Skocz do zawartości

Zalew Sulejowski (Sulejów)

HUNTER

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.ekorob.pl/

Chyba jako jeden jedyny zbiornik zaporowy w kraju ma szanse na naukowy protektorat . Co z tego wyniknie , czas pokaże , ale jest pomysł , wola i są na to pieniądze .. 

• 3 miesiące temu...

Witam szanownych kolegów chciałbym się wybrać w tym roku na otwarcie sezonu na Sulejów ,może ktoś się wybiera na ten zbiornik i moglibyśmy zorganizować jakąś wspólną akcję na kilka łodek (coś a,la" Wędkarski Patrol")Jeśli byli by chętni to myślę że jakoś się zgadamy.Pozdrawiam Michał :ph34r: .

Witam szanownych kolegów chciałbym się wybrać w tym roku na otwarcie sezonu na Sulejów ,może ktoś się wybiera na ten zbiornik i moglibyśmy zorganizować jakąś wspólną akcję na kilka łodek (coś a,la" Wędkarski Patrol")Jeśli byli by chętni to myślę że jakoś się zgadamy.Pozdrawiam Michał :ph34r: .

Bym się pisał. Tylko co z tym patrolem? Znaczy że nie będziemy łowić tylko patrolować? Może chociaż trolować? :)

Zatem do zobaczenia 1 czerwca w Barkowicach. Każdy niech trzyma różę w zębach i otwartą Biblię w prawej dłoni, żebyśmy się poznali. :)

Ze mną nie będzie problemu na kamizelce mam logo jerkbait.pl

psielka .... "Nie będziesz miał bogów cudzych nade mną"

Ma być Biblia.

Skippi to ja zabiore pompkę elektryczną na 12 V - pożyczę w dobre ręce.
Ps. Byłem w niedzielę z okoniówka -  połowiłem fajnych jazi, wzdręgę i trafił się szczupak 60+
Narybku przy przegu od groma. Szczupak wytarty woda tętni życiem.

psielka , nie byłoby dobrze dla rybostanu zalewu , aby wzorem innych okregów wprowadzić okres ochronny dla jazia , limity i zakaz spinningowania analogiczny dla połowów z łódki ? Jazie chyba się trą teraz ? 

Siemanko mam pytanko jak to jest bo od 1 czerwca można łowić na sulejowie z środków pływających a jak bym chciał teraz np przepłynąć z miejsca a do miejsca b nie łowiąc z pontonu tylko z brzegu to co można tak czy nie czy to też będzie podpięte jako łowienie z środków pływających np z barkowic z przystani do karolinowa przepłynąć i tam łowić z brzegu

Czsto używam pontonu jako środka transportu w różne ciekawe miejsca. Przybijam do brzegu i łowię, czasami nawet nie wysiadając z pontonu. Bowiem ponton/łódka jeśli jest oparta o dno lub przymocowana w jakikolwiek sposób do brzegu, nie jest środkiem pływającym.

Drogi Sławku
 W przypadku Zalewu Sulejowskiego limity i zakazy nic nie dadzą, dopuki doputy nie będzie na "naszym zbiorniku" kontroli staży rybackiej. Łowię na tym zbiorniku ok 10 lat. Przez ten okres skontrolowano mnie 2 razy. Moim skromnym zdaniem kontrola powinna odbywać się przynajmniej raz w tygodniu w każdy weekend,  a łowienie z łodzi od 1 maja nie stanowiłoby problemu. 
Zdeję sobię sprawę, że okręg chce chronić sandacza, ale nie kosztem wędkarzy, którzy chcą łowić w maju szczupaki z łodzi w trawach na 1,5 wodzie na jerki. 
Skoro okręg chce chronić sandacza to dlaczego nie wprowadzi górnego limitu?
Osobiście miałem przypadek łowiąc z brzegu gdzie wypuszczając rybę do wody zapyziały starej daty wędkarz wskoczył w butach do wody i podbierakiem zagarnął rybę.
Bardzo wielu wędkarzy z okolic jeździ nad zalew po ryby a nie na ryby i niestety nie są to tylko wędkarze starej daty.
Co do jazi - żerowały w najlepsze na drobnicy - nie zauważyłem aby się wycierały (jeszcze za wcześnie, według mnie jest jeszcze za zimna woda) - wszystkie ryby wróciły do wody w bardzo dobraj kondycji.

Zdecydowanie wolę zjeść rybę morską.
Ps. Mam nadzieję, że w tym sezonie spotkamy się w końcu nad wodą.

Wiek jest mało istotny . niedawno prawie utopiłem pod tamą młodego ćwoka , napychającego spodniobuty - a jakże  :) z goretexu - malutkimi sandaczykami . To nie lata są plugawym obciążeniem , tylko niedostatek zwykłej , wędkarskiej kultury . Gdyby zalewem rządził wasz ichtiolog  , a nie związkowe doły , pewnie w niektóre lata w ogóle byśmy na nim ryb nie łowili . Albo niektórych gatunków drapieżnych , chociaż  ..

Rzesze bezstresowych spinningistów już dziś czeszące tarliska , są oczywiście poza wszelkim podejrzeniem i bez skazy , a dodatkowo tradycyjną , związkową oświatę krzewią :)

Związek jest dobry , na wszystko pozwala - jak tu nie korzystać ?

• Like 1

Co do jazi - żerowały w najlepsze na drobnicy - nie zauważyłem aby się wycierały (jeszcze za wcześnie, według mnie jest jeszcze za zimna woda) - wszystkie ryby wróciły do wody w bardzo dobraj kondycji.

Dlatego jeszcze troszkę trzeba poczekać. Troszeczkę, całkiem niedługo. Ciepło jest to i tarło będzie wcześniej.

Witam, panowie jak wiadomo łowić z łódki można będzie 1 czerwca chciałbym jednak zacząć sezon na sulejowie lecz nie bardzo wiem gdzie to zrobić wielka woda gdzie zacząć na co macie jakieś propozycje miejscóweg z brzegu? Słyszałem że nawet da się tak połowić ale potrzebne są spodniobuty żeby wejść daleko w wodę. Wybiera się ktos na rozpoczęcie można by się spodkać i razem połowić :)

Edytowane przez zorman