niedzielski Opublikowano 6 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 Siemka macie jakieś informacje z nad sulejowa czy zalew stoi jest śnieg na lodzie a może ktoś już wchodził wszelkie informacje bardzo cenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trzeci79 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Cześć. Zalew stoi. A na na pewniaka można wejść kilkadziesiąt metrów bo wodę spościli:-) . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rlodz Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 W ramach ciekawostek trafiłem na sąsiednim, lokalnym forum na taki link. Może kogoś zainteresuje sytuacja na Sulejowskim z punktu widzenia ichtiologa. Moim zdaniem ciekawe, choć przydługie Wyczytałem też, że ponoć w 2017 na zalewie ma obowiązywać całkowity zakaz nęcenia (włącznie np. z zakazem stosowania koszyczków zanętowych, itd.). Ja jestem wierny tylko spiningowi, ale jeśli to prawdziwa informacja to myślę, że może być niezły "odzew" A tu wspomniany link:https://www.nasztomaszow.pl/wywiady/video-ichtiolog-pzw-sum-jest-atrakcyjny-ale-drogi-w-utrzymaniu/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Potwierdza się poczytajcie od postu 15061.Ja tam nie mam nic przeciwko, wyłącznie spinninguję i na każdym wyjeździe na ZS wyciągam 1-3 zerwanych zestawów z przerdzewiałymi koszyczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Nęcić nie nęcić ,a spuścić wodę w cholerę na 3-5lat ,ołów w cenie to i miejscowi zarobią na złomie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 A ryby widłami odłowić , czy jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Nic bliższego o źródle inspiracji bulwersującej rekomendacji RZGW nie wiadomo. Ani Ekorob, PAN, RDOŚ, UŁ, ani Urząd Marszałkowski nie maczały w tym palców. Może ktoś ma chrapkę na zalew ?Taka ładna woda.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rlodz Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Z pisma RZGW do Okręgu Piotrkowskiego PZW wynika lakoniczne: w związku z przystąpieniem do realizacji projektu w ramach RPO "Rozwój gospodarki turystycznej..." itd. oraz w związku z możliwością pozyskania środków w ramach projektu "Makroniwelacja i rekultywacja ZS..." itd. RZGW przystępuje do działań mających na celu ograniczenie symptomów eutrofizacji... Jednym z tych działań jest zakaz nęcenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Pismo znam, pytałem min o te programy. To chyba autorski pomysł RZGW. Nie wiem jak to się da wyegzekwować..jeśli wejdzie w życie.. Zdaje się, że u zarania zalewu był już podobny zakaz. Tak nawiasem - ciekaw jestem kto i kiedy podniesie sprawę ołowiu w zestawach ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rlodz Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Przeglądając internet aż po jego zamulone dno można trafić na sporo informacji, w tym takich powiedzmy źródłowych, ale oczywiście nie dotrze się do tych najważniejszych, jak dokumentacje projektowa, itd. bo tego nie ujawniają.Z tego co jest dostępne można stwierdzić tyle, że projekt w ramach RPO „Rozwój gospodarki turystycznej w oparciu o wykorzystanie walorów krajobrazowych w celu zagospodarowania turystyczno-rekreacyjnego terenu nad Zalewem Sulejowskim w miejscowości Smardzewice” jest już objęty dofinansowaniem (umowę podpisano 30.11.2016, inwestorem jest gmina Tomaszów wespół z RZGW). Natomiast zakres tej inwestycji nijak nie wiąże się z rekomendacją w sprawie zakazu nęcenia. Tu link do chyba jedynego możliwego do znalezienia źródła wskazującego na ten zakres: http://www.przetargi.egospodarka.pl/7999_Wykonanie-programu-funkcjonalno-uzytkowego-dla-projektu-pn-Rozwoj-gospodarki-turystycznej-w-oparciu-o-wykorzystanie-walorow-krajobrazowych-w-celu-zagospodarowania-turystyczno-rekreacyjnego-terenu-nad-Zalewem-Su_2016_2.htmlNatomiast ten drugi projekt, czyli „Makroniwelacja i rekultywacja zbiornika wodnego Sulejów”, dla którego inwestorem jest samo RZGW zdaje się, że nadal czeka na przyznanie kasy (od 2012r.). Jego kształt zmieniał się m. in. w wyniku tzw. konsultacji społecznych i ostatecznie chyba przybrał taką formę:http://www.sulejow.pl/asp/pl_start.asp?typ=13&menu=12&dzialy=12&akcja=artykul&artykul=3214&prywatnosc=takI tu już padają hasła związane z zakwitami, sinicami, itd., choć głownie jest mowa o działaniach przeciwpowodziowych. To jest chyba jedyny punkt zaczepienia, który mógłbym być argumentem RZGW, że działo wytoczone przeciw koszykarzom, sprężynowcom, itp. nie jest ich radosną, autorską inicjatywą, a realizacją założeń programowych, czy tam inwestycyjnych Edytowane 3 Marca 2017 przez Rlodz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 4 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Z reguły takie środowiskowe projekty są opiniowane przez lokalne terytorialnie instytucje - a tu nikt nic nie wie.. Frycowe ktoś zapłaci .. a kanalizacja w otoczce zalewu nadal jest w powijakach Przy tym drugim projekcie dotyczącym w sumie odtworzenia byłego przekopu na Podklasztorzu, wielkim problemem jest ilość kruszywa i miejsce jego składowania. Kiedyś były w Piotrkowie dwie huty szkła, była wielka wytwórnia prefabrykatów, spory przemysł - nie byłoby kłopotu. I wapienniki za friko sypały nieocenione opaski z odpadów produkcyjnych.. Po projekcie założycielskim ustanawiającym całkowity przepływ na bodaj 27 dni, co w prosty sposób gwarantowało jakość wody - bo Łódź piła zalewiankę - nastały czasy róbta co chceta. Zalew zamienił się w osadnik , a woda kisi się w nim całymi miesiącami.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 4 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Sławek trzeba zapytac Zbyszka , może oni cos opiniowali . Juz dawno postulowali w swoich projektach o ograniczenie wprowadzania biogenów m.in w postaci zanety wedkarskiej. A 27 dni to nie przepływ tylko czas całkowitej wymiany wody w zbiorniku . Ale jak wiesz przy zachowaniu tego okresu wymiany o roslinach w takiej postaci jak teraz można zapomniec bo bedzie sie to wiazało z duzo wyzszymi i częstszymi zmianami wysokosci piętrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 4 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Sławek przecież ja już dawno mówiłem że taki zbiornik jak Sulejów już dawno powinien być spuszczony celem oczyszczenia ,a teraz władze zastanawiają się jak ugryźć temat , z zaporówką jest jak z filtrem paliwa jak o niego dbasz tak później jeździsz ,odpalasz itd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 4 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Pytałem , a jakże.. W poniedziałek albo wtorek być może będziemy wiedzieli więcej.. Nie wiem Michał, skąd się wzięła ta przedziwna idee fixe, ale nawet jak na forum wędkarskie jest nieprawdopodobnie nieprzytomna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 4 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Michał ale spuscic nie problem chociaz pozwolenie wodno prawne jasno przewiduje rezim gospodarowania wodą , Ale jak oczyscic? Karszerem czy moze odkurzaczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Dla mnie beż różnicy i tak głównie spinninguję,ale widzę że to jakiś zabieg aby wyczyścić brzeg z wędkarzy po majówce odwołają zakaz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 11 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Dla mnie beż różnicy i tak głównie spinninguję,ale widzę że to jakiś zabieg aby wyczyścić brzeg z wędkarzy (...)Przynajmniej teraz będzie można spokojnie powędrować brzegiem ze spinningiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jammaey Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Próbowałem znaleźć w necie ale bezskutecznie... Ma ktoś potwierdzoną informację jakie ograniczenie mocy silników spalinowych będzie obowiązywać w tym sezonie? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Nowe przepisy są teraz weryfikowane w RDOŚ. Jak wrócą do urzędu marszałkowskiego, opublikują je na BIP ie. Za jakiś miesiąc, półtora.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Próbowałem znaleźć w necie ale bezskutecznie... Ma ktoś potwierdzoną informację jakie ograniczenie mocy silników spalinowych będzie obowiązywać w tym sezonie?Z góry dziękujęO ile się nie mylę miało być chyba tak -mały zalew do Mokrych tylko elektryki,dalej do zarzęcina do 5km i do tamy bez ograniczeń,tak coś gdzieś czytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 (edytowane) Centralna Polska - trzymajcie kapelusze, ponieważ nadciąga wichura: http://finanse.wp.pl/kat,1033821,title,Jezioro-Sulejowskie-do-likwidacji,wid,15828081,wiadomosc.html?ticaid=118dd7 Woda już jest spuszczana , niektóre porty osuszone, dziwne rzeczy dzieją się z ich statusem właścicielskim.....Mój znajomy zapodał sprawę, jam z Pomorza, także szczegóły powinni znać lokalsi. Edytowane 27 Marca 2017 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 (edytowane) W ten sposób niszczy się w i tak ubogiej w wodę centralnej Polsce, drugi co do wielkości w regionie łódzkim a niegdyś bardzo rybny zbiornik wodny.Najlepiej zasypać, zasiać trawę i zrobić pole golfowe dla nowych baronów elit politycznych... Edytowane 27 Marca 2017 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ro83rt Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Centralna Polska - trzymajcie kapelusze, ponieważ nadciąga wichura: http://finanse.wp.pl/kat,1033821,title,Jezioro-Sulejowskie-do-likwidacji,wid,15828081,wiadomosc.html?ticaid=118dd7 Woda już jest spuszczana , niektóre porty osuszone, dziwne rzeczy dzieją się z ich statusem właścicielskim.....Mój znajomy zapodał sprawę, jam z Pomorza, także szczegóły powinni znać lokalsi.Ten artykuł jest z 2013 roku. Obecnie woda jest niska, bo ma byc/jest remont tamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwibar Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Faktycznie, dzisiaj byłem na zalewie za okoniem i wola leci w dół...ciekawe do jakiego poziomu. Już na tą chwile brakuje grubo ponad metr dwadzieścia. Żeby tylko nie odwalili manewru jak ze zbiornikiem Miedzna Murowana bo taka świetna woda poszła w... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 (edytowane) Pisząc o spuszczeniu wody i oczyszczeniu dna zbiornika jak o opróżnieniu nocnika czy odpompowaniu wody z babcinej piwnicy raczej fantazjujemy troszku... Chyba nie zdajemy sobie sprawy jakie to są koszty i wyzwanie które położyłoby nawet Chińczyków z placu budowy autostrady.. Np pyt nr 1 - niby gdzie miałby być wywożoy "urobek". Dodam, że nie jest to pachnące sianko a złoża metali ciężkich + naszych ołowiów ile (?!) ton (kiedyś Zacharczyk to liczył w WW) , osadów ropopochodnych(tak,tak) i takie tam inne przyjemności. Chyba że rozgrzebać i..zalać ponownie za zmarnotrawione, grube dotacje unijne czy z FOŚ żeby kolega Rychu, Zbychu itp zarobili i odpalili działe pod stolikiem.. Edytowane 27 Marca 2017 przez Krzysiek P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi