Skocz do zawartości
  • 0

Sumy Rio Ebro 2010 - nowy artykuł na jerkbait.pl

admin

Pytanie

Cześć,

Problem przelania na papier spostrzeżeń z kolejnego pobytu nad rzeką Ebro jest dla mnie spory właśnie z tego powodu, że jest to pobyt kolejny. Na wstępie muszę wtrącić, że nie był to (podobnie jak poprzednie) wyjazd komercyjny. Taki wyjazd kojarzy mi się z pracą a nie z wypoczynkiem, z koniecznością odniesienia sukcesów „za wszelką cenę”, co może prowadzić do poważnych schorzeń a przecież wędkarstwo to sposób na ucieczkę od zabieganego Świata. Pojechało nas jak zwykle czterech (po dwóch na łódkę) a do ekipy: Guzu, Kuba i Gumofilc dołączył Hlehle.

Zapraszam do lektury kolejnego artykułu na naszej stronie. Tym razem Gumofilc o wyprawie nad Rio Ebro w poszukiwaniu .... ryb Don Kichota - sumów. Zapraszam do dyskusji, zadawania pytań.

Pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie wybieralem sie w tym roku na ebro z kumplami szukam kogos by pogadac o kilku rzeczach nie chce zasmiecac forum.

prosze o pm jesli ktos ma wiedze i ochote by sie nia podzielic.

ale forum jest po to by wymieniac informacje, a nie po to by wymieniać się kto co wie :D

• 0

Panowie wybieralem sie w tym roku na ebro z kumplami szukam kogos by pogadac o kilku rzeczach nie chce zasmiecac forum.

prosze o pm jesli ktos ma wiedze i ochote by sie nia podzielic.

Czesc,

Nie wiem na jakim poziomie oczekujesz wiedzy, ale co nieco wiem po 5 sezonach jezdzenia na Ebro w jeden rejon...

Jesli masz jakies pytania to wrzuc je tu. Z przyjemnoscia pomoge

• 0

no wiem, ale mam milion pytan od sezonu poprzez sprzet miejscowki etc...

wstepnei chcialem jechac do perca bas w kwietniu, ale juz widze, ze to dosyc daleko od caspe (1xx km) i nie wiem czy to dobry wybor.

do tego nei wiem czy 300/osoba/tydzien w perca to drogo czy nie

czy to dobra miejscowka, czy kwiecien dobry etc...

w perca mieli teoretycznie gadac po polsku i angielsku, ale na maila w zadnym z tych jezykow nie odpowiedzieli. mialem juz dzisiaj do nich dzwonic, ale jakos daleko od caspe sa a wiekszosc ludzi tam lapie (tzn na tym rozlewisku kolo caspe).

mam kilka ciezkich spiningow (najciezszy 80-180g + karpiowek (2-3lbs) i wedek morskich (surfingowych) kilka kolowrotkow (od 4000 do 9500 przy czym duze to raczej niskie modele) i zastanawiam sie czy dam rade czy lepiej kupic jakis hgw na miejscu.

chcialem leciec samolotem, ale teraz juz mam okolo 6 osob co sie wspolnie pisza wiec moze na kilka samochodow bysmy z irl pojechali - znajac zycie z 6 osob zony 3 pozwola...

• 0

Po kolei :

1. Nie bylem nigdy u tego przewodnika. Wydaje mi sie ze jego strona jest tlumaczona automatycznie na wiele jezykow, a czy on sam albo jego pracownicy mowia po angielsku...watpie, a juz po polsku to bylby CUD. to tak na wstepie

2. Caspe to zbiornik zaporowy i miejscowosc, ciagnie sie kilkadziesiat kilometrow w dolinach gorskich.

Rozlewisko o ktorym mowisz to jakby poczatek kolejnego zbiornika - z tama w Riba Roja. To tez kilkadziesiat kilometrow wody i niewyobrazalnie skomplikowanej strukturze dna.Popularnosc Caspe wynika z bazy turystycznej i dostepnosci do oferty przewodnikow mowiacych po angielsku/niemiecku i czasami polsku...

3. Cena ktora podales jako cena za 6-7 dni lowienia wyglada OK. Jesli zawiera 1 lodz na 2 osoby, lodz wyposazona w sensowny silnik 4 suwowy i kwatere w europejskim standardzie.

4. Nie probuj lapac wszystkich strok za ogon. Nastawisz sie na wszystkie mozliwe ryby i na 90 % nic nie zlowisz. Mimo, ze rzeka Ebro jest lowiskiem w ryby obfitujacym to trzeba sie w ta wode wgryzc (jak w kazda) albo miec szczescie i trafic w dobry okres zerowania ryb na ktore sie nastawisz.

5. Z ryb ktore mozesz lowic w kwietniu sa

sumy

sandacze

black bass

karp

brzana

Ja ze wzgledu na obecnosc tych pierwszych ograniczam sie tylko do nich i czasami zasandaczuje. Obecnosc sumow w lowisku mocno wplywa na psychike wedkujacego. A branie jakiekolwiek sumka na zestaw niesumowy podczas prob lapania chocby brzan czy sandaczy na lekko jest tylko kwestia czasu

6. Kwiecien jest bardzo dobry terminem. Sum zeruje regularnie i laduje akumulatory przed tarlem. Niepewna jest pogoda. Bo moze byc sporo calkiem deszczu a w gorach jak popada to zaraz woda zmienia kolor wody z kawowego na brudnokawowy :D

7. Kupowanie sprzetu na miejscu ogranicz do minimum. Tylko to czego ci zabraknie. Wszystko przywiez ze soba. Ja nie wedkuje przy uzyciu naturalnych przynet, wiec o wedziskach karpiowych, zywcowych, lapaniu zywcow itd zdaje mi sie ze musisz szukac wiedzy poza naszym forum. Moje wedkowanie na Ebro ogranicza sie do trollingu i spiningu sumowego. Czasami sandaczowania, czasami lapanie w pionie. Tez za sandaczem. O sprzecie jakiego uzywam juz wielokrotnie pisalem, bo nie robie z tego tajemnicy. Ogolnie nastaw sie na to ze sprzet na ryby nie ma zastosowania przy lowieniu sumow. Musisz miec sprzet na sumy, albo kwestia czasu bedzie spotkanie z rywalem, przy ktorym bedziesz zupelnie bezradny. Nie chodzi mi o sam kij i kolowrotek. Ale rowniez, linka, przynety, kotwice, kolka lacznikowe, przypony, kretliki. Caly zestaw musi byc skrojony na miare...

Jak masz wiecej pytan - smialo pytaj :D

• 0

Ogolnie nastaw sie na to ze sprzet na ryby nie ma zastosowania przy lowieniu sumow. Musisz miec sprzet na sumy, albo kwestia czasu bedzie spotkanie z rywalem, przy ktorym bedziesz zupelnie bezradny. Nie chodzi mi o sam kij i kolowrotek. Ale rowniez, linka, przynety, kotwice, kolka lacznikowe, przypony, kretliki. Caly zestaw musi byc skrojony na miare...

no to rozumiem - bralem pod uwage kupowanie galanterii na miejscu (haczykow/kotwiczek/zylki etc).

na wiekszosci kolowrotkow mam linke 0,3-0,35 + bodaj 0,45 na morskich i jakos mi sie nei wydaje bym byl w stanie utrzymac wedke w rekach jak hamulec ustawie do wytrzymalosci zylki (o ile hamulec da rade baitrunner 6000 poddaje sie przy plecionce okolo 30lbs ztcp) bo juz raz miaem jakas duza rybe z lodzi na morzu i z linka 0,45 omalo nie polecialem przez barierke - nie bylem w stanie dotknac kolowrotka bo musialem oboma rekami trzymac wedke.. wiec poprostu mi sie wydaje, ze mocniejszy sprzet nie ma sensu.

• 0

Pytania w zasadzie nie do mnie...ale...jedna tylko rzecz jest, ktora mi sie nie zgadza zupelnie...

Otoz z tego co widzialem podstawowym zestawem w wiekszej czesci jest plecionka 200 - 500? LB

Sam probowalem roznie (do 80LB) i raz bylo ok, innym razem nie i mam wrazenie, ze nie ma za mocnego sprzetu byle wedka sie giela amortyzujac a plecionka pozwalala pracowac przynecie.

Wszystko mozna wywnioskowac z relacji i dyskusji pod nimi...

Gumo

• 0

Z grubsza sobie z Irlandczykami pogadalem i mam ciekawa informacje, ktorej nigdzie indziej nikt mi nie udzielil:

jedziesz w 5-6 osob? zabookuj 2 wycieczki 3 osobowe w tym samym pensjonacie = kasa taka sama a przewodnikow bedzie 2ch (jest szansa, ze dla 6 osob bylo by drozej bo duza grupa i tylko 1 przewodnik

Polecaja bavarian guides(za 500e odbior/zawoz na lotnisko, zakwaterowanie, wyzywienie,sprzet (wliczajac lodke), przewodnik 8h dziennie (lodke masz 24h) na tydzien.