Skocz do zawartości
  • 0

Silnik zaburtowy z kosy spalinowej :)

-PYTOON-

Pytanie

Witam,

Na wiosce u mnie sprzedają taki wynalazek.

http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-spalinowy-5-8km-do-lodki-pontonu-i5605551623.html

Co o tym sądzicie? Mam kosę spalinową z takim silnikiem i katuję ją już 3 sezon - nie chce paść,żebym mógł kupić Stihla :). Wszędzie u mnie jest strefa ciszy za wyjątkiem jednego zbiornika, do 50km mam też Poraj. W roku takie coś wykęci może ze 50 motogodzin. Zatem pozostaje pytanie, czy kupić takie coś z 2 letnią gwarancją czy kupić używany firmowy silnik?

Pozdrawiam!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

przez chwile sam się zastanawiałem czy nie kupić, napisałem do firmy z Białegostoku, która dużo tego sprzedaje na alledrogo, nawet w niższych cenach z pytaniem czy mozna u nich coś takiego przetestować na wodzie, ale zostało bez odzewu

minusem jest wsteczny, gdzie trzeba odwracaś silnik

tu masz inny 7.5 km za 700 zł :-) http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-spalinowy-7-5-km-do-lodki-pontonu-i5677767058.html

Edytowane przez wuran

• 0

Zobacz na odplyniesz.pl sa silniki madox to chyba tez podobne rozwiązanie...

Ja bym chyba wolał elektryka w sumie... Nie wiem czy bym wytrzymał dźwięk podkaszarki nad wodą

Edytowane przez Tomasz eS
  • Like 1

• 0

Kumpel po kiju kupił coś takiego. Raz na wodzie, nie narzekał ale i nie chwalił. Mówił że głośne i średnio ekonomiczne, a w 2 osoby to to już prawie nie płynie :). Ja osobiście poszukałbym używanego markowego lub elektryka.

• 0

Rozmawiałem z producentem mojej łodzi Pegazus 430 i do celów wędkarski polecił Suzuki DF/6. Niektórzy pewnie napiszą że mało do takiej łodzi, ale sądzę że na Poraj, zb. Łąka czy Pogorię IV w supełności wystarczy. Ciekaw tylko jestem jaką prędkość uzyskam na takim silniku skoro na elektryku 55lbs płynę z prędkością około 5-6km/h?

• 0

Rozmawiałem z producentem mojej łodzi Pegazus 430 i do celów wędkarski polecił Suzuki DF/6. Niektórzy pewnie napiszą że mało do takiej łodzi, ale sądzę że na Poraj, zb. Łąka czy Pogorię IV w supełności wystarczy. Ciekaw tylko jestem jaką prędkość uzyskam na takim silniku skoro na elektryku 55lbs płynę z prędkością około 5-6km/h?

Z gratami na każdym 6 KM w czterosuwie pewnie max. 12-13 km/h

• 0

Szczerze nie jestem przekonany do tych silników z kosy widziałem to nad woda w akcji facet pływał sam na łodzi a ledwo to płyneło mówił ze niby 6 koni ale to nawet na 2 nie wyglądało głosne to jest cholernie ja osobisie nie mógłbym wytrzymac na łódce z tym silnikiem jezeli mialbym wybór miedzy kosą a elektrykiem to zdecydowanie elektryk. Pozdrawiam

Edytowane przez sledzix

• 0

Szczerze nie jestem przekonany do tych silników z kosy widziałem to nad woda w akcji facet pływał sam na łodzi a ledwo to płyneło mówił ze niby 6 koni ale to nawet na 2 nie wyglądało głosne to jest cholernie ja osobisie nie mógłbym wytrzymac na łódce z tym silnikiem jezeli mialbym wybór miedzy kosą a elektrykiem to zdecydowanie elektryk. Pozdrawiam

Dokładnie tak jak piszesz :) No chyba że pływasz z żoną/dziewczyną i macie ciche dni :)

• 0

Te silniki z najtańszych chińskich kos spalinowych przewalają ponad dwa zbiorniki paliwa tam, gdzie przechodzony Stihl niecały jeden. Gdzie tu ekonomia poza ceną wyjściową, nie wspominając o komforcie...

Zauważyłem, że zastosowanie oleju do mieszanki renomowanej firmy zmniejsza spalanie.

• 0

Dziś widziałem gościa z czymś podobnym. Nie poruszał się zbyt szybko ale słychać go było na drugim końcu jeziora. Powiem szczerze że było to mocno irytujące, a jeszcze mieć to przy uchu to rzeczywiście przydały by się słuchawki. 

Nie mniej w końcu dopłynął. :)

• 0

Linia paliwowa ma ten plus ze mniej trzeba targac na raz. Jak pomysle ze mialbym niesc w kednym reku z silnikiem dodatkowe 10 czy nawet 5kg to mi sie odechciewa noszenia. Nawet akumulatory wole miec dwa lzejsze niz jedna kobyle.

To nie jest prawda. Mały zbiorniczek 5-6 litrów bez żadnych węży zajmie mniej miejsca niz zbiornik 12 litrów + przewody z gruszką. I mniej jest do targania. A na mniejsze zbiorniki na 1-2 dni wystarczy.

Edytowane przez godski

• 0

Mi nie chodzi o wielkosc tylko o wage. Nosze silnik w jednym reku, czesto do wody jest daleko. Wole przeniesc silnik oddzielnie a linie paliwowa i zapasowy zbiornik z paliwem kolejnym kursem. Jesli chodzi o paliwo to staram sie miec zawsze 20l i zdarzalo sie zuzyc prawie do 0. Dla mojej reki kilka kilo na dluzszym dystansie robi roznice. Nie chce na starosc kontuzji.

Edytowane przez ictus