Skocz do zawartości
  • 0

Klej i klejenie pontonu - w jaki sposób?

szpiegu

Pytanie

Może ktoś z kolegów jest mocny w temacie szukam kleju do pontonu z PVC to co dostałem w zestawie naprawczym jest stare zaschnięte i raczej się nie nadaje próbowałem na niego złapać łatkę ale niezbyt trzyma jest coś godnego uwagi na polskim rynku ??

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Znalazłem takie filmiki na you tube.

https://www.youtube.com/channel/UCzPWvIa_HqMKpijj_A-fsEA/videos

Sprawdziłem ten produkt, kolega dawniej sprowadzał zza wschodniej granicy, a teraz jest dostępny w Polsce pod nazwą liquid patch. Jego największą zaletą jest to, że jest to płynne pcv, a więc ten sam materiał co ponton, po nałożeniu tworzy się elastyczna łatka, która dobrze wtapia się w materiał. A jak jeszcze dobierze się odpowiedni kolor i zaaplikuje przy użyciu taśmy klejącej to całkiem porządnie to wygląda.

Edytowane przez Marcin Dziki

• 0

Sprawdziłem ten produkt, kolega dawniej sprowadzał zza wschodniej granicy, a teraz jest dostępny w Polsce pod nazwą liquid patch. Jego największą zaletą jest to, że jest to płynne pcv, a więc ten sam materiał co ponton, po nałożeniu tworzy się elastyczna łatka, która dobrze wtapia się w materiał. A jak jeszcze dobierze się odpowiedni kolor i zaaplikuje przy użyciu taśmy klejącej to całkiem porządnie to wygląda.

To nie jest ten sam materiał co ponton - ponton zrobiony jest z materiału PVC wzmacnianego siatką ( siatka, tkanina jak go zwał tak zwał ), ta siatka zalana jest z dwóch stron PVC przeważnie dwukrotnie z każdej strony plus jedna warstwa wierzchnia.

Przy niskim ciśnieniu roboczym pontonu 0,15 bar , i małej dziurce zda egzamin , natomiast przy większej dziurze lub rozdarciu nić nie zastąpi normalnej łaty z PVC .

Należy pamiętać , że przy dziurze powyżej 5 cm dajemy łatę od spodu i z góry.

• Like 1

• 0

Panowie może doradzicie..zaznaczyłem na foto kilka Dziurek z których uchodzi powietrze -miejsce nietypowe na late-czym to podkleic?popularny jest ten liquie patch-czy ktoś to stosowal-myślałem żeby taka fazke jak sylikonem zrobić po długości tych rantow.czy trzeba jednak late?

Z góry dzięki

post-48581-0-91639400-1542057942_thumb.jpgpost-48581-0-87588500-1542057951_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Witam ja również będę kleił ponton, a w zasadzie do pontonu dodatkowe elementy. Dzwoniłem do Proscan Marine i rozmawiałem z gościem z serwisu, który polecił mi klej dwuskladowy, a jeśli bym zdecydował się na zakup u nich w sklepie, to polecił Krakena z wszystkich, które maja w ofercie jest najmocniejszy. Na youtube jest film instruktażowy, co i jak go używać, aktywuje się go na ciepło po nałożeniu i przeschnięciu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Własnie skonczyłem klejenie knagi zaciskowej oraz rolki prowadzącej do liny kotwicznej,na moim Ellingu,poprzednio miałem na dziobie ale tam siedzi zwykle moja pani i to ona musiała obsługiwać kotwicę,teraz przykleiłem klejem dwuskładnikowym po podgrzaniu suszarką ,na  burcie pontonu blisko pawęży.... gdzie mam zamontowany fotelik.....klej kupiłem w  w sklepie amur.....i powinno być ok.https://allegro.pl/oferta/klej-poliuretanowy-utwardzacz-do-pvc-100ml-ponton-7483531516?snapshot=MjAxOS0wMi0yMFQwNzoxOToxMC45ODhaO2J1eWVyOzQxZjZkMDRmZWNkZmZhNzlmMmUwMGYyYTFjZjQxM2NkMWYyYzI2ZmFlZTZkNjc5MzVkZDIzZjllZDAzYzFkZjc%3D          pokazał bym to na fotce ale za groma mi nie wychodzi bo zaduży format zdjęć,a ja nie potrafie z tym nic zrobić......jakiś nie kumaty jestem.. :(  

Edytowane przez delux64

• 0

Łowisz w wodzie płynącej czy stojącej? Wydaje mi się że Twoje miejsce zamocowania knagi to jedno z gorszych... Bardziej mi chodzi o rzeki. Takie umiejscowienie sprawi, że ponton będzie "tańczył" na kotwicy. Woda nie będzie mogła swobodnie opływać pompona.

Edytowane przez fred88

• 0

Łowie na stojącej wodzie i rzece Odra.......i za  pomocą  TYLKO dziobowej knagi ,ponton kotwiczył bez problemu w nurcie Odry...teraz zobaczę jak będzie na bocznej,,a jesli trzeba to rzucę obydwie ale... nie będzie trzeba,,,,ponton stawia minimalny opór,,,,

• 0

Chciałbym sie poradzić w jaki sposób skleić takie "cudo". Ponton to Bush i ma swoje lata...W zeszłym roku nakleilem płynna Kate jednak teraz rozszczelnienie jest już zbyt duże. Zamówiłem klej Kraken PVC. Z tego co wiem ten klej bardzo szybko chwyta więc myślę docisnąć miejsce łączenia drewnianym wałkiem i parę razy "zrolować".

post-49974-0-79773500-1590420812_thumb.jpg

post-49974-0-22148000-1590420921_thumb.jpg

Edytowane przez Kozi

• 0

Chciałbym sie poradzić w jaki sposób skleić takie "cudo". Ponton to Bush i ma swoje lata...W zeszłym roku nakleilem płynna Kate jednak teraz rozszczelnienie jest już zbyt duże. Zamówiłem klej Kraken PVC. Z tego co wiem ten klej bardzo szybko chwyta więc myślę docisnąć miejsce łączenia drewnianym wałkiem i parę razy "zrolować".

1. Zerwać stare powłoki klejowe

2. Zmatowić papierem ściernym

3. Użyć kleju zgodnie z instrukcją- preferowany z utwardzaczem. 

Nie widzę gdzie te uszkodzenie- w sensie lokacji na balonie, ale można od zewnątrz nakleić łatkę dla wzmocnienia. 

Skądinąd jestem ciekaw czy ten krakenowski klej to nie jest konfekcjonowany przez nich multibond...

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Weź klej od @Maverica . Właśnie jestem po naprawie zerwanego uchwytu i jestem mega zadowolony bo efekty spełniły wszystkie moje oczekiwania a robiłem to pierwszy raz .

1. Przetrzeć papierem ,odrysować kształty

2. Odtłuścić ( u mnie benzyna ekstrakcyjna )

3. Posmarować obie powierzchnie i odczekać 15 min.

4. Powtórzyć punkt 3

5 Podgrzać opalarka ( gorąco ale z wyczuciem) obie powierzchnie

6 . Docisnąć do siebie obie powierzchnie ( ja docisnąłem i jeszcze używałem drewnianej łyżki żeby mocniej docisnąć i rozprowadzić na gorącym )

7. Odczekać do pełnego wystygnięcia .

Ja miałem po drodze stare pvc które nie zeszło ze starym uchwytem a bałem się bardziej grzać żeby je zaciągnąć + listwę odbojowa + nie spuszczalem powietrza za co cześć mnie przeklnie ale nie chciało mi się zdejmować gumiaka z przyczepy i spuszczać .

Wyszło jak z fabryki aż jestem zdziwiony ;)

Kozi przy poważniejszych rozszczelnieniach tak jak u Ciebie sugerowane jest klejenie z wewnątrz i zewnątrz gumiaka .

Edytowane przez sero1975
  • Like 1

• 0

mam ponton zodiac 2.50 w ktorym odkleila sie podloga na odcinku okolo 50cm. Jaki obecnie jest "najlepszy" dostepny klej na rynku aby to bezpiecznie skleic? dodatkowo zamierzam dno pontonu w miejscach klejenia z balonem wzmocnic gumowymi listwami.

Kleiłem ponton klejem z Anmura , klejem od @Mawerik , i raz awaryjnie klejem jakiegoś wiodącego producenta kupionym w Castoramie (taki do miękkiego PVC) i nie zauważyłem żadnej różnicy. Wszystkie świetnie trzymają ;)