Skocz do zawartości

Zaciskarka do tulejek

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

od roku robie samemu swoje przypony. Niestety do tej pory nie moglem znalesc obcazek do tulejek zaciskowych. Uzywam normalnych kombinerek, zaciskaja 5 razy - niestety ciagle mam niepewnosc ze moze strzelic!

Znacie jakies fajne cazki - jakich uzywacie?

Pozdrawiam,
Tomek

temat poruszany kilka razy na forum. zarowno pitt, jak i ja podawalismy juz przyklady :D skoro jesteś w DE to sieć moritza ma cos takiego w ofercie.... ponadto jest cos w ofercie cormorana, i nie tylko... troch emobilizacji i wnet bedziesz mial przyklady :mellow:

temat poruszany kilka razy na forum. zarowno pitt, jak i ja podawalismy juz przyklady :D skoro jesteś w DE to sieć moritza ma cos takiego w ofercie.... ponadto jest cos w ofercie cormorana, i nie tylko... troch emobilizacji i wnet bedziesz mial przyklady :mellow:

Oj, sorrki. Nie moglem znalesc podczas szukania. Bede musial sie przejechac do Moritza. Dawno juz tam nie bylem.

Dziekuje

• 6 lat później...

Witam,

Kupiłem j.w. i po dokładnych oględzinach mam wątpliwość/pytanie do kolegów używających takiej zaciskarki do tulejek.

Otóż w kanale do mniejszych tulejek na skraju (tylko po jednej stronie) występuje coś w rodzaju żeberka. Mam nadzieję, że widać je na zdjęciu.

U Was koledzy podobny twór w zaciskarce występuje również ? Jeśli tak to czy nie tnie to czasem linki/drutu?

post-57807-0-36219100-1420379323_thumb.jpg

post-57807-0-92794700-1420379323_thumb.jpg

Na dobra sprawę tuleję da się zacisnąć zwykłymi kombinerkami. Jednak jeśli zamierzamy robić to częściej to warto zainwestować w dobra zaciskarkę. Na rynku jest spory wybór różnego rodzaju obcinaczek, kombinerek do rozginania kółeczek, są tez wielofunkcyjne szczapce w których znajduje się opcja zaciskania tulejek

post-50670-0-30692300-1420389096_thumb.jpg

Bardzo ważną cechą jest jakość wykonania ale o tym nie chciał bym się rozpisywać i nie będę krytykował załączonej powyżej zaciskarki SPRO. Moim zdaniem zaciskarka powinna posiadać dwie główne cechy:

„Punktowość”, element zaciskający powinien posiadać  ilość tz. bruzdy

post-50670-0-48581400-1420389076_thumb.jpg

Zaciskanie różnych wielkości tulejek

post-50670-0-37074500-1420389109_thumb.jpg

Później zostaje nam już tylko właściwe użycie siły przy zaciskaniu w zależności od materiału. Za mocne przyciskanie samo w sobie może powodować uszkodzenia materiału przyponowego głównie linek, fluorocarbon raczej wiążemy chociaż znam producentów, którzy stosują do niego tulejki.

post-50670-0-20337300-1420389131_thumb.jpg

Na koniec można zalać tuleje klejem - płynny metal ale o tym wypominałem juz nie raz.

@Wojti

Edytowane przez @Wojti

Później zostaje nam już tylko właściwe użycie siły przy zaciskaniu w zależności od materiału. Za mocne przyciskanie samo w sobie może powodować uszkodzenia materiału przyponowego

Czyli żeby być pewnym trzeba zainwestować w zaciskarkę dynamometryczną!    :ph34r:

• Like 1

Na dobra sprawę tuleję da się zacisnąć zwykłymi kombinerkami. Jednak jeśli zamierzamy robić to częściej to warto zainwestować w dobra zaciskarkę. Na rynku jest spory wybór różnego rodzaju obcinaczek, kombinerek do rozginania kółeczek, są tez wielofunkcyjne szczapce w których znajduje się opcja zaciskania tulejek

attachicon.gifszczupce cormoran.jpg

Bardzo ważną cechą jest jakość wykonania ale o tym nie chciał bym się rozpisywać i nie będę krytykował załączonej powyżej zaciskarki SPRO. Moim zdaniem zaciskarka powinna posiadać dwie główne cechy:

„Punktowość”, element zaciskający powinien posiadać  ilość tz. bruzdy

attachicon.gifszczypce noname.jpg

Zaciskanie różnych wielkości tulejek

attachicon.gifszczypce SG.jpg

Później zostaje nam już tylko właściwe użycie siły przy zaciskaniu w zależności od materiału. Za mocne przyciskanie samo w sobie może powodować uszkodzenia materiału przyponowego głównie linek, fluorocarbon raczej wiążemy chociaż znam producentów, którzy stosują do niego tulejki.

attachicon.gifzaciskanie.jpg

Na koniec można zalać tuleje klejem - płynny metal ale o tym wypominałem juz nie raz.

@Wojti

Spro ma bruzdy i zaciska 2 rozmiary tulejek.

Spro ma bruzdy i zaciska 2 rozmiary tulejek.

Konkretnie dwa przedziały rozmiarów tulejek - pełen zakres.

Podobne są Savage Gear - zaciskałem nimi i mogę spokojnie polecić.

A zalewanie klejem... może fluorocarbon bym zalewał (nigdy nie używałem)... ale tytanu moim zdaniem nie trzeba.

Siła dociśnięcia - tylko doświadczenie :)

Dzięki za dyskusję!

Witam,

Kupiłem j.w. i po dokładnych oględzinach mam wątpliwość/pytanie do kolegów używających takiej zaciskarki do tulejek.

Otóż w kanale do mniejszych tulejek na skraju (tylko po jednej stronie) występuje coś w rodzaju żeberka. Mam nadzieję, że widać je na zdjęciu.

U Was koledzy podobny twór w zaciskarce występuje również ? Jeśli tak to czy nie tnie to czasem linki/drutu?

Mam zaciskarkę Savagere taką jaką zaprezentował w swoim poście @Wojti. W bruzdach zaciskowych nie ma żadnych nadlewów materiału z którego zrobiono zaciskarkę, garby wchodzące w bruzdy mają nacięcia, wygląda to jak ząbki. 

post-50670-0-20337300-1420389131_thumb.j

mam 2 takie zaciskarki (cormorana i foxa - fox ma 2 sloty cormoran tylko "mniejszy").  uzywam roznych linek na przypony (10-45 lbs stal bez i w otulinie tytan etc).

nie uzywam "wiekszego" slotu w fox'ie mz zacisniete nim tulejki (nawet te na najgrubszym drucie jakiego uzywalem) wygladaja "zbyt plasko".

wszystko zawsze zaciskam z calej sily (zaciskarka ma swoj wlasny "luz roboczy" wiec "na 0" sie nei zacisnie). kiedys (pierwsze kilka miesiecy) testowalem kazdy przypon waga przed uzyciem teraz mi przeszlo i jeszcze sie nei zawiodlem (wymieniam przypon jak sie "zesptezynkuje" wiec mysle, ze robie pewnie ponad 100 przyponow rocznie) da mnie to wniosek, ze nie ma co wydziwiac z zaciskaniem. (ps jak tulejki mam wezsze od kombinerek to uzywam po 2 sztuki z kazdej strony).

Mam zaciskarkę Savagere taką jaką zaprezentował w swoim poście @Wojti. W bruzdach zaciskowych nie ma żadnych nadlewów materiału z którego zrobiono zaciskarkę, garby wchodzące w bruzdy mają nacięcia, wygląda to jak ząbki. 

post-50670-0-20337300-1420389131_thumb.j

Też mam taką zaciskarkę i powiem,że jakość wykonania słabiutka,te zaciskarki ogólnie są wykonane słabo,powtarzalność znikoma (oglądałem kilka egzemplarzy i każde inaczej spasowane),wprawną ręką i dobrej jakości kombinerkami jakość zacisku moim zdaniem jest o wiele lepsza.

• Like 1

Też mam taką zaciskarkę i powiem,że jakość wykonania słabiutka,te zaciskarki ogólnie są wykonane słabo,powtarzalność znikoma (oglądałem kilka egzemplarzy i każde inaczej spasowane),wprawną ręką i dobrej jakości kombinerkami jakość zacisku moim zdaniem jest o wiele lepsza.

Też kiedyś zwykłymi zaciskałem i nigdy nie zawiodło, ale niektórzy potrzebują specjalnych :) 

• Like 3

Ja też kupiłem sobie taką z Savagear, ale wybrałem ją z kilku bo jakość wykonania pozostałych, pozostawiała wiele do życzenia.

Zaciski zaciska się z wyczuciem i ja robię tak, że zaciskam tulejkę z jednej strony trochę, a dociskam po jej obróceniu o 180stopni i wtedy ślady zebów sa po obu stronach. Wcześniej zaciskałem zwykłymi kombinerkami i użycie zaciskarki jest łatwiejsze i przyjemniejsze.

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj zrobiłem testy wytrzymalosciowe przyponow swiezo zacisniętych szczypcami uniwersalnymi, bez żeberek, ale bardzo dobrze spasowanymi.

Przypony wytrzymaly obciazenie 12-13kg, czyli tyle ile deklarowana wartość linki przyponu.

Aczkolwiek wg mnie żeberka na pewno nie zaszkodzą:)

• 8 miesięcy temu...

Z racji wykonywanego zawodu używam prasek do tulejek na przewody(linki) elektryczne. Jest tego spory wybór zarówno pod względem budowy (zapadkowe, zwykłe szczypce) jak i przekrojów matryc. W znanym portalu aukcyjnym występują pod hasłem "zaciskarka", należy wybrać tylko wersję do tulejek a nie konektorów. Wystarczy jakiś tańszy odpowiednik Energotytan Z-16.  

• Like 3

Z racji wykonywanego zawodu używam prasek do tulejek na przewody(linki) elektryczne. Jest tego spory wybór zarówno pod względem budowy (zapadkowe, zwykłe szczypce) jak i przekrojów matryc. W znanym portalu aukcyjnym występują pod hasłem "zaciskarka", należy wybrać tylko wersję do tulejek a nie konektorów. Wystarczy jakiś tańszy odpowiednik Energotytan Z-16.  

Zaciskam tulejki w swoich przyponach dokładnie tak samo. Zaciskarka do tulejek jest bardzo dobra, zaciska bardzo pewnie. Ja zaciskam dwa-trzy razy na wszelki wypadek.