Skocz do zawartości

Złamana lub uszkodzona wędka - jak naprawić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Potrzebuję porady jak naprawić złamaną wędkę.

Pękł środkowy element. Obciąłem uszkodzone poszarpane końcówki, przetarłem papierkiem. Mam podobny element z innej wedki i chyba nadałby się na "wstawkę". Tylko czy tak się to robi?

Jesli złączę oba elementy do siebie na zero to stracę 3cm na długości elementu. Łącząc jak na zdjęciach wszystkie trzy składowe elementy wedki będą tej samej długości. W tym układzie wstawka siedzi dość ciasno, nie ma luzów.

Myślę czy górną część wstawki lekko skrócić wówczas wędka będzie lepiej pracować. Elementy planuję skleić kropelką lub klejem dwuskładnikowym. Miejsce zaznaczone srebrnym markerem owinąłbym nicią kilka razy aby wyrównać poziom i wzmocnię lakierem.

Tyle teorii. A jak Wy myślicie, jak można to zrobić lepiej?

post-51255-0-82927300-1617479724_thumb.jpg

post-51255-0-57396800-1617479737_thumb.jpg

post-51255-0-35777600-1617479744_thumb.jpg

post-51255-0-03343700-1617479752_thumb.jpg

Nicią musisz owinąć łączone elementy elementy inaczej na pewno pęknie na którejś części,  zgrubienia nie unikniesz. Do klejenia użyj kleju epoksydowego na bazie żywicy, którego użyjesz również do zabezpieczenia nici, lakierem nie uzyskasz dobrego efektu wizualnego.

Myślę , że trzeba skrócić wstawkę tak aby po 10 cm z każdej strony było do wklejenia. Wtedy nie będzie aż tak dużego przesztywnienia , a wytrzymałość swoją i tak uzyskasz. 

Co do zgrubień ... i tak ich nie wyrównasz na " gładko", ponieważ należy jeszcze zabezpieczyć brzegi elementów obciętych po złamaniu dla ich wzmocnienia  ;) ...

... a jak się uda zabieg, to tylko modlić się , żeby nie było mikropęknięć - inaczej "cała para pójdzie w gwizdek" ...  :rolleyes:  ;)

Edytowane przez miramar69

Nie wiem czy dasz radę dopasować teraz na styk. Poza tym skład będzie krótszy. No i teraz będziesz maił w dwóch miejscach rysy (czyli znak w miejscu łączeń). Owinąć z zewnątrz musisz jako wzmocnienie. Najlepiej byłoby rowingiem węglowym.

Normalnie zakładka to długość od 6-8 razy grubość w miejscu złamania. Jeżeli dla przykładu masz blank w miejscu złamania o średnicy 8mm to zakładki w jeden i w drugi element to min długość ok 4-5cm. Czyli cały ten trzpień który wsadzasz w środek powinien mieć ok 10cm długości.

Wklejasz ten trzpień na elastycznej żywicy epoksydowej, później wzmacniasz z góry owijką wyjeżdżając poza złącze i masz naprawione. Oczywiście nie jest to jak nowy kij więc i wytrzymałość nie ta, rysy po pracy blanku powstaną w miejscu złącza. Jest to tylko naprawione ale cudów nie oczekuj, ani wizualnych ani wytrzymałościowych. Co nie znaczy że takie kije nie łowią do samego ich  czy naszego (właściciela) końca. Łowią i nawet wytrzymują. 

Profesjonalnie to powinieneś bez cięcia tych farfocli wkleić tulejkę wewnątrz. Przed wklejenie trzeba zazwyzcaj wzmocnić chwilowo omotką krawędź złącza aby nie pękło przy dopasowywaniu i wklejaniu na ciasno. Następnie owinąć rowingiem i zeszlifować ładnie. Lakierujesz lub wcierasz żywicę (lakier poliuretanowy) w miejsce rowingu. Na końcu przelotka która musiała być zdjęta żeby nie przeszkadzać. Wtedy działa i jest dosyć ładnie, choć przy bardzo mocnym ugięciu (pracy) blanku lakier na rowingu węglowym tez potrafi zrobić się mleczny w miejscu złamania.

Powodzenia.

• 5 tygodni później...

Ja bym zamontował przelotke szczytowa i łowił.... szczytowa serkcja pewnie 50% ceny.... weźmiesz nad wodę i zobaczysz co dalej ...może nie straciła za wiele przez te kilka cm... wtedy ewentualnie zdecydujesz

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tomasz eS
  • Like 1

Szczerze, to nie wiem. góra nasadzana na dół. Mogę wstawić jeszcze zdjęcie dołu. Robiona w rodmasie. Nie podoba mi się to, że górny skład wzdłuż zaczął się do przelotki rozwarstwiać.

Trzeba by ściągnąć przelotke i sprawdzić dokąd jest pęknięcie... odciąć część z pęknięciem i moze się uda że będzie wchodzić na tyle że nie strzeli ponownie (bo będzie zbyt plutko nachodzić na Dolnik) lepiej by było jak by byl spigot bo wtedy można go trochę odchudzić lub ewentualnie wymienić... a co to za blank ?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Cześć!

Zwracam się do Was pytaniem- "Jak i czy to opłacalne?"

Posiadam kijek Dragon Streer Fishing Jig 15, cw 3-15, 2.6m

Otóż. Druga sekcja się połamała, zamówiłem w ciemno (głupi ja) nową sztukę. 

Jak się okazało na łączeniu dolnej sekcji jest koszmar. Wyszczerbiona/rozwarstwiona, pęknięta.

Jak to naprawić, wzmocnić? Cokolwiek :blush:

post-74332-0-79859200-1620945153_thumb.jpg

post-74332-0-40763500-1620945161_thumb.jpg

post-74332-0-94077200-1620945166_thumb.jpg

post-74332-0-46038700-1620945173_thumb.jpg

post-74332-0-18491400-1620945178_thumb.jpg