Skocz do zawartości

Zalew Sulejowski (Sulejów)

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem. I dwóch kolegów z forum również na innej łódce. Generalnie słabo. Jeszcze sie nie ruszyło. Ale rokowania raczej dobre. Widać sporo hałasującego szczupaka.

Nie żerował. Na innych łódkach gdy zasiegnąłem języka też marnie.

W przyszłym tygodniu może wykroję dzień i pojadę. A jak mi sie nie uda to 2 czerwca. Nie odpuszczam.

Widać sporo hałasującego szczupaka.

Nie żerował.

Obawiam się, że te dwa zdania mogą trochę się wykluczać :) Jak by nie żerował to by nie hałasował, szczupak to zbyt leniwa ryba, żeby chlapać się bez celu, dla sportu... :) Chyba, że to nie szczupaki :)

Pływam Tresta-Karolinów. Już chyba 17-ty rok. Każdego roku tak jest. Wszyscy czekaja na 15 maja a tu dupa blada:) Tylko patrzeć jak się odezwą. Tydzień max 2. Jutro jadę to zdam raport. Ojciec był rano to szczupaka 1,8kg.wytargał na gumę. Miał tylko ten jedyny kontakt (też w trollingu) Były jeszcze 3 inne łódki bez kontaktu.

A już myślałem, że ze mnie taki marny łowca...

Pływam Tresta-Karolinów. Już chyba 17-ty rok. Każdego roku tak jest. Wszyscy czekaja na 15 maja a tu dupa blada:) Tylko patrzeć jak się odezwą. Tydzień max 2. Jutro jadę to zdam raport. Ojciec był rano to szczupaka 1,8kg.wytargał na gumę. Miał tylko ten jedyny kontakt (też w trollingu) Były jeszcze 3 inne łódki bez kontaktu.

Jak pływasz 17-ty rok, to Twoje słowa, że za 1-2 tygodnie ruszą należy traktować jako wyrocznię. Może ruszą akurat w niedzielę....

Ja pływam drugi - z tym , że w zeszłym roku 2 albo 3 razy. W tym planuję 10-15 razy. Mam ponad setkę nad zalew. Ale trasa W-wa - Zalew bajeczna teraz oprócz odcinka między Radziejowicami a Mszczonowem.

Ja mam nad zalew 7 minut simsonem:)

Ubiegły rok był bardzo dobry pod względem sandacza,ale okoń nie bardzo dopisywał. Szczupaka jest masa więc nawet nie biorę go pod uwagę.

ps.jeszcze sumy są ale ja nie nastawiam się na nie. Złowione jako przyłów sandaczowy 7 szt.bez rekordów. Takie do 10 kg.

Edytowane przez brt3

Dzisiaj BK=bez kontaktu. 

Pytasz o 80-tki :huh:  w ubiegłym sezonie rekord to 2.70 kg. Dwa lata wstecz 5.30 kg. Cała reszta to oscylowała w okolicach wymiaru.

Natomiast sandacz to jakby z jednego rocznika 53-max 60 cm.

Ryba obecnie nie pobiera,więc jeśli ktoś ma wizję aby gonić z Wawy lub jeszcze skąsik to niech się mocno zastanowi.

Chyba że dla przygody ;)  

Na ryby jadę , kiedy mam czas -  a nie wtedy kiedy biorą. Niestety, zazwyczaj kiedy pojadę to nie biorą, albo ja nie umiem złowić.

Ale chyba nie jest źle, skoro raz w tym roku byłem i 2 sztuki skusiłem jerkiem a koledzy miejscowi lepszych wyników nie mają. A juz myslałem, że to przez te jerki...

Osobiście coś nie mogę przekonać się do jerków. Mam kilka salmiaków ale jeszcze nie były w wodzie. Jedyne jerkopodobne przynęty które stosuję to 13-tka soft4play. W ubiegłym roku od 15 do końca maja złowiłem 32 szczupaki. Brania od godz.20-ej do ciemności na wodzie max 1.5 metra. To kiler na płtykie wody ale skuteczność zacięć jest u mnie ograniczona. Próbowałem dozbrojek ale one tylko gaszą pracę przynęty.

Byłem wczoraj 6 godzin na wodzie. Ponuro było i mokrawo. 4 godz.trollowałem bez najmniejszego kontaktu. Porażka.

Pod wieczór podpłynąłem pod rośliny przy brzegu. Do wody wpadło wszystko co miałem(nawet jerki :) ) Bolenie pięknie pokazywały swoją obecność ale totalnie olewały moje starania. W przypływie rozpaczy zapodałem węgorzyka  savage gear real eel,takiego oczojebnego i dosłownie w przeciągu 20-tu minut zaliczyłem kpl.szczupaków 50+ i miałem jeszcze 3 pobicia. Przynęty były na główkach 14 gr.i prowadzenie w bardzo powolnym opadzie. Z pysków to nawet główki nie wystawały. Dziwne to wszystko i straszne :)

Byłem wczoraj 6 godzin na wodzie. Ponuro było i mokrawo. 4 godz.trollowałem bez najmniejszego kontaktu. Porażka.

Pod wieczór podpłynąłem pod rośliny przy brzegu. Do wody wpadło wszystko co miałem(nawet jerki :) ) Bolenie pięknie pokazywały swoją obecność ale totalnie olewały moje starania. W przypływie rozpaczy zapodałem węgorzyka  savage gear real eel,takiego oczojebnego i dosłownie w przeciągu 20-tu minut zaliczyłem kpl.szczupaków 50+ i miałem jeszcze 3 pobicia. Przynęty były na główkach 14 gr.i prowadzenie w bardzo powolnym opadzie. Z pysków to nawet główki nie wystawały. Dziwne to wszystko i straszne :)

I to w tym naszym "wariactwie" jest właśnie piękne... Pozdrawiam i zazdroszczę sandaczy na Zalewie. Na naszym niestety coraz gorzej z nimi :-( i też myślę czy by nie odwiedzić kiedyś ZS...

Myślę sobie że może tradycyjne gumy,woblery i inne żelaza na które łowimy,opatrzyły się już rybom. Łowiłem ciągle w tym samym miejscu bez najmniejszego kontaktu,natomiast po zmianie na "żmijkę" studnia jakby ożyła. 

Z innej beczki: Macie jakiś sposób na bolenia zalewowego? Tak jak pisałem,od kilku dni pięknie pokazują się na płyciznach. Pokazują płetwy jak rekiny. Potrafią przepłynąć tuż obok łódki. Dodam jeszcze że sztuki dochodzą do metra długości. Są ogromne. Słyszałem że możnaby spróbować na woblery w nocy. Macie jakieś sugestie?

ps.oczywiście wszelkiego rodzaju błystki,spiryty i trile to se można .... wsadzić jak narazie. Myślę sobie jeszcze że bolek aktualnie żeruje na wylęgu bo narybku jest niewyobrażalna wręcz ilość i dlatego ignoruje inne przynęty.

Taka jest moja wizja dotycząca tej sprawy.

• Like 1