Skocz do zawartości

Złamana lub uszkodzona wędka - jak naprawić?

Rekomendowane odpowiedzi

Moja muchówka jest warta 100zł hehehe tyle co kawał maty niestety :(

Jedno metrowe włókno mogę wysłac tylko płacisz za przesyłkę ale nie wiem czy sobie poradzisz z naprawą ,jeżeli pękła w górnej części to tulejka raczej powinna być z pełnego węgla. :D

Taka sama sprawa jest z wklejankami wszystkie firmy budują wklejanki na zasadzie klejenie do czoła omotka przelotka i lakier i po pól roku pęka lakier na omotce jak zaradzić ja robię to tak na łączeniu wklejki robię mały kielich dremelem w dolnej części szczytówki i lekki stożek na wklejce ,po utwardzeniu kleju

lekko szlifuje usuwając zadziory póżniej włókno węglowe omotka z przelotką lakier coat flex usa praktycznie w tym miejscu łączenia niezniszczalne.

Edytowane przez ledar
  • Like 2

Mam pytanie. Co zrobic jeśli na złamaniu blank sie poszczępił i trzeba było obciąć po ok 10- 12mm z każdej części, pewnie wypadałoby te brakujące minimetry dosztukować jakaś tulejką. Złamanie dobre 10-15cm nad kielichem górnego składu. Wędka nie jest żadnym kosmosem (CW14gram 10lb 2,13m), ale fajnie byłoby zbunkrować taką na stałe w bagażniku - na takzwana czarną godzinę ;)

Skleić z tuleją dać grubiej żywicy  owinąć,i ścisnąć taśmą nawet może być szara pakunkowa po utwardzeniu szlifować papierem ściernym do równego blanku póżniej mata węglowa 2-3 warstwy ale włókno trzeba kłaść na przemian wzdłóż blanku i okręcać spiralnie a reszta jak powyżej i to tyle na ten temat. :D

może nie dopatrzyłem ale czy przy cięciu skosu nie zgubimy pare cm z dłuości,a co za tym idzie wymiar stożka w miejscach łączenia?

1-2 cm ucieknie zależy od długości skosów czym dłuższe tym lepiej i tulejkę trzeba dobrze spasować żeby naprawa była solidnie wykonana. :lol:

Nacięcia skośne robisz wzdłuż "kręgosłupa" blanku (mówiąc inaczej - najdłuższy koniec uciętej na skos części jest położony w linii kręgosłupa) ? Czy jest to nieistotne?

Jakiej grubości ścianki ma taka węglowa wklejana tulejka, aby nie było przesztywnień? Spotkałem się już kilkukrotnie z opiniami, że naprawiane kije często pękają na wysokości krawędzi wklejonej tulei (powyżej lub poniżej naprawianego miejsca), bo tam wtedy powstają duże naprężenia.

Nacięcia skośne robisz wzdłuż "kręgosłupa" blanku (mówiąc inaczej - najdłuższy koniec uciętej na skos części jest położony w linii kręgosłupa) ? Czy jest to nieistotne?

Jakiej grubości ścianki ma taka węglowa wklejana tulejka, aby nie było przesztywnień? Spotkałem się już kilkukrotnie z opiniami, że naprawiane kije często pękają na wysokości krawędzi wklejonej tulei (powyżej lub poniżej naprawianego miejsca), bo tam wtedy powstają duże naprężenia.

Dlatego mata węglowa powinna być klejona poza krawędzie tuleji a tuleja to tylko stelaż łączący złamane elementy czym cieńsza ścianka tym mniejsze przesztywnienie konieczne skosy nawet po trzy na stronie ale to wyższa szkoła jazdy najwięszy problem mieć z czego zrobić tuleje np.w 13 metrowych tyczkach te najgrubsze elementy ^_^

Edytowane przez ledar