Skocz do zawartości

Magnetyk w Tatuli - czy przestał działać?

Kamil_Be

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Użytkowałem przez dłuższy czas Tatule z magnetykiem, który działał bez zarzutu gdyż wyczuwalnie siła hamowania zmieniała się w zależności od ustawienia. Multik sprzedałem i kupiłem Caldie gdyż zachciało mi się korby i pojawił się problem. Magnetyk ponoć nie działa... Podczas eksploatacji multik nie upadł na ziemię, nie był moczony w wodzie czy nawet nie był używany na deszczu. Czy MagForce może ot tak sam się popsuć? Nie ruszałem też w ogóle panelu bocznego gdyż nie wymieniłem żadnego elementu z panela. Ktoś ma pomysł co może być?

no wiesz, to internet :), nikt nie pomoże na odległość, jak nic nie możesz sprawdzić

przy ustawieniu na 20 magnesy powinny wyglądać tak :

post-50364-0-20247900-1443638446_thumb.jpg

i zewnętrzy powinien się obrać w czasie zmiany ustwień

pierścień indukcyjny jest na sprężynce, w zależności od prędkości obrotowej szpuli pozwala ona na jego wysunięcie/wsunięcie w magnesy i oddziaływanie z nimi

Edytowane przez bazyloss

Może niech może nowy właściciel zrobi prosty test - odkręci hamulec magnetyczny na 0, założy lekką przynete  np. blaszkę 5-10g. Następnie skoryguje napięcie szpuli by przynęta powoli zjeżdżała kilka cm/sek. Finalnie, trzymając wędkę poziomo, zwolni szpule i w czasie opadania przynęty i niech dokręca hamulec magnetyczny. Przynęta powinna zwalniać w opadaniu albo może się zatrzymać. To oznacza że magnetyk działa.

Multik po wielu testach. Magnes przybliża się i oddala więc powinien działać. Magnes też przyciąga (czuć że przyciąga jakiś dowolny metalowy przedmiot trzymany w ręku). Jakieś pomysły bo ja kompletnie nie rozumiem o co chodzi...

Sprężynka na szpuli a jak i to działa niech prześle Ci go obrzucaj i wtedy napisz co jest - bo tak na odległość to wrozenie z fusów:) może niech skręci docisk bo jak odkrecony na Maksa to i magnetyk nie pomoże :D

Edytowane przez meme174

Nowy właściciel regulował co się da, sprawdzał z przynętami, kręcił i obserwował magnes czy się porusza, rzucał też jego kolega co ma steezy i ponoć zna się na temacie itd...

Było wspomniane o sprężynce rotora szpuli - ma ktoś tego foto? :D Od czego mogło to się zepsuć? Jeśli popsute to jak naprawić?

Nowy właściciel regulował co się da, sprawdzał z przynętami, kręcił i obserwował magnes czy się porusza, rzucał też jego kolega co ma steezy i ponoć zna się na temacie itd...

Było wspomniane o sprężynce rotora szpuli - ma ktoś tego foto? :D Od czego mogło to się zepsuć? Jeśli popsute to jak naprawić?

na tym filmiku widać co i jak

Magnesy się przesuwają, sprężyna rotora działa jak trzeba, wszystko czyste i ok. W wolnej chwili testy rzutowe. Na sucho przy włączonym spuście i skrajnych ustawieniach szpulka kręci się dłużej na 0 niż na 20 i jest to zauważalne.