Skocz do zawartości

Złamana lub uszkodzona wędka - jak naprawić?

Rekomendowane odpowiedzi

Seryjny, o sklepie nie pomyślałem nawet taki wqr...y jestem.

Napisałem na forum z myślę, że może ktoś się podejmie naprawy albo zasugeruje pracownię z W-wy. Zaraz będę grzebał po forum i pisał privy :)

Najgorsze, że z synem byłem i mu tłukłem cały czas - "uważaj, patrz za siebie coby nic nie zahaczyć", po czym wziąłem kija, chciałem mu zaprezentować jak daleko lata ołówek RH i jeb ... zgarnąłem podbierak...

Po zdjęciach złącza widać, że swoje już przeżył. Czas na NOWE !!!!!!!!!!! 

Po sklejeniu, lub skróceniu to już i tak będzie zupełnie inny patyk  ;) .

że porysowane?

Fakt, dość często kijek składam i rozkładam (a mazidła żadnego nie stosowałem). Ale czasowo to ma ze trzy miesiące. Pękło nad mocowaniem więc nie miało to wpływu na uszkodzenie.

A czy po naprawie będzie Inny nie inny - na razie jest jedyny, wcale nie idealny - nawet mnie wkurzał czasami ale lepszy taki niż żaden. Pytanie oczywiście o koszty - sprawa z dzisiejszego późnego południa więc nawet nie mam pojęcia ile naprawa (lub nowy segment) kosztuje.

Masz gwarancję na kij? Spróbuj oddać na gwarancję.

Ja tam jednak z natury uczciwy jestem (czasem mi ludziska mówią żem "gupi" jest po prostu, okazji do oszukania innych nie wykorzystując) i średnio bym się czuł naciągając na gwarancję wiedząc że moja wina jest ewidentna więc o tym rozwiązaniu nie pomyślałem.

Jeżeli jest to "świeże"wędzisko, to idź do sklepu w którym je kupiłeś i zapytaj o dostępność. Cena nowego elementu to 1/2 ceny wędki. Jeżeli to jakieś "markowe"to jeszcze lepiej-większą szansa na dostępność części.

Klejenie to ostateczność nie dająca gwarancji . Poza tym po takim zabiegu charakterystyka wędki drastycznie się zmieni na niekorzyść.

• 3 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Hej.Panowie może pomozecie.kij przytrzasniety w drzwiach. uległa uszkodzeniu część rezoansowa, blank spekany na całej długości.podczas rzutu tzn ladowania kij trzeszczy i się rozwarstwia. W środku jest pusty-jest opcja naprawić to?jakis oplot i żywica?prosze o pomoc.

podgladowe zdjęcia jednak słabo obrazuja

Pozdrawiam

post-48581-0-39089600-1520769096_thumb.jpgpost-48581-0-85434600-1520769107_thumb.jpgpost-48581-0-58716300-1520769117_thumb.jpg

• Like 1

myślę że jest po zawodach, pod dużym obciążeniem w trakcje holu ryby pęknięcie będzie się powiększać, z mojej autopsji to już chrust.

ewentualnie możesz go skrócić o ten element (część uszkodzoną dolnika) i od nowa uzbroić, wtedy będzie miało to ręce i nogi :)

Edytowane przez archix

Od tył wsadz w środek rurkę węglowa ( że starej wędki) tak aby pasowała na wcisk w miejscu gdzie jest połamane... Na żywicy rzecz jasna... Trzeba tylko dostać się do blanku od "dupy strony" czyli zapewne ściągnąć butt cap

Pozdrawiam, Tomasz eS

• Like 3

Generalnie to nie ma tragedii zerwałeś tylko włókna poprzeczne,wzdłużne trzymają...jak zrobisz zaplatankę to ona będzie trzymać elipsę która tworzy się podczas gięcia rurki.

Wkłady niewiele pomogą mniejsza średnica-utrta wytrzymałości,brak spasowania-szczeliny wypełnione klejem itd.

Przeanalizuj ew pogadaj z jakimś doświadczonym technologiem.

• Like 1