vako Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 (edytowane) A ja jestem zdania, że to za zabierane ryby powinno się płacić. Dostęp i korzystanie z wód jest bezpłatne. Nie płacą kąpiący się, nie płacą kajakarze, czy żeglarze. To dlaczego ktoś kto wędkuje i ryby wypuszcza płacić ma? Jest okręg gdzie takie rozwiązanie przyjęto. Składka dla wypuszczających jest 2,5 raza niższa niż dla tych co ryby zabierają.Wędkarze płacą za wędkowanie(składają się na opłaty dzierżawne) i za możliwość z korzystania z pożytków(ryb), które to są własnością Skarbu Państwa. Kąpiący, kajakarze, żeglarze i itp., nie czerpią pożytków z korzystania/użytkowania z wody. Choć to do końca nie jest prawdą bo taki żeglarz płaci za: wodowanie/wyciąganie łodzi, postój w porcie, zimowanie łodzi. Musi też zdać stosowne płatne kursy aby nabyć uprawnienia do żeglowania. Także Romku chyba się mocno zagalopowałeś......... Edytowane 21 Grudnia 2020 przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Wędkarze płacą za wędkowanie(składają się na opłaty dzierżawne) i za możliwość z korzystania z pożytków(ryb), które to są własnością Skarbu Państwa. Kąpiący, kajakarze, żeglarze i itp., nie czerpią pożytków z korzystania/użytkowania z wody. Choć to do końca nie jest prawdą bo taki żeglarz płaci za: wodowanie/wyciąganie łodzi, postój w porcie, zimowanie łodzi. Musi też zdać stosowne płatne kursy aby nabyć uprawnienia do żeglowania. Także Romku chyba się mocno zagalopowałeś......... Nic się nie zagalopowałem. Nie chcę tych pożytków(ryb) Ale chcę je tylko łowić. Żeglarz za samo korzystanie(pływanie) nie płaci. To co wymieniłeś to żadne opłaty za korzystanie, co najwyżej - można je nazwać towarzyszącymi. A wędkarz to gratis łódkę na stanicy zwoduje? Wodowanie to konieczność korzystania z parkingu(płatna usługa) A parking - a ze składek wędkarzy. Łódkę też możesz przezimować - za opłatą - chociaż infrastruktura - niby wędkarzy - ze składek zbudowana. Widzę, że Koledzy sceptycznie podchodzą do pomysłów. Ale ... ryb dla wszystkich w ilościach przewidzianych regulaminem nie ma szans wystarczyć. A tak na przysłowiowy "chłopski rozum" - czy nie korzystniej dla uprawianego hobby było by aby takie właśnie pomysły były realizowane? Połowić do bólu rąk... A zabrać - te kilka rybek w roku. Chyba nikt dziś w Polsce z głodu nie umiera, baaa... chyba nawet głodni to na własne życzenie, gdy się odchudzają. Tak szczerze - ile tych drapieżników łowicie na przeciętny wyjazd? Jaki sens - popływać kilka godzin bez brania. Posiedzieć - wrzucić kilogramy zanęty i złowić kilka leszczyków? Na łowiskach towarzystw wędkarskich( formalnych i takich umownych) taka świadomość już istnieje. Realne limity. Płatne zabierane ryby. To może w taką właśnie stronę to powinno pójść, zamiast utrzymywanie za wszelką cenę tej dzisiejszej fikcji... Nie ma i nie będzie "stoliczku nakryj się". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Macie koledzy racje, byłem raz na Sulejowskim i nigdy wiecej, jak dla mnie to strata czasu tam wędkować, a przyjemnie tam nie jest, przynajmniej w lecie, bo za dużo ścigantów, jak na jakiejś autostradzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mercoss Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Macie koledzy racje, byłem raz na Sulejowskim i nigdy wiecej, jak dla mnie to strata czasu tam wędkować, a przyjemnie tam nie jest, przynajmniej w lecie, bo za dużo ścigantów, jak na jakiejś autostradzie.Taka mała laurka...dla tych z 'organizacji' którzy uważają, że wszystko jest git a wędkarze mają tylko wymagania i rządania. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ars25 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Macie koledzy racje, byłem raz na Sulejowskim i nigdy wiecej, jak dla mnie to strata czasu tam wędkować, a przyjemnie tam nie jest, przynajmniej w lecie, bo za dużo ścigantów, jak na jakiejś autostradzie.Zalew to piękna zróżnicowana woda, ukształtowanie dna, liczne zatoki, spadki, ranty itp. Jest to woda wymagająca i trudna, nie jest łatwo wstrzelić się za każdym razem, żeby obficie połowić, bądź w ogóle cokolwiek połowić ... Czerwiec, lipiec należy do sandacza od sierpnia intensywność zaczyna spadać, zaczyna pojawiać się szczupak powoli okoń, który we wrześniu i październiku zaczyna częściej się ujawniać . Trzeba jednak być wytrwałym i wiedzieć gdzie go szukać . W październiku, listopadzie okonia nadal można łowić, rzadziej już sandacza, chociaż jak się trafo to gruby kaban, albo mikrusy . Koncowka listopada i grudzień to już rzeźba i z moich obserwacji to lepiej sobie odpuścić i dać rybom odpocząć . Chyba ze jedno branie , albo świeże powietrze jest dla was wystarczające. To oczywiście są moje spostrzeżenia co do ZS . Mi w tym roku obdarzył ładnymi rybami i życzę tego każdemu Pamietajmy żeby wypuszczać okazy, a ta woda na pewno się odrodzi i to szybciej niż myślicie Pozdrawiam Was i życzę Zdrowych Wesołych Świat ! Do zobaczenia w przyszłym sezonie 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 To nie jest woda dla wszystkich - choć przecież jest dla wszystkich.. Lata świetności z czasów tomaszowskiego PGRyb-u, zalew ma już dawno za sobą, więc i wędkarzom słabo idzie - i Łysy z braku stałych dostaw, musiał zrezygnować ze smażalni. Daczowiska też narzekają.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zalew to piękna zróżnicowana woda, ukształtowanie dna, liczne zatoki, spadki, ranty itp. Jest to woda wymagająca i trudna, nie jest łatwo wstrzelić się za każdym razem, żeby obficie połowić, bądź w ogóle cokolwiek połowić ..... ...Pozdrawiam Was i życzę Zdrowych Wesołych Świat ! Do zobaczenia w przyszłym sezoniePolubienie, za życzenia:) Wzajemnie:)Co do zalewu...Jak jest ryba, to bierze, a jak nie ma, to się wymyśla teorie dlaczego nie bierze. Na tak zróżnicowanej wodzie złowić wymiarowego okonka nie można? To chyba wyjaśnia wszystko w kwestii rybostanu na zalewie. To, że połowiłeś - gratulacje:) Sprzęt pomógł. Kolega SOB połowił - zna zalew jak okolicznych kłusowników. A rzeczywista atrakcyjność dla przeciętnego wędkarza - to jak napisał Kolega wyżej: "Macie koledzy racje, byłem raz na Sulejowskim i nigdy wiecej, jak dla mnie to strata czasu tam wędkować, a przyjemnie tam nie jest, przynajmniej w lecie, bo za dużo ścigantów, jak na jakiejś autostradzie." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mercoss Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Czyżby pleniące się i tutaj nieskończone chamstwo i ostentacyjne bluzgi pod adresem swojej macierzystej organizacji, byłyby ci milsze od miłej gry słownej.. Ale wcześniej było ci przyjemnie, Jachu? Dołączyć do fałszywie brzmiącego chóru.. Widzę, że wciąż najciemniej jest latarnią. Powtórzę bez wiary - państwo chce nas widzieć jako stowarzyszenie zajmujące się opieką, użytkowaniem oraz zarządzaniem dobrem powierzonym - i jest takie stowarzyszenie, znaczy się, istnieje w formie wyobrażonej sobie przez jej członków - z reguły jako zaprzeczenie albo parodii. Chyba do niczego się nie nadajemy, prócz eksploatacji.. pretensji, olewactwa no i głupich dąsów. mercoss - czy członek to nie jest członek.. Pytanie czy ty jesteś członkiem czy zwykłym członkiem? Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Długo żeś myślał.. Legitymację mam członkowską I medale za społeczną pracę wykonaną za beznadziejnych, mało ruchawych.. członków.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Pytanie czy ty jesteś członkiem czy zwykłym członkiem? Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu TapatalkaNiezależnie od indywidualnego stosunku każdego z nas do PZW, obiektywnie - nadzwyczajnym członkiem jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 (...) Kąpiący, kajakarze, żeglarze i itp., nie czerpią pożytków z korzystania/użytkowania z wody. (...)Ja też nie czerpię pożytków, bo nie zabieram złowionych ryb. Od 1992 r. nie zabrałem ani jednej (za wyjątkiem gatunków inwazyjnych), a składki płacę. (...) żeglarz płaci za: wodowanie/wyciąganie łodzi, postój w porcie, zimowanie łodzi. Musi też zdać stosowne płatne kursy aby nabyć uprawnienia do żeglowania. Także Romku chyba się mocno zagalopowałeś.........Nie płaci za wodowanie, slip na "betonach" jest bezpłatny. Nie płaci za zimowanie, bo transportuje łódkę na działkę. Nie płaci za postój w przystani, bo kotwiczy, lub cumuje do drzewa w dzikiej zatoczce. Nie musi odbywać kursów i zdobywać patentów, przeczytaj odpowiednie przepisy, które niestety dopuszczają żeglowanie bez żadnych uprawnień, oczywiście w pewnych granicach. To tak jak z rowerzystami, skuterowcami i hulajgonowcami, poruszają się po drogach publicznych nie mając pojęcia o przepisach. Taki pseudo żeglarz to zakała i potencjalne zagrożenie większe niż nagły szkwał. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mercoss Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Ja też nie czerpię pożytków, bo nie zabieram złowionych ryb. Od 1992 r. nie zabrałem ani jednej (za wyjątkiem gatunków inwazyjnych), a składki płacę. Nie płaci za wodowanie, slip na "betonach" jest bezpłatny. Nie płaci za zimowanie, bo transportuje łódkę na działkę. Nie płaci za postój w przystani, bo kotwiczy, lub cumuje do drzewa w dzikiej zatoczce. Nie musi odbywać kursów i zdobywać patentów, przeczytaj odpowiednie przepisy, które niestety dopuszczają żeglowanie bez żadnych uprawnień, oczywiście w pewnych granicach. To tak jak z rowerzystami, skuterowcami i hulajgonowcami, poruszają się po drogach publicznych nie mając pojęcia o przepisach. Taki pseudo żeglarz to zakała i potencjalne zagrożenie większe niż nagły szkwał. Z tego co piszesz to na takim zalewie wystarczyło by mieć przepisy o zasadach korzystania z wody stworzony przez zarządcę, np z mądrymi zasadami zabierania ryb i zainwestować w służbę w odpowiedniej liczbie i uprawnieniami która by fizycznie w terenie pilnowała ich egzekucji. Proste. Bez żadnego aparatu. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 I w kółko to samo.. Znów pojawia się kolejna wizja wszechmocnej centrali. Co do michy nam naleje, a i do doopy nakopie.. Jak w piosence - Czekamy na sygnał, czekamy na sygnał ,, z centraaaali. Centrala nas ocali, ocali, ocali, ocaaali.. Z skąd taka niska samocena, taka niewiara w siebie - czyżbyśmy naprawde jako środowisko byli tacy kiepscy i nieudolni, tacy infantylni i niedorośli - co od lat twierdzę - i sami sobą na swoim podwóreczku nie potrafili rządzić? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 I w kółko to samo.. Znów pojawia się kolejna wizja wszechmocnej centrali. Co do michy nam naleje, a i do doopy nakopie.. Jak w piosence - Czekamy na sygnał, czekamy na sygnał ,, z centraaaali. Centrala nas ocali, ocali, ocali, ocaaali.. Z skąd taka niska samocena, taka niewiara w siebie - czyżbyśmy naprawde jako środowisko byli tacy kiepscy i nieudolni, tacy infantylni i niedorośli - co od lat twierdzę - i sami sobą na swoim podwóreczku nie potrafili rządzić? I znów to samo.. zarybię, pozbieram śmieci, dam się okraść z wyrośniętej ryby przez innych co (zgodnie z twoją nowomową) wszystko mają w doopie, a czasem może uda mi się coś złowić, medalu oczywiście nie dostanę - to ty pierś po niego wypniesz dumnie. Te czasy czynów społecznych daaaaaawno już minęły. Nie zauważyłeś tego????Jak - fizycznie - jak to możliwe, żeby wędkarz, koło był w stanie zarządzać wodą o powierzchni 2700 ha??? Gdzie prócz wędkarzy, są inni użytkownicy? Którzy także śmiecą, hałasują, kradną ryby. Centrala - a właściwie to centrala zupełnie niepotrzebna, potrzebny jasno zdefiniowany "pan dziedzic" wody w konkretnej osobie który z tego użytkowania odniesie sukces finansowy. Wtedy będzie o ten sukces - swój sukces - walczył rękami i zębami(?) Bo jak widać, na razie to nie ma takiego użytkownika i nie ma pożytków ani dla niego ani dla korzystających. Wędkarze, tam gdzie im "centrala" nie przeszkadza dają sobie radę doskonale. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mercoss Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Sławek Oppeln Bronikowski"Z skąd taka niska samocena, taka niewiara w siebie - czyżbyśmy naprawde jako środowisko byli tacy kiepscy i nieudolni, tacy infantylni i niedorośli - co od lat twierdzę - i sami sobą na swoim podwóreczku nie potrafili rządzić? " ty to chyba nie czytasz, albo czytasz to co chcesz wyczytać i w prostacki sposób obrażasz. Nie dociera do ciebie, że są ludzie, którzy z trudem dzielą czas między obowiązki i hobby, a jak już znajdą czas to chcieli by najnormalniej w świecie powędkować i mieć frajdę ze złowienia ryb. To naprawdę wykracza tak daleko poza twój światopogląd? Oni najczęściej nie mają czasu lub nie chcą brać udziału w życiu żadnego towarzystwa ani organizacji. Cieszą się spotkaniami nad wodą i wędkarstwem. Są członkami PZW nie dlatego, że chcą, tylko dlatego że rzeki i jeziora w Polsce są okupowane przez organizację. Nikt nie będzie z siebie robił frajera i jeszcze pompował kasę jako niezrzeszony. I nie odsyłaj tych ludzi do Szwecji czy komercyjne łowiska. Jak kupujesz kartę wędkarską to nie składasz przysięgi i deklaracji lojalności tylko płacisz kasę i o tobie zapominają. Niech do ciebie w końcu dotrze że nie ma etosu PZW. Są świetne przykłady współpracy i dbałości o wodę oparte o PZW czy inne organizacje. I tu zawsze szacunek do ludzi, bez względu na flagę. Na Sulejowie tego nie ma i zdradzę ci tajemnicę, bo może nie wyczytałeś tego - tego właśnie wędkarze chcą - dbałości o wodę. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Człowiek nie bierze dobrowolnie udziału w niczym, co mu z jakichś bliżej nieokreślonych powodów nie pasi. Nie ma żadnego przymusu - są inne możliwości, można zamiast składki obowiązującej w stowarzyszeniu wnieść opłatę jako osoba niestowarzyszona. Albo przystąpić do innego stowarzyszenia, aby tam zabłysnąć własną osobowością, albo korzystać z rozlicznych burdeli. I tylko człowiek obłudny, cwany i wyrachowany nie jest w stanie tego pojąć ani przyjąć.. i takim chyba członkom najlepiej wychodzi defekowanie we własne gniazdo - co jest nawet w pewien sposób spójne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Człowiek nie bierze dobrowolnie udziału w niczym, co mu z jakichś bliżej nieokreślonych powodów nie pasi. Nie ma żadnego przymusu - są inne możliwości, można zamiast składki obowiązującej w stowarzyszeniu wnieść opłatę jako osoba niestowarzyszona. Albo przystąpić do innego stowarzyszenia, aby tam zabłysnąć własną osobowością, albo korzystać z rozlicznych burdeli. I tylko człowiek obłudny, cwany i wyrachowany nie jest w stanie tego pojąć ani przyjąć.. i takim chyba członkom najlepiej wychodzi defekowanie we własne gniazdo - co jest nawet w pewien sposób spójne.. Kolega wbrew oczywistym błędom logicznym trwa przy swoim. Nawet kupując wino w obrzydzanej innym Biedronce. Czy kumplując się z kłusownikami... A co tam jakiś kłusownik,,, ważne, ze znajomy... Kolega może, ale inni to defekują. I tak ze wszystkim - koledze się pomyliły światy i za nic nie może wejść do dzisiejszego. Takiego normalnego - dzisiejszego. Nie z czasów komuny, ani z czasów malowideł w Lascaux. Świat się zmienia Panie Sławku - świat się zmienia nieustannie. Albo się przystosujemy, albo jesteśmy we własnej tylko rzeczywistości. Wszystkiego najlepszego w Święta i dużo ryb w Nowym Roku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Najlepszego, Romek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwibar Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Ten wątek to jakiś dziwny jest i dziwnie się go czyta przynajmniej dla mnie. Może coś z ostatnich wyjazdów na ZS? Mimo wszystko, życzę Wam wesołych, spokojnych Świąt. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mercoss Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 W tym wątku zawsze się dyskusja musi kończyć przekonywaniem, że to super zbiornik zarządzany przez jeszcze genialniejszych organizatorów. Ale do ryb, jak masz łódkę to szukaj wzdłuż betonów drapieżnika. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Wędkarski świat zarządza.. i wszystko jasne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BodzioPT Opublikowano 24 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 https://epiotrkow.pl/m/news/czytaj,42238 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mercoss Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Jak Wam się podoba wprowadzony zakaz łowienia na spining m.in. na Zalewie Sulejowskim do końca kwietnia? Jak oceniacie jego skuteczność?Czy więcej ryb kłusownicy zabierają z Zalewu między 1.01 a 30.04 czy przekraczając limity i zabierając niewymiarowe w okresie od 1.05 do końca roku, czyli w legalnym okresie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zakaz jest dobry, ale trudny do wyegzekwowania. I olewany będzie - bo zabrania się zabraniać. Tak samo jak z nęceniem.. Teraz siatkarze nie kłusują, bo smażalnie są nieczynne, a daczowiska puste - nie ma komu sprzedać. Ale na zimowiskach, vide betony albo Tresta, non stop łowią nasi - chyba dla siebie. W sezonie też jesteśmy bezkonkurencyjni.. Starzy, lokalni kłusownicy są mało groźni, zresztą jest ich bardzo mało - boją się, bo zna ich państwówka, społeczna i policja. Najgorsi są przyjezdni sieciujący pod pozorem łowienia na wędki, no i trawlery łowiące biznesowo.. ale my chyba jeszcze "lepsi" jesteśmy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Jak Wam się podoba wprowadzony zakaz łowienia na spining m.in. na Zalewie Sulejowskim do końca kwietnia? Jak oceniacie jego skuteczność?(...)Skuteczność będzie bliska "0", chyba, że zostanie zwiększona liczba patroli. Sam pomysł zrodzony chyba w delirium, ale nic się na to nie poradzi.Podobnie jest z ograniczeniem długości przynęt przy spinningowaniu w rzekach. Niestety chorych umysłów nie brakuje, a głupota ludzka nie ma granic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi