  • Like 1