Skocz do zawartości

Złamana lub uszkodzona wędka - jak naprawić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym się dowiedzieć czy można jeszcze uratować tego kijaszka, jaki ewentualny koszt naprawy, ewentualnie jestem w stanie sprzedać ten egzemplarz  jeżeli ktoś chciałby się nim zaopiekować.

Wędka dokładnie opisana pod linkiem : http://jerkbait.pl/topic/17296-artyku%C5%82-rodbuilderzy-prezentuj%C4%85-%E2%80%93-w%C4%99dki-okoniowe-cz-i/

Ale jak i gdzie złamany?

Bo to zasadnicza różnica czy złamany jest pomiędzy korkiem a pierwsza przelotką czy złamany jest np zaraz przy przelotce szczytowej czy może na złączu.

Na pewno jest to stara seria zielona czy już może już nowsza szara ... do której mzona dokupic element.

Więcej szczegółów,dokładniejszy opis i ewentualnie jakies fotki.

I się ktoś wypowie .. kto sie na tym zna ... bo teraz to wiesz ..albo za darmo Ci go ktoś naprawi ,,jak to tylko przełożenie szczytowej przelotki ..albo trzeba dokupić element i wtedy koszty idą w góre ...

Heh... Tak to jest jak człowiek robi jedno a myśli o drugim. A zdjęcia były przygotowane tylko zapomniałem dodać ;) Już się poprawiam.

Wędka z dwiema szczytówkami z tym że jedna (wklejka jest w Norge) z resztą też pęknięta w podobnym miejscu za sprawą próby wyszarpnięcia przynęty z zielska. Druga na zdjęciu została uderzona główką która wystrzeliła również z zaczepu roślinnego.

post-52088-0-10913500-1456069916_thumb.jpgpost-52088-0-65638100-1456069921_thumb.jpgpost-52088-0-15712100-1456069928_thumb.jpgpost-52088-0-68958100-1456069932_thumb.jpg

• 2 miesiące temu...

Coś ten dragon jakiś kruchy, drugi wypad na bolenia i strzelił na łączeniu przy normalnym rzucaniu 12 gramową boleniówką. Doradźcie koledzy czy coś się da z tym zrobić czy pozbyć się tego co zostało i szukać czegoś mniej kruchego ? 

hm69dolnik.jpg

hm69dolnik1.jpg

• Like 1

Dziwna rzecz. Połączenie się pewnie zluzowało. Może nie do końca docisnąłeś.  :( Pamiętaj też że wysoko modułowe blanki nie można "skręcać"!!!

Fakt że HM69 to wysoki moduł więc i kruche, ale żeby na wyrzucie strzelił na łączu!!!!!  Naprawdę dziwne.    :(  :unsure:  :huh:

Rozłóż to co ci zostało i wrzuć fotki. Staraj się nie uszkodzić tej "męskiej" części łącza która została w szczytówce!

Ehhhhhhhhhhhhhhhhhhh.   :huh:  :unsure:  :wacko:  :(  :(  :(  :(

Pierwsza fotka to gorna czesc dolnego skladu ( w szczytowce nic nie zostalo) przy wyrzucie gorna poleciala do wody i do tego mam cala gorna czesc ktorej nic sie nie stalo.

No to teraz kij do wyrzucenia lub "pokrojenia" jako dawca, choć pamiętam że szczyt w nim też uszkodziłeś.   :(  :(  :(

Możesz dorobić spigot ale to zabawy dużo. Rurka z pełnego grafitu o średnicy pasującej do szczytowki... dół "docierasz" papierem ściernym do średnicy montażowej dolnika.... wklejasz i może być ....

Pytanie czy chcesz tak "wyjątkowy" kij ☺

Edytowane przez Tomasz eS
  • Like 1

MH 69 to bardzo dobre kije musiało coś być albo uderzone i był osłabiony albo jak pisał kolega wcześniej za słabo włożony poluzował się i dlatego nastąpiło uszkodzenie .Jak był by dobrze włożony po złamaniu powinna druga część zostać w części szczytowej . Stało się i koniec tak bywa . Naprawa to jakieś 250 zł i 2 lata gwarancji na tą część bo będzie prawie nowa . Kosztów wysyłki nie ma, widzę że kolega mieszka nie daleko .

Pozdrawiam  

Edytowane przez Piotr.teamdragon

D...a nie dobre!!!!!! mi tak samo strzelił dolnik końcówka w p...u do wody poleciała,wędka była na gwarancji to wymienili dolnik ale bez awantury się nie obyło a w karcie serwisowej wpisali że uszkodzenie powstało z mojej winy(nigdy nie była puknięta,nadepnięta itp i miałem ją od nowości,przynęta lunatic bodajże 8,5cm i 8gr główka)

Obchodzilem sie z nim jak z innymi kijami z ktorymi nigdy czegos podobnego nie mialem uderzony i zle wlozony tez raczej nie. Ale z tego co poczytalem troche to nie tylko mi ten model strzelil. Teraz bede szukal czegos o podbnym cw ale nie tak kruchego :)

• 4 miesiące temu...

Nie ma fotek wiec ja coś podrzucę. Kolega @Tomek88 zapomniał. ;)

Wczoraj przyjechał do mnie Dragon HM62 fly 2.90m 5/6 Nymph. Ma niby być zrobiony do soboty bo Pan wyjeżdża i chce wrócić do domu z kijem. :(

Stan jak na fotkach. Uderzenie szczytówką o drzewo podczas przemieszczania sie po krzakach.

Na fotkach rownież sposób naprawy (w skrócie).

Końcowy efekt jutro lub pojutrze, chyba że nie zdążę wykończyć w sposób mnie zadowalający.

Wtedy też opiszę wrażenia co do tego konkretnie blanku. A są złe.

Troche chaos z fotkami ale wybaczcie. :)

post-58042-0-42575500-1475182413_thumb.jpeg

post-58042-0-74814300-1475182441_thumb.jpeg

post-58042-0-70444000-1475182497_thumb.jpeg

post-58042-0-68455800-1475182518_thumb.jpeg

post-58042-0-72888800-1475182558_thumb.jpeg

post-58042-0-62479100-1475182618_thumb.jpeg

post-58042-0-47173200-1475182977_thumb.jpeg

Rowing wyschnięty, przeszlifowany, odtłuszczony acetonem.

Teraz lakier i finito.post-58042-0-54633700-1475221993_thumb.jpeg

Aaaaaaa. Te fotki z postu wyżej i kawałki blanków z drewnianą miarką to niestety nie od tego kija.

Mówiłem że bałagan w fotkach. Moderator moze je usunąć jak chce bo ja już nie "posprzątam". ;)

Edytowane przez trout master

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Że też musiało to akurat teraz.

W każdym razie szukam na gwałt kogoś, kto ogarnie naprawę (Warszawa) - pytanie czy sens (koszty), czy lepiej za "nowym" się rozejrzeć.

Złamanie powyżej łączenia. Ktoś coś? To był mój jedyny kij więc wicie, rozumicie...

Szczegóły na priv lub w wątku jak kto chce.

Pajhivo

Ps A właśnie miałem pisać kto mi ogarnie skrócenie dolnika (za łokieć mi wystaje)

post-64003-0-99002200-1476903608_thumb.jpg

post-64003-0-13091600-1476903610_thumb.jpg

Edytowane przez pajhivo