pikeft Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 To jextem kłusolem bo łowię pstrągi na gumy 76mm [emoji1787][emoji1787] Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrystianG Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 Wreszcie uzyskałem odpowiedź a sprawie mierzenia przynęt. Jest nieco bardziej logiczna i korzystniejsza niż delirium warszawskie, zwłaszcza w zakresie woblerów (pkt 6):Fajna opd. ze strony PZW, taka sama się wykluczająca. Skoro według pkt nr.2 do długości wabika zaliczamy kotwice, haki itd to dlaczego w pkt 6 wobler jest liczony po uwzględnieniu samego korpusu od oczka do oczka? Nie chciałbym szukać dziury w całym ale wciąż ta interpretacja jest lekko "niespójna". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 (edytowane) Całkowicie się z Tobą zgadzam, ale już powinniśmy przez ostatnie 5 lat przyzwyczaić się do braku spójności przepisów, interpretacji i wyjaśnień na wszystkich poziomach ich powstawania. Jaki Pan taki kram, a ryba psuje się od głowy. W tym brzmieniu jakie uzyskałem, jako prawnik, przyjmuję że pkt 2 pełni funkcję lex generali, a pkt 6 pełni funkcję lex specjalis. Zgodnie z prawną zasadą - lex specjalis derogat legi generali. Zatem woblery są mierzone wyłącznie od początku oczka przedniego do końca oczka tylnego i wobec tak sformułowanej interpretacji, podejmuję się wygrać to w każdym sądzie. Edytowane 15 Stycznia 2021 przez Alexspin 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrystianG Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 No to w takim razie nad Pilicą nie muszę się ograniczać jedynie do siekow bzyków. Dzięki i pozdrawiam. Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mercoss Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 No to w takim razie nad Pilicą nie muszę się ograniczać jedynie do siekow bzyków. Dzięki i pozdrawiam. Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu TapatalkaNo właśnie na Pilicy musisz przygotować się na ryby z suwmiarką. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 (edytowane) No właśnie na Pilicy musisz przygotować się na ryby z suwmiarką.(...)Niestety, nie tylko nad Pilicą, połów na wszystkich rzecznych łowiskach O/Piotrków wymaga tego, żeby przynęty mieściły się w wymiarach narzuconych przez ZO. Suwmiarka, to może przesada, ale dobra miarka na pewno się przyda. Ja przygotuję sobie na ten okres odrębne pudełka z przynętami spełniającymi warunki wymiarów i radzę to wszystkim chętnym do łowienia w tym okresie, bo nawet posiadanie w pudełku większej przynęty może być uznane za zamiar jej użycia. Wskazują na to końcowe postanowienia odstępstw od zasad określonych w Regulaminie Amatorskiego Połowu Ryb: Wędkarz łowiący ryby ma obowiązek poddać się kontroli prowadzonej przez upoważnionych pracowników uprawnionego do rybactwa. Na żądanie kontrolujących wędkarz ma obowiązek: okazać dokumenty, sprzęt wędkarski, złowione ryby i przynęty.W przypadku stwierdzenia naruszenia przez osobę posiadającą niniejsze zezwolenie, przepisów o amatorskim połowie ryb –wydający zezwolenie może je cofnąć oświadczeniem doręczonym jego posiadaczowi. Edytowane 15 Stycznia 2021 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrystianG Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 Ja mam zawsze pudełka wyjsciowe i zawsze dokladam/zmieniam repertuar przynęt z pudelkami zapasowymi. Po co mi jerki jak Idę na okonie. Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 2 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 I co tam na Sulejowie? Równie "atrakcyjnie" jak na MO na Słoku? https://www.pzw.org.pl/40/wiadomosci/219989/60/wyniki_po_ii_turach_spinningowych_mistrzostw_okregu_w_kat_senior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ars25 Opublikowano 2 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 I co tam na Sulejowie? Równie "atrakcyjnie" jak na MO na Słoku? https://www.pzw.org.pl/40/wiadomosci/219989/60/wyniki_po_ii_turach_spinningowych_mistrzostw_okregu_w_kat_seniorRomeczku byłem widziałem, sam złapałem -nie ma co narzekać! W zeszłym roku, jeśli miałbym coś powiedzieć -połowiłem lepiej A co do Słoku, to zaczarowane miejsce, jak nie ma roślinności rozwiniętej -to lepiej sobie odpuścić, tak właśnie uczyniłem... I nie tylko z tego powodu, bo branie udziału w zawodach w których sędziowie nie znają przepisów i każdy uj na swój strój interpretuje przepisy - to lepiej sobie odpuścić ..... Jakby co to zapraszam Romku na wspólny wypadzik za mętnookim po ZS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 2 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 No to super:) Ale na razie dzięki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 6 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 Czy możecie mi doradzić . Czy opłaca się ciągnąć łódkę żeby połowić w Zalewie Sulejowskim .Czy można tam wynająć łódkę i gdzie ?Czy w ogóle opłaci się tam jechać na trzy dni .? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 6 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 Czy się opłaci nie wiem nie łowię tam od ponad roku. Łódkę wypożyczysz w stanicy PZW w Barkowicach Mokrych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Czy możecie mi doradzić . Czy opłaca się ciągnąć łódkę żeby połowić w Zalewie Sulejowskim .Czy można tam wynająć łódkę i gdzie ?Czy w ogóle opłaci się tam jechać na trzy dni .?Jeśli masz więcej niż 100km nad ZS, to nie warto szarpać się z łódką na 3 dni. Tutaj https://www.pzw.org.pl/40/cms/18916/stanica_pzw_w_barkowicach_mokrych masz wszystko o stanicy w Barkowicach Mokrych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 A co ma do rzeczy odległość ? Kiedyś jak jeszcze mogłem się legalnie nudzić w tygodniu, jechałem 120 km aby połowić 2 h ????Na trzy dni zawsze warto się wybrać nad wodę. Zalew to woda jak woda - jedni łowią drudzy nie, jak wszędzie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 (edytowane) Nie napisałem, że nie warto łowić. Chodziło mi o targanie łódki - na 3 dni ekonomicznie nieopłacalne, jeśli na miejscu można wynająć łódkę za niewielką opłatą, ale jak kto woli. Wyraziłem tylko swoją opinię. Jeśli chodzi o samo łowienie, to w pełni zgadzam się z Tobą. Jeszcze do niedawna jeździłem 150m nad zb. Poraj na dwie/trzy godziny. Zrezygnowałem dopiero ubiegłym roku bo tam chyba już nic nie pływa. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 Masz oczywiście rację Alex, ale... Swoja łódka to swoja. Tym bardziej jadąc na trzy dni. Nie obchodzą Cię wtedy sprawy w stylu czy łódka będzie czy nie, czy nie zabiorą łódek na jakieś zawody. Akurat wędkowanie jest wyjątkowo nie uzasadnione ekonomicznie, paliwo, sprzęt, opłaty a efekty każdy zna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 Powszechnym światopoglądem, sensem życia - postawą wszystkiego.. jest ekonomizacja wszystkiego Moja rada - nie jeźdźcie, bo będziecie zrzędzić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 (edytowane) Szymon, masz w znacznym stopniu rację, zwłaszcza jeśli chodzi o "ekonomikę" wędkarstwa. W tym temacie w ogóle trudno mówić o ekonomice, tym bardziej gdy wędkarstwo traktuje się jako hobby, a nie jako sposób na wypełnienie zamrażalnika i nakarmienie kota sąsiadów... Mimo to obstaję przy swoim - targanie przyczepki z łódką na 3 dni (a pewnie krócej, bo to wygląda na weekend - piątek po południu, sobota i niedziela do południa) na odległość ponad 100km, nie dla mnie choćby ze względu na dyskomfort jazdy z przyczepką, ale "każdy ma swoich znajomych"... Odeszliśmy od tematu, sorry za offtop. Sławku, jeśli zdecydujesz się na własną łódkę, to darmowe wodowanie (nieodpłatny slip), z bardzo dobrym dojazdem i parkingiem, masz w Starej Wsi na końcu ul. Leśnej, koniec tzw. "betonów". Możesz tam również rozbić namiot. Wszystkie inne slipy są odpłatne.Wpisz w mapy-google "morsowisko stara wieś nad zalewem", znajdziesz bez trudu. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 27 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Dzięki .Napisaliście o ekonomice w wędkarstwie to super temat jaki słyszę co wyjazd od żony . Mam wyjazd na rybki 9 lipca 350 km w jedna stronę na Wisełkę tylko po to aby spotkać kumpli ipogadać na trzy dni gdzie tu logika i ekonomia . Do tego w Lipcu Solina i znowu Wisełka .Czas szybko leci na starość będzie co wspominać . 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kret000 Opublikowano 7 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 Jakieś wieści z tego akwenu mile widziane. Warto wpaść tam na sandacze? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 7 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 Jakieś wieści z tego akwenu mile widziane. Warto wpaść tam na sandacze? Obejrzyj wyniki z GP i wyciąg sam wnioski. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 8 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 100 sandaczy przez 2 dni , zupełnie przyzwoicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 8 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 Tak, tylko policz ilu wędkarzy łowiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ars25 Opublikowano 8 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 Tak, tylko policz ilu wędkarzy łowiło Na szczęście nie wszyscy jak widać potrafią go namierzyć a później złowić - i całe szczęście ! Każdy chciałby łowić jak w akwarium…. Zalew to trudny zbiornik, a sandacze jak to sandacze Jak spędzicie na zalewie kilkaset godzin w roku przez kilka lat - złowicie sandacza prawie na każdym wyjeździe - „prawie „Powodzenia 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 8 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 100 sandaczy przez 2 dni , zupełnie przyzwoicie W pierwszym dniu sandaczy 35 a wszystkich ryb 62 A z drugiej tury to chyba okręg wstydzi się wyników pokazać. Na stronie okręgu takowych brak. Więc można liczyć sandaczy ile się chce... Przyzwoicie??? Tragicznie raczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi