Skocz do zawartości

Złamana lub uszkodzona wędka - jak naprawić?

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 tygodni później...

Panowie było tak: klapen pierdolnen, ja byłem za wolny i w efekcie taka masiakra ... :(

Wkur ... enie przeszło i teraz pytanie jak to uszkodzenie naprawić ? To monoblank. Z tego co wyczytałem to element do środka i duuużo szlifowania ...

post-65395-0-48093500-1575229483_thumb.jpg

Edytowane przez Sławek Nikt

Nazwa blanku (producenta)? Gwarancja dożywotnia, itd.

Jak naprawa to dopasowany wjazd od środka przez dwa "cięcia", od góry dwie tulejki wzmacniające lub rowing i ma śmigać. To co ma wjechać ma być odpowiednio dobrane do tego co złamane (materiał blanku, grubość ścianek, wytrzymałość, ugięcie).

• Like 1

• 9 miesięcy temu...

Cześć :)

Nie mogę się pogodzić z utratą złamanej wczoraj wędeczki Majorcraft New Troutunio TTA-632SUL... Mam przemyślenia i wrzucam TU do tematów odpowiednich jak mi sie wydaje...

Proszę o opinię czy można zrobić taka protezę - Dolnik cały z MC połączyć ze szczytówką TETON'a ???

Parametry długości jak i cw są praktycznie identyczne kwestia średnicy spigotu w MC...

Będzie to smigać ???

Połączone z istniejącym tematem

Edytowane przez Jano

Jak dopasujesz spigot i ugięcie będzie płynne, bez przesztywnień to tak... oczywiście spigot musi być o odpowiedniej wytrzymałosci. Jak np. zeszlifujesz ten który masz to go osłabisz, jak dodasz materiału to przesztywnisz. Musisz pokombinować bo to wróżenie z fusów póki co :)

• Like 1

Piszesz o "utracie złamanej wędeczki". Straciłeś ją czy jest złamana? Jeżeli złamana to wrzuć fotę i może lepiej naprawić złamanie niż robić składaka. Jak straciłeś to chyba nic nie doradzimy.

Złamana.....  Pojawiła sie nadzizja na jej reanimację. Marcyś szuka szczytówki, Kolega doktoryzuje sie czy: naprawić (pokleić to co jest); dorobić weglową szczytówke i dokleić do elementu spigota... do konca tygodnia bede wiedział co i jak... Wędki mi szkoda jak cholera. wczoraj wybrałem sie nad Dunajec za okoniami ale moj travelek na blaku muchowym niedocina mi brań ...:(

• 3 tygodnie później...

Co to za wędka?

Naprawić się da. Wstawić trzeba w środek dobrany wcześniej element z innej wedki o odpowiedniej średnicy. Od tyłu, tak any wchodził paswonie. O ile nie ma w środku jakichś niespodzianek (wstawek, klejenia etc.) najlepiej zrobić rękojeść od nowa i dać rurkę w środek i tuleje na zewnątrz dla wzmocnienia.... generalnie do zrobienia.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tomasz eS

Co to za wędka?

Naprawić się da. Wstawić trzeba w środek dobrany wcześniej element z innej wedki o odpowiedniej średnicy. Od tyłu, tak any wchodził paswonie. O ile nie ma w środku jakichś niespodzianek (wstawek, klejenia etc.) najlepiej zrobić rękojeść od nowa i dać rurkę w środek i tuleje na zewnątrz dla wzmocnienia.... generalnie do zrobienia.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Kij to CD XLS 2,75m 15lb, dzięki w takim razie oddam gdzieś do pracowni niech ratują mi XLSa bo kij jest mega fajny i szkoda by było.

Tak wygląda. Pytanie czy jest tam jakiś arbor czy drewno na ciasno. Nie znam blanku wiec nie wiem jakie ma ścianki ale uwalić dolnik to trzeba umieć. To raczej nie przypadek a wypadek wiec trzeba by obczaić co było powodem "obcięcia" blanku w tym miejscu.

Oczywiście pod warunkiem że właściciel mowi prawdę o zdarzeniu.

Rozumiem że przy bardzo mocnym ugięciu korek (rekojesc) się podda a drewno nie wiec w tym miejscu może wystąpić "gilotyna". Ale czy tak się zdarzyło nie potrafię powiedzieć nie znając ani grubości ścianek blanku, ani sposobu jaki osadzony był uchwyt kołowrotka.

No właśnie rzecz jest w tym, ze po prostu chciałem zarzucić gumą i nagle złamał się jak zapałka przy wyrzucie. Wymach nie był super mocny. Guma na główce 15g tez nie robi wrażenia na tym kiju. Jest możliwość, ze został popełniony jakiś błąd przy montażu uchwytu i osłabiło to konstrukcje blanku w tym miejscu ? Kij jedzie do Skalek Rods i będzie naprawiony oraz wyposażony w nową rękojeść i uchwyt ale chciałbym uniknąć kolejnej takiej historii i szukam przyczyny czy to ja popełniłem błąd czy może kij był skazany na to, ze predzej czy później strzeli w tym miejscu. Foto ścianek blanku poniżej. https://zapodaj.net/6feb70d443c81.jpg.html https://zapodaj.net/603dcdec3f53f.jpg.html

................ chciałbym uniknąć kolejnej takiej historii i szukam przyczyny czy to ja popełniłem błąd czy może kij był ...................

Z reguły, wszyscy dbamy o wędziska ale zdarzyć się mogą przypadki, gdzie rękojeść zostanie potraktowana źle/niewałaściwie, bo przecież w podświadomości tkwi przekonanie, że korek/pianka, uchwyt, arbory itd. zabezpieczają solidnie sam blank. 

Nie wiem, trudno powiedzieć. Może jakaś słabość (wada) blanku w tym miejscu. Może przeciążenie (zbyt gwałtowny odrzut do tylu) choć szczerze w to wątpię. Jak musiałbyś trzymać spin żeby pękł blank pod reką w momencie odrzutu. Chyba poniżej uchwytu ale i tak jest więcej miejsc na blanku które mogą "klęknąć" przy tego typu przeciążeniu. Pytanie czy trzymając kij w ten sposób nigdy wcześniej nie próbowałeś go wyginać na maxa patrząc jakie ugięcie czy choćby a zaczepie. Żeby kij pękł podczas samego odrzutu przynęty do tyłu to musiał być już uszkodzony (osłabiony) od strony linii przelotek czyli "z przodu" pod ciemniejszą komfkogumą (z fotki). Pytanie czy był uszkodzony i czy go coś uszkodziło i kiedy.

Jeżeli np. trzymając poniżej uchwytu próbowałeś ugiąć (choćby przypadkowo na zaczepie) tak blank że zaczął się uginać na sztywnym drewnianym insercje to w tym miejscu na pewno się nie ugnie. Ale wtedy już nastąpiłoby ścięcie czyli uszkodzenie.

Inna rzecz, przy dokręcaniu na siłę kołowrotka dolną nakrętką można też ukręcić blank trzymając za fore grip. Tego nie wiem bo nie wiem jak każdy indywidualnie to robi.

Widzę że pomiędzy korkiem a blankiem jest trochę luzu i dosyć dużo żywicy, chyba że fotka oszukuje. Może to było przyczyną. Nie wiem na jakiej żywicy wklejane, jeżeli nie epoxy a np. poli to mogło w bardzo dużym stopniu przyczynić się do takiego przesztywnienia. Żywica poli raz że przy twardnieniu oddaje bardzo wysoką temperaturę, dwa jest tak sztywna i "ostra" na krawędziach jak szkło.

Trudno powiedzieć. Skałek może coś przyuważy mając to w rękach. Może jakaś skaza na blanku. Coś tam widać w przekroju ale z fotek nie można oceniać.

Nic na pewno nie wymyślę. Grunt żeby naprawić i żeby działał. Naprawiać na pewno się da.

Powodzenia i oby nigdy więcej takich wędkarskich wypadków. :)

Ciężko mi tez powiedzieć co kij przeżył wcześniej, kupiłem go zaledwie kilka dni temu z drugiej ręki. Ze mną zaliczył dwa wypady na ryby. No nic najważniejsze, ze da się coś jeszcze z niego zrobić, będę po prostu z nim ostrożny po naprawie i mam nadzieję, ze jeszcze coś wyciągnie ;)

• 3 miesiące temu...

Witam. Czy znalazł by się jakiś rodbuilder, który by naprawił uszkodzoną wklejke? Ułamaĺa się końcówka i teraz nijak nie ma czucia z jigiem np.1- 1.5 gr.

Nie zawracał bym sobie głowy,ale wędke dostałem jako prezent a kosztowała ok 850zł( Major craft skyroad, SKR-S782AJI, 0.6-10g, line2-6lb/ 0.3-0.8PE).