Skocz do zawartości

Złamana lub uszkodzona wędka - jak naprawić?

Rekomendowane odpowiedzi

kolego ile Ty masz kont?? 

Jedno! Reszta jest usunięta pisałem już że miałem problemy 

1.Nie przyszedł mi kod aktywacyjny na Gmail'a

2.Forum zostało zablokowane

3.Dostałem wiadomość na priv od moderatora i już wszystko jest wyjaśnione!

Siemka zeby nie zakładac nowego tematu podczepie swoj problem poniewaz ja sam sobie zepsulem kija...otoz mam kija mistall cw 5-18 2.7m miał ale postanowilem go skrócić o 2 przelotki w dol czyli teraz ma ok 2.4m ale zrobil sie sztywny ogolnie ten kij to klucha byla dopoki go nie skróciłem. Chciałbym to naprawic poniewaz rzucanie wobkami ok 3 cm to nie lada wyzwanie. Jak to najprosciej naprawici fajnie by bylo zeby on sie zrobil cw do 15 gram max. Czy dokleic stary kawalek czy nowy kawalem szczytowki szukac ?

Witam,

Jestem tu od nie dawna, ale mam dość duży kłopot...

Dzisiaj doszła do mnie używana wędeczka Konger IRI Lucky 3-10, 275cm. Przygiąłem lekko szczytówkę, a ona pękła...może była uszkodzona, teraz już tego nie sprawdzę, ani nic... Pęknięcie jest 50 cm od szczytowej przelotki.

I teraz pytanie, czy naprawiać? Jeśli tak to gdzie i jak( jestem z Gdańska), jeśli nie to może dokupić samą szczytówkę? Jaki koszt? Gdzie szukać? Chyba, że ktoś posiada szczytową część i chce się jej pozbyć za opłatą ;)

Złamana część ma dokładnie 56,5 cm.

post-56401-0-02308200-1392893506_thumb.jpg

post-56401-0-00314100-1392893507_thumb.jpg

Edytowane przez Sicu

Zadawałem podobne pytanie jednemu z forumowych rodbuilderów odnośnie podobnego uszkodzenia waśnie w tym modeli wędki. Z tym że w tamtej wędce złamanie miało miejsce ok 15cm od przelotki szczytowej. W jego ocenia koszty naprawy wahałyby się w granicach 50-70zł a sama naprawa miałaby polegać na wstawieniu jakiejś wklejki (nie znam się i dokładnie nie pamiętam jak to nazwał). Szukaj, pytaj, może coś jeszcze z tego będzie

@PePe a koszt?

@MichałM troszke długa wklejka 50 cm...a skracać wędki nie chcę bo szukałem 275 - 300 cm, a ta jest 275 cm. Pamiętasz jego nick?

No i może jeszcze jedno pytanie...czy jest sens się w to bawić( czy jest to opłacalne), skoro tą wędkę można kupić nową za 250 zł( jestem studentem na nadwyżkę finansową nie cierpię).

Edytowane przez Sicu

miałem kiedyś bardzo podobny problem, też złamana szczyówka, szukałem pomocy wśród znajomych wędkarzy i rozwiązań było kilka: 
- wklejenie pełnego włókna w środek złamanych części tak aby nie było luzów lecz wiąże się to ze zmianą akcji kija
- wklejenie szcztówki i uzbrojenie jej w przelotki (wklejanka)

podobnie jak w twoim przypadku model wędki która mi sie złamała był już dawno wycofany, lecz szkoda mi było samego dolnika, poszedłem z tym problemem do sklepu wędkarskiego a tam dowiedziałem sie że jest mozliwość wysłania samego dolnika do producenta gdzie może dobiorą mi szczytówkę od nowszego modelu. w moim przpadku to się udało- kosztowało mnie to ok 60zł, może warto spróbować... :)

miałem kiedyś bardzo podobny problem, też złamana szczyówka, szukałem pomocy wśród znajomych wędkarzy i rozwiązań było kilka: 

- wklejenie pełnego włókna w środek złamanych części tak aby nie było luzów lecz wiąże się to ze zmianą akcji kija

Dokładnie o tym mówił rodbuilder z którym rozmawiałem

• 2 tygodnie później...

nic nie rozwiercam wklejkę szlifuje na tokarce robiąc w górnej części szlifu mały stożek a w blanku frezem wklęsły stożek całość kleję,   pużniej     szlifuję  owijam matą węglową  przesączoną żywicą  suszę szlifuje pużniej omotka z przelotką lakier i gotowe czas całej pracy dwa dni.

• 1 miesiąc temu...