jakubwr Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Witajcie. Potrzebuję porady jak naprawić złamaną wędkę. Pękł środkowy element. Obciąłem uszkodzone poszarpane końcówki, przetarłem papierkiem. Mam podobny element z innej wedki i chyba nadałby się na "wstawkę". Tylko czy tak się to robi?Jesli złączę oba elementy do siebie na zero to stracę 3cm na długości elementu. Łącząc jak na zdjęciach wszystkie trzy składowe elementy wedki będą tej samej długości. W tym układzie wstawka siedzi dość ciasno, nie ma luzów. Myślę czy górną część wstawki lekko skrócić wówczas wędka będzie lepiej pracować. Elementy planuję skleić kropelką lub klejem dwuskładnikowym. Miejsce zaznaczone srebrnym markerem owinąłbym nicią kilka razy aby wyrównać poziom i wzmocnię lakierem.Tyle teorii. A jak Wy myślicie, jak można to zrobić lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Nicią musisz owinąć łączone elementy elementy inaczej na pewno pęknie na którejś części, zgrubienia nie unikniesz. Do klejenia użyj kleju epoksydowego na bazie żywicy, którego użyjesz również do zabezpieczenia nici, lakierem nie uzyskasz dobrego efektu wizualnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) Myślę , że trzeba skrócić wstawkę tak aby po 10 cm z każdej strony było do wklejenia. Wtedy nie będzie aż tak dużego przesztywnienia , a wytrzymałość swoją i tak uzyskasz. Co do zgrubień ... i tak ich nie wyrównasz na " gładko", ponieważ należy jeszcze zabezpieczyć brzegi elementów obciętych po złamaniu dla ich wzmocnienia ...... a jak się uda zabieg, to tylko modlić się , żeby nie było mikropęknięć - inaczej "cała para pójdzie w gwizdek" ... Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Niepotrzebnie obciąłeś "poszarpane końcówki", one były częścią oryginalnego kij, jego zbieżności, itd. Napisz co to za patyk. Łatwiej czasami dokupić używkę lub oryginał z serwisu i przełożyć jedynie przelotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubwr Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Kijek to matchówka drennan Acolyte Plus 14ftMożna kupić cały środkowy element ale to ponad 400zł. Ok czyli lepiej złączyć na styk i miejsce łączenia owinąć nicią w obie strony. Całość skleić i zalać żywicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Nie wiem czy dasz radę dopasować teraz na styk. Poza tym skład będzie krótszy. No i teraz będziesz maił w dwóch miejscach rysy (czyli znak w miejscu łączeń). Owinąć z zewnątrz musisz jako wzmocnienie. Najlepiej byłoby rowingiem węglowym.Normalnie zakładka to długość od 6-8 razy grubość w miejscu złamania. Jeżeli dla przykładu masz blank w miejscu złamania o średnicy 8mm to zakładki w jeden i w drugi element to min długość ok 4-5cm. Czyli cały ten trzpień który wsadzasz w środek powinien mieć ok 10cm długości.Wklejasz ten trzpień na elastycznej żywicy epoksydowej, później wzmacniasz z góry owijką wyjeżdżając poza złącze i masz naprawione. Oczywiście nie jest to jak nowy kij więc i wytrzymałość nie ta, rysy po pracy blanku powstaną w miejscu złącza. Jest to tylko naprawione ale cudów nie oczekuj, ani wizualnych ani wytrzymałościowych. Co nie znaczy że takie kije nie łowią do samego ich czy naszego (właściciela) końca. Łowią i nawet wytrzymują. Profesjonalnie to powinieneś bez cięcia tych farfocli wkleić tulejkę wewnątrz. Przed wklejenie trzeba zazwyzcaj wzmocnić chwilowo omotką krawędź złącza aby nie pękło przy dopasowywaniu i wklejaniu na ciasno. Następnie owinąć rowingiem i zeszlifować ładnie. Lakierujesz lub wcierasz żywicę (lakier poliuretanowy) w miejsce rowingu. Na końcu przelotka która musiała być zdjęta żeby nie przeszkadzać. Wtedy działa i jest dosyć ładnie, choć przy bardzo mocnym ugięciu (pracy) blanku lakier na rowingu węglowym tez potrafi zrobić się mleczny w miejscu złamania. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Panowie, złamała mi się górna część wędkiCzy można z czymś zrobić ? ( dodać szczytówkę) Czy muszę dokupić ten 1 element ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 A co to za wędka? Jak się da dokupić to czasem warto ... jak się nie da mozna wkleić szczytowa i łowić dalej ... Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 A co to za wędka? Jak się da dokupić to czasem warto ... jak się nie da mozna wkleić szczytowa i łowić dalej ... Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu TapatalkaWestin W3 finesse crank-t do 30 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 (edytowane) Ja bym zamontował przelotke szczytowa i łowił.... szczytowa serkcja pewnie 50% ceny.... weźmiesz nad wodę i zobaczysz co dalej ...może nie straciła za wiele przez te kilka cm... wtedy ewentualnie zdecydujesz Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Edytowane 5 Maja 2021 przez Tomasz eS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Pytałem jednego gościa co robi wędki i napisał mi ze nic z tym nie zrobi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Montuj przelotke szczytowa i nad wodę Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Pytałem jednego gościa co robi wędki i napisał mi ze nic z tym nie zrobi...To po co pytasz jak wiesz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 To po co pytasz jak wiesz lepiej.Gdzie napisałem ze wiem lepiej? Sprawdzam opcje i podpytuje na forum. Twój komentarz niczego nie wnosi .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Wklejasz w pusty środek kołek węglowy i wzmacniasz z zewnątrz rowingiem. Kolega @filser jest mistrzem od takich zadań. Wie co mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Wklejasz w pusty środek kołek węglowy i wzmacniasz z zewnątrz rowingiem. Kolega @filser jest mistrzem od takich zadań. Wie co mówi.Ja nie neguje czyjejś wiedzy, poprostu pytałem Was.Jedna pracownia napisała mi ze tego nie zrobi, a zawsze sprawdzam kilka źródeł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irekmisiak Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 (edytowane) Panowie. Dzisiaj z mojej winy połamałem mój ulubiony kijek. Przy rzucie zaczepiłem o linki żaglówki za mną i strzeliła na łączeniu. Czy jest to w jakikolwiek sposób do uratowania? Edytowane 7 Maja 2021 przez irekmisiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Jakie łączenie ? Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irekmisiak Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Szczerze, to nie wiem. góra nasadzana na dół. Mogę wstawić jeszcze zdjęcie dołu. Robiona w rodmasie. Nie podoba mi się to, że górny skład wzdłuż zaczął się do przelotki rozwarstwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Szczerze, to nie wiem. góra nasadzana na dół. Mogę wstawić jeszcze zdjęcie dołu. Robiona w rodmasie. Nie podoba mi się to, że górny skład wzdłuż zaczął się do przelotki rozwarstwiać.Trzeba by ściągnąć przelotke i sprawdzić dokąd jest pęknięcie... odciąć część z pęknięciem i moze się uda że będzie wchodzić na tyle że nie strzeli ponownie (bo będzie zbyt plutko nachodzić na Dolnik) lepiej by było jak by byl spigot bo wtedy można go trochę odchudzić lub ewentualnie wymienić... a co to za blank ? Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Góra nasadzana na Dolnik bezpośrednio? Czy jest w dolniku osadzony kawałek rurki i na to wchodzi szczyt ( to właśnie spigot) Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irekmisiak Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Ogólnie, to brakuje ok 10 cm szczytu od dołu :-/ gdzieś się rozleciał. W tej chwili szczyt wchodzi na dolnik ok 1 może 2 cm i to pęknięta część :-/ blank to phenix trx 866-2Nie wyglądało to jak spigot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Tak jak Tomasz pisze wyrównać oba składy dać nowy spigot i nad wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irekmisiak Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Czy ktoś podjął by się tego? Tak jak Tomasz pisze wyrównać oba składy dać nowy spigot i nad wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Idher Opublikowano 13 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 Cześć!Zwracam się do Was pytaniem- "Jak i czy to opłacalne?"Posiadam kijek Dragon Streer Fishing Jig 15, cw 3-15, 2.6m Otóż. Druga sekcja się połamała, zamówiłem w ciemno (głupi ja) nową sztukę. Jak się okazało na łączeniu dolnej sekcji jest koszmar. Wyszczerbiona/rozwarstwiona, pęknięta.Jak to naprawić, wzmocnić? Cokolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi