Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny ,akumulator-zestaw

bar888

Pytanie

Czołem,

Pany temat rozległy i  fajnie opisany na forum ,ale nie mogę  w pełni ogarnąć,zastanawiam się  mocno nad  kupnem zestawu

http://www.mc-sklep.pl/haswing-osapian-max-14mm2-5560lbs-akumulator-toyama-motive-npm-120ah-ladowarka-schumacher-sci-15a-3-x-gratis-p-697.html

może znalazłby Ktoś czas  i podpowiedział  czy można  zastąpić  ładowarkę ,oraz aku z  w/w zestawu czymś tańszym  ,znalazłęm  taki sam model aku  za 1016pln-ów,te gratisy ...,Może jakiś tańszy model ładowarki obsłuży  to aku?

sprzedawca mówił o małej zniżce pewnie za  przesyłkę...

thx,

do zobaczenia nad wodą-złap i zwróć wolność rybce

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

rozumiem, że masz potrzebę aby silnik miał 55 lbs i aby aku miał 120Ah?

rozumiem że nie jest problemem, że aku wazy 34 kg?

tu masz podobne http://jerkbait.pl/topic/24804-akumulator-gelagm-vs-gel-vs-gel-deep-cycle/

wg mnie: nie AGM tylko żel, lub kwasowy (żelowy lepszy od AGM a kwas duuuużo tańszy i lżejszy, nie znam Twoich prirytetów więc ciężko coś doradzić jeśli ma być tylko taniej, można i silnik wziąć 45 lbs z maksymizerem, już bedzie taniej i do tego aku kwasowy... i tak dalej

Edytowane przez wuran

• 0

Nie jest to może okazja ale zestaw jest wart polecenia. Ta ładowarka jest bardzo dobra i taka wielkość jest właściwa do tego akumulatora, który również jest godny polecenia. Osapiana 40 lbs bez maksymizera używam trzeci sezon. Bez zastrzeżeń. 

• 0

Kolego coś mi się wydaje drogo . Ja zrobiłem tak: silnik  minn- kota 40 lbs - 800 pln    aku. 100. głębokiego rozładowania  500 pln ładowarka  samochodowa 12 v-24 v  350 pln = 1650 pln  biega to z kolibką  315 metra  7 h pływania za konikami ,wybór  należy  do Ciebie  ;)  

• 0

Wszystko w tym zestawie masz super dobrane. Nic tylko brać i używać do ukończenia gwarancji. Pózniej powinno hulać dalej.

O ładowarce samochodowej o ktorej pisał kolega wyżej zapomnij i nawet nie bierz jej pod uwagę, jeżeli nie chcesz sobie zalatwic dobrego aku.

• 0

Thx All,

Sprecyzuję  dane : przeważnie spininguję 2 pełne dni od świtu do zmierzchu na  zaporówce 200 hektarów ,często mocno wieje ,  2-4 popołudnia,chciałem również  nie za odległe odcinnki Odry spróbować,zestaw  do pontonu ProM 320 F ,co  do  wagi  aku narazie wydaje mi się  że odległość 10-15m do przeniesienia  jest  do akceptacji, przeraża mnie cyfra  za aku i ładowarę , promocja  w decathlon jest spoko na MK 55 lbs,tylko ,że nie mogę znaleźć maksymizera do 55lbs,

Pozdro!

• 0

Pare dni temu kupiłem zestaw do Kolibri 360D, bo na 2 akwenach nie mogę urwać na spalinie (strefa ciszy).

Wyszło tak:

- Osapian 45lb - 766zl z wysyłka

- Sznajder Marine 100Ah - 440zl z wysyłka

- ładowarka Yato - 204zl z wysyłka.

Całość zatem wyszła zatem 1410zl z wysyłkami.

Osapian 55lb wyjdzie niecałe 150zl więcej.

• 0

ja pływam na 45 osapian maksymizerem i aku kwasowy 80Ah, na łodzi ponad 4 metry. 2-3 osoby pływam do 7km/h, po dobre kilka godzin (3-4) i daje radę. 

Ja mam podobnie tylko minn kotę 45 z maksymizerem i aku 100Ah, też 2-3 osoby na łodzi 4 metry. :)

Tylko jak wiatr zawieje to jest problem, brakuje mocy :(

• 0

Żbiku dałbyś radę link do tego aku i ładowarki przesłać ,

ja przeważnie samemu spininguję ,ale wiatr często wieje na tej kałuży ,ciekawe czy 55/60 lbs da rade przy wietrze,

Jak jest wiatr to lepiej uważać a nie wchodzić w moc silników.

Po wypadku (nie daj Bóg) ponton i silny silnik zostanie, a Ty ... pomyśl. :(

Juz kiedyś pisałem. Dobre aku ok 500 PLN, dobra ładowarka ok 300, silnik sobie już sam dobierz, najlepiej z Maxymizerem.

• 0

Sytuacja taka ze , ze silnik sie kreci a fala cie niesie i nie masz na to wplywu , mozesz jedynie plynac z fala i sterowac z fala i to trzeba uwazac jak dmucha z boku. Dzis choc bylem ze 100m od brzegu spierdzielalem w podskokach do niego ja zaczelo wiac ... , a im wiekszy zbiornik tym mocniej potrafi dmuchac . Tak jak pisali koledzy wyzej  - z woda nie ma zartow , a niestety silniki elektryczne 12V w krytycznych sytuacjach miekna...

Edytowane przez siarq
  • Like 1

• 0

trout master czy mógłbyś opisać  krytyczne sytuacje jakie mogą się  wydarzyć podczas dużego wiatru  chociaż z 3 przykłady(Bog mi nie przeszkadza  ale  nie mieszam Go do niczego)

Po prostu nawet na silniku 55 nie da rady prawie płynąć pod mocny wiatr. Poza tym aku w takich warunkach znika w oczach.

A bokiem strach.

Ostatnio przeżylismy to na Wigrach. Łódka 3,15 m i wiatr w porywach do 40 km/h. Nigdy więcej.

• 0

Do tego wszystkiego co opisali koledzy, pamiętaj że plywasz pontonem. To nie to samo co łódka. Stawia zdecydowanie większy opór i "nie tnie fali" lecz je zalicza.

Ale łódka 3,3 a ponton 3,3 to dwa różne światy. Nie wiem jakiego wiatru potrzeba aby taki ponton wywalić. Łódeczce nie za wiele trzeba. A ciężko w wypożyczalniach o porządne łódki.

• 0

Thx All,

Sprecyzuję  dane : przeważnie spininguję 2 pełne dni od świtu do zmierzchu na  zaporówce 200 hektarów ,często mocno wieje ,  2-4 popołudnia,chciałem również  nie za odległe odcinnki Odry spróbować,zestaw  do pontonu ProM 320 F ,co  do  wagi  aku narazie wydaje mi się  że odległość 10-15m do przeniesienia  jest  do akceptacji, przeraża mnie cyfra  za aku i ładowarę , promocja  w decathlon jest spoko na MK 55 lbs,tylko ,że nie mogę znaleźć maksymizera do 55lbs,

Pozdro!

Nie wiem czy elektryk na rzekę to dobry pomysł, o ile z prądem to nie wiele trzeba o tyle pod prąd nie będzie łatwo, należałoby popytać tych co może pływają elektrykami po rzekach.

Po drugie jak chcesz pływać pełne dwa dni po zbiorniku 200 ha, to wg mnie wystarczyłoby pewnie 45lbs z maksymizerem (jest taki za 1300 zł w mc-sklep) do tego 2 aku po 100Ah kwasowe (Sznajder Marine po 420-450 zł) i dobra ładowarkę do kwasowych (od 50 do 150 zł), komplet wyjdzie Ci ok 2350 zł. Dwa aku można łączyć tak aby mieć dostępne 200Ah w 12V. Pamiętaj że aku AGM czy żelowy nawet dla pojemności 100Ah to tyle samo co w kwasowym 100Ah, pojemność taka sama, to co różni kwasowe akumulatory od żelowych i AGM to potencjalna liczba ponownych ładowań. Dbając o akumulator: kwasowy wytrzyma 5 lat przy spadku pojemności 30%, żelowy w tym samym czasie może spadnie o 15-20%. Dla mnie łatwiej wymienić kwasowy po 4-5 latach niż w 8 roku działania żelowego zastanawiać się czy jeszcze pociągnie.

Edytowane przez wuran

• 0

200ha to kawał wody. Pytanie, czy nie lepiej w tym wypadku zainwestować w używana spalinę 4-6KM.

Sumując kwoty za elektryka 45-55lb+2 aku 100Ah+ładowarkę, wyjdzie cena używanego Tohatsu/Yamaha/Mariner (1700-2000zł). Szukaj opcji z wbudowanym zbiornikiem, odpadnie konieczność zewnętrznego zbiornika i linii paliwowej.

Ja mam do Kolibri 360D spalinę Mariner 5KM, a na małe akweny ze strefą ciszy, czy kanały i nieduże rzeki (np Nogat) mam elektryka Osapian 45lb + aku 100Ah.

Edytowane przez Żbiku

• 0

Wkoło prowincji   w której mieszkam  jest strefa ciszy all,z drugie strony jak  mam  do dyspozycji auto  którego nie muszę tankować-możliwość wykorzystania tego do wypraw  spiningowych jak ktoś z okolic Kalisza  chętny  to  chętnie zabiorę, ,stąd pomysł wypadów  nad  Odre  ,Dziś zamówiłem silniczek  55/60 LBS z maks.w piątek odbiór i nie wiem  co  z aku . nie mogę  się zdecydować czy ten kompletu   ,czy zapy-sznajder ,raz wędkarze piszą  że 55 lbs  po lekku na rzekę Odrę  , blisko się nada  innym razem  że nie,nie wiem jak z miejcmi do wodowania się  to wiąże i dopłynieciem  na miejscówe

• 0

Posiadam silnik 55lb i aku 100ah. Przy łodzi 430, 3 osoby ze spinem w ręce i pudełkami, w pogodę z wiatrem max 3m/s wg GPS lecielismy 6-7 km/h na 5-tym biegu. Na spalinowym 2,5KM lecieliśmy tą łodzią około 11km/h MAX. Niby wiele niewiele, ale przy 5-tym biegu to już mega obciąża aku (kable ciepłe) i prąd szybko ucieka.

Jesli na odcinku Odry gdzie łowisz jest wartki nurt to szału nie będzie. U nas we Wroclove po regulacji rzeki woda prawie nie płynie także na elektryku da rade :)