Skocz do zawartości

Czy jest na sali...hmm... mechanik?

Melanzyk

Rekomendowane odpowiedzi

hmmm... Vin powie wszystko o aucie, modelu, roczniku i całej reszcie. Wtedy katalog powie, czy części są te same? 

I tu się kolego mylisz bo powie i to baaardzo dokładnie.

W niemieckich serwisach części dobiera się tylko i wyłącznie  po nr. vin. Numer vin to dna samochodu.

Pełna zgoda.

Nie wiem dokładnie jak to jest z osobówkami ale w samochodach od DMC powyżej 12 ton w dwóch takich samych autach może być zupełnie co innego wsadzone. Pomocne są programy serwisowe (np. consult jeśli chodzi o renault trucks) ... O naczepach nie wspomnę bo tam to już w ogóle jest przeje**** ;) 

Czasem wszystkie dane pojazdu wraz z nr VIN nie są wystarczające by dobrać odpowiednią część :) Niedawno prawie poległem szukając obudowy filtra paliwa do peugeota z 1.6 hdi. Niezbędne było podanie nr oryginalnej części 

Hmmm, nie sądzę.

Vin nie zawsze się sprawdza wiele części trzeba dobierać dopiero po demontażu i koledzy co są w temacie napewno się zgodzą

Tylko w przypadku modeli na granicy z przed i po liftu, powiedzmy około 2 miesięcy. Cała reszta z wina wynika.

Edytowane przez SlawekNikt

Nie neguję tego. Program Intercarsu nie jest idealny a Interteamu jest jeszcze bardziej ubogi :) Nie mniej programy serwisowe jak Iveco Power, Mantis czy Consult też ideałami nie są ;)

Ja piszę o programach producentów: np. jeśli chodzi o cytrynę czy peżota mam na myśli ich servicebox i do tej aplikacji się odnoszę pisząc o doborze części.

Jak już napisałem kto wie o co kaman ten zrozumie :)

Tylko w przypadku modeli na granicy z przed i po liftu, powiedzmy około 2 miesięcy. Cała reszta z wina wynika.

Nie tylko. Podam przykład, szwagier kupował w Inter Carsie jakąś część do golfa V i żeby dobrać odpowiednią musiał zdemontować starą, a w katalogu były dwie takie same części pod różnymi numerami. Jak wiadomo Golf V nie miał liftu.

Nie tylko. Podam przykład, szwagier kupował w Inter Carsie jakąś część do golfa V i żeby dobrać odpowiednią musiał zdemontować starą, a w katalogu były dwie takie same części pod różnymi numerami. Jak wiadomo Golf V nie miał liftu.

Panowie jeszcze nie zdarzyło mi się abym źle dobrał jakąś część korzystając z programu producenta aczkolwiek nie twierdzę, że nie mogło tak się zdarzyć.

Z fałwu doświadczenia nie mam żadnego natomiast mam jakieś tam jeśli chodzi o francję i biemdabelju. Jak ktoś odważny i chce sprawdzić moje wiadomości to dawać vin, a ja wrzucę co z niego wynika. Można się zdziwić czasami :P

Panowie jeszcze nie zdarzyło mi się abym źle dobrał jakąś część korzystając z programu producenta aczkolwiek nie twierdzę, że nie mogło tak się zdarzyć.

Z fałwu doświadczenia nie mam żadnego natomiast mam jakieś tam jeśli chodzi o francję i biemdabelju. Jak ktoś odważy i chce sprawdzić moje wiadomości to dawać vin, a ja wrzucę co z niego wynika.

No to brawo Ty :) ! Mi już program serwisowy renault 2x "wypluł" zły wtryskiwacz ad-blue bo producent zainstalował pompę starszej generacji ... 

No to brawo Ty :) ! Mi już program serwisowy renault 2x "wypluł" zły wtryskiwacz ad-blue bo producent zainstalował pompę starszej generacji ... 

Masz ten firmowy serwicebox ? Dotyczyło to elementu na granicy liftów ?