Albiss Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Świetny artykuł na pewno się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ledar Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Mam wiele patentów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Teraz to wiem do kogo "uderzyć" jak kiedyś zamknę drzwi na szczytówce czy dolniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joah12345 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 A gdzie kupić mate węglowa? bo mam uszkodzona szczytówkę w muchówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ledar Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 A gdzie kupić mate węglowa? bo mam uszkodzona szczytówkę w muchówce.Podałem link na allegro ale przy muchówce trzeba wyplatać cienkie włókna troszkę wyższa szkoła jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 w linkach podanych powyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ledar Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) w linkach podanych powyzej Tak jak potrzeba to podam jaką matę i żywicę,ale ta cienika mata jest dosyć droga Edytowane 28 Stycznia 2014 przez ledar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joah12345 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Moja muchówka jest warta 100zł hehehe tyle co kawał maty niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ledar Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Moja muchówka jest warta 100zł hehehe tyle co kawał maty niestety Jedno metrowe włókno mogę wysłac tylko płacisz za przesyłkę ale nie wiem czy sobie poradzisz z naprawą ,jeżeli pękła w górnej części to tulejka raczej powinna być z pełnego węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joah12345 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 pękło z 4 cm od ostatniej przelotki, znajomy mi to naprawił i działa ale jest mało estetyczne. A orientujesz się ile kosztuje taka naprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ledar Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 pękło z 4 cm od ostatniej przelotki, znajomy mi to naprawił i działa ale jest mało estetyczne. A orientujesz się ile kosztuje taka naprawa?podałem na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Super artykuł, żebym to ja wcześniej wiedział A tak tulejki robiłem i lipka wychodziła tzn. przesztywnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ledar Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Taka sama sprawa jest z wklejankami wszystkie firmy budują wklejanki na zasadzie klejenie do czoła omotka przelotka i lakier i po pól roku pęka lakier na omotce jak zaradzić ja robię to tak na łączeniu wklejki robię mały kielich dremelem w dolnej części szczytówki i lekki stożek na wklejce ,po utwardzeniu klejulekko szlifuje usuwając zadziory póżniej włókno węglowe omotka z przelotką lakier coat flex usa praktycznie w tym miejscu łączenia niezniszczalne. Edytowane 28 Stycznia 2014 przez ledar 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Widzę teraz w praktyce - zdjęcia , że dobrze uderzyłem z moimi połamańcami. Edytowane 28 Stycznia 2014 przez rd1_68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Mam pytanie. Co zrobic jeśli na złamaniu blank sie poszczępił i trzeba było obciąć po ok 10- 12mm z każdej części, pewnie wypadałoby te brakujące minimetry dosztukować jakaś tulejką. Złamanie dobre 10-15cm nad kielichem górnego składu. Wędka nie jest żadnym kosmosem (CW14gram 10lb 2,13m), ale fajnie byłoby zbunkrować taką na stałe w bagażniku - na takzwana czarną godzinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ledar Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Skleić z tuleją dać grubiej żywicy owinąć,i ścisnąć taśmą nawet może być szara pakunkowa po utwardzeniu szlifować papierem ściernym do równego blanku póżniej mata węglowa 2-3 warstwy ale włókno trzeba kłaść na przemian wzdłóż blanku i okręcać spiralnie a reszta jak powyżej i to tyle na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 może nie dopatrzyłem ale czy przy cięciu skosu nie zgubimy pare cm z dłuości,a co za tym idzie wymiar stożka w miejscach łączenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ledar Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 może nie dopatrzyłem ale czy przy cięciu skosu nie zgubimy pare cm z dłuości,a co za tym idzie wymiar stożka w miejscach łączenia?1-2 cm ucieknie zależy od długości skosów czym dłuższe tym lepiej i tulejkę trzeba dobrze spasować żeby naprawa była solidnie wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipczento2002 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 tani rowing węglowy wysyłkowo można kupić tutaj: http://www.modelmaking.pl/ires/oferta/2/19/156/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
linus1 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Rozumiem,że przy pęknięciu blanku bata lub tyczki postępujemy analogicznie?Ile powinna minimum zachodzić tuleja wewnętrzna z każdej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Nacięcia skośne robisz wzdłuż "kręgosłupa" blanku (mówiąc inaczej - najdłuższy koniec uciętej na skos części jest położony w linii kręgosłupa) ? Czy jest to nieistotne? Jakiej grubości ścianki ma taka węglowa wklejana tulejka, aby nie było przesztywnień? Spotkałem się już kilkukrotnie z opiniami, że naprawiane kije często pękają na wysokości krawędzi wklejonej tulei (powyżej lub poniżej naprawianego miejsca), bo tam wtedy powstają duże naprężenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ledar Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Naprawa bata rysunek poglądowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
linus1 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Dziękuję pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ledar Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Nacięcia skośne robisz wzdłuż "kręgosłupa" blanku (mówiąc inaczej - najdłuższy koniec uciętej na skos części jest położony w linii kręgosłupa) ? Czy jest to nieistotne? Jakiej grubości ścianki ma taka węglowa wklejana tulejka, aby nie było przesztywnień? Spotkałem się już kilkukrotnie z opiniami, że naprawiane kije często pękają na wysokości krawędzi wklejonej tulei (powyżej lub poniżej naprawianego miejsca), bo tam wtedy powstają duże naprężenia.Dlatego mata węglowa powinna być klejona poza krawędzie tuleji a tuleja to tylko stelaż łączący złamane elementy czym cieńsza ścianka tym mniejsze przesztywnienie konieczne skosy nawet po trzy na stronie ale to wyższa szkoła jazdy najwięszy problem mieć z czego zrobić tuleje np.w 13 metrowych tyczkach te najgrubsze elementy Edytowane 29 Stycznia 2014 przez ledar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacques Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 dzięki Darek za posta, dużo wyjaśnia a z tymi skosami to nie wiedziałem, czym tniesz blank ?i jeszcze jedna prośba, o rysunek poglądowy jak robisz wklejki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi