Skocz do zawartości
  • 0

Paski na echosondzie

rybspinn

Pytanie

Panowie, mam taką chyba dość nietypową sytuację, mianowicie podczas pływania w okolicach dużych skał moje echo warjuje, mianowicie tak jak by się cały czas odświeżało/resetowało i wskakują linie pionowe, niby obraz jakiś tam między tymi paskami można odczytać, ale ciekawi mnie czy to normalne przy sondach z niższej półki (Lowrence X4-pro) czy po prostu z moją jest coś nie teges

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mi obraz tak wariował jak piszesz i okazało się że przetwornik jest uszkodzony, mechaniczne stuknięcie (podobno są bardzo czułe) wymiana przetwornika pomogła ale była to stara sonda Eagle Cuda, skasowali mnie jak za pół echa za kabel z przetwornikiem...

• 0

U mnie na 4x chirp jest podobnie,echo świeżo kupione i raz nad wodą ze mną (odkupione od kogoś ponoć nowe i tak wyglądało,wszystko popakowane hermetycznie we woreczki) .Zmniejszałem czułość i kreski znikły ,ale przestało pokazywać ryby.Na ile ustawiacie czułość?

• 0

u mnie w x4-pro jak ustawie zakres głębokości do 10m to się czarno robi na ekranie a jak dam na auto to już normalnie pokazuje ktoś coś wie o co koman ? z tymi paskami pionowymi raz mialem akcje jak sie czułościa bawiłem chyba nad mulistym dnie masakra jakaś była, teraz mam ustawione na 80% i narazie pokazuje ok.

• 0

u mnie w x4-pro jak ustawie zakres głębokości do 10m to się czarno robi na ekranie a jak dam na auto to już normalnie pokazuje ktoś coś wie o co koman ? z tymi paskami pionowymi raz mialem akcje jak sie czułościa bawiłem chyba nad mulistym dnie masakra jakaś była, teraz mam ustawione na 80% i narazie pokazuje ok.

80% to bardzo dużo. Ja miałem zazwyczaj między 50 a 60% a czasami nawet poniżej 50 jak woda była mętna. Wysoka czułość nie zawsze nie pomaga - często łapie masę śmiecia który pływa w wodzie i dostarcza bezwartościowych informacji. 

Edytowane przez psulek

• 0

80% to bardzo dużo. Ja miałem zazwyczaj między 50 a 60% a czasami nawet poniżej 50 jak woda była mętna. Wysoka czułość nie zawsze nie pomaga - często łapie masę śmiecia który pływa w wodzie i dostarcza bezwartościowych informacji. 

Zależy od wody.

Ja na Solinie rzadko schodzę poniżej 82%.

Jedynie w płytkich i mulistych miejscach bąbelki gazu powodują bałagan na ekranie i wtedy zjeżdżam z czułością.

• 0

U mnie skala czułości jest od -40% do + 33% więc jak ustawić ? na 0% czy bardziej na minus.

Tak jak koledzy wyżej pisali, ustawienie czułości dostosowywujemy do warunków w łowisku. Będąc nad wodą ustaw na minimum i powoli zwiększaj aż pojawią się zakłócenia i powróć do poprzedniej przejrzystej wartości. Z czasem złapiesz o co w tym wszystkim chodzi i będziesz ustawiał intuicyjnie, miłej zabawy :)

• 0

Prosty sposób na ustawienie czułości to zawieszenie gumy 10 cm centralnie pod przetwornikiem. Tylko żeby wody było min. kilka metrów. Opuszczamy na dno i podnosimy. Powinien być widoczny zygzak. Jak chcemy widzieć mniejsze obiekty to mniejsza gumka.

Edytowane przez godski

• 0

Pływałem w niedzielę po Odrze i parę razy pokazało takie coś.Co to może być jakieś korzenie ,czy zbita ławica ryb? dyac6p.jpgf0des5.jpg539t1d.jpg

@rapek

Masz Elite 4x CHiRP

jna przyszłosc przełacz sie w takich sytuacjach się na obraz DSI 455/800 kHz to nie bedziesz nie miał watpliwości nad czym przepłynałeś.

200 kHz tez pokaze Ci więcej szczegółów niż 83.

• Like 1