grunwald1980 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) Witam, zakladam temat celem dzielenia sie waszymi opiniami co jest warte polecenia a czego powinnismy sie wystrzegac.Nie polecam kotwiczek kamatsu, sredniej wielkosci bolenie robia co chca z rozmiarem 6.Polecam FC berkley vanish .Grubosci 0.33 opieraja sie szczupacze zeby i kamienie wzdluz opasek.Nie polecam natomiast FC berkley trilene.Tam gdzie 0.33 vanish radzi sobie doskonale trilene o grubosci 0.27 nie zdawalo egzaminu.Raczej nie chodzi o srednice tylko material (posiadam takze 0.27mm vanish), roznica jest kolosalna.Nie polecam plecionki pp 0.13mm (przynajmniej tej ktorej ja kupilem na niemieckim ebayu) skreca sie jak swinski ogon.Nie polecam woblerow rapala z racji slabej jakosci wykonania, urwalo sie brzuszne oczko do zakladania kotwiczki.Polecam woblery rapala ze wzgledu na lownosc, o ile komus nie przeszkadza wada wymieniona wczesniej.Tyczyla sie jednego egzemplarza, drugi wyholowal wiele ryb i sie trzymal.Polecam agrafki z decathlonu, sa bardzo cienkie i lekkie oraz bardzo wytrzymale, nie zdazylo mi sie aby ktoras strzelila.Co czesto mi sie zdarzalo przy tradycyjnych konstrukcjach podczas czestej wymiany przynet.Czasami po odpieciu przynety agrafka pekla w polowie.Tymi z decathlonu szybko zmieniamy przynete.Podczas uwalniania odczepiaczem agrafka nie strzelila tylko zacisnela sie jak krawat na szyji.Prosze was o dzielenie sie , nie musza to byc od razu rzeczy warte tysiace zl ( chociaz tez moga byc).Mozna pisac o kolkach lacznikowych , agrafkach, przyponach itp.Dzieki za zainteresowanie. Edytowane 5 Października 2015 przez grunwald1980 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 To i ja coś dorzucę - polecam Daiwa Fluorocarbon Tournament. Kupiłem w sklepie stacjonarnym bo potrzebowałem coś na szybko w rozmiarze 0,18 a po zmierzeniu w rzeczywistości okazało się 0,15. Bardzo wytrzymały - dawał radę tęczakom po 4 kg (jeziorowym ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonF Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Ja ostatnio zakupiłem 10 opakowań przyponów wolframowych Mikado Lithanium 15cm/2,5kg. Przypony potrafiiły urywać się przy pierwszym rzucie tuż za agrafką przy 3g główce. Na 20 sztuk z 12-13 to albo bubel albo wada fabryczna. Stanowczo odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Nie polecam samochodów marki VW ponieważ Amerykanie mocno je skrytykowali. Gdyby ktoś pod wpływem krytyki wyzbywał się Golf-a w panice, chętnie kupię za "rozsądne pieniądze" czytaj super okazja. Nie mam uprzedzeń rasowych, może być wersja FULL WYPAS po szejku, złote klamki mile widziane... Rapale w tej samej opcji również, szczególnie model CD 5. 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumek66 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 DonF chyba trafiłeś jakąś wadliwą partię, używam ja używają moi znajomi nikomu nic takiego się nie przytrafiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andras Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 To i ja chyba trafiłem na taką wadliwą partię miałem 6 szt i też nic nie warte ( kupione na allegro ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_moto Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Polecam przypony z firmy HM TITANIUM LEADER z aledrogo 9,50 pln+ przesyłka, mocne ,wykonanie na 5+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Polecam przypony z firmy HM TITANIUM LEADER z aledrogo 9,50 pln+ przesyłka, mocne ,wykonanie na 5+ Nie polecam, pękają na zaciskach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Polecam spędzać więcej czasu nad wodą 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Polecam spędzać więcej czasu nad wodą To na pewno, masz rację Ale czasem trzeba wymienić opinie i doświadczenia na temat produktów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Polecam Stellę Millennium,najlepiej nową i z numerkiem,bo takie dają prestiż i nie można ich nigdzie kupić . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Z czystym sumieniem nie polecam żyłek Robinson Primera.Testowałem w zeszłym sezonie grubość 0,25; 0,22; 0,18. Bardzo szybko tracą wytrzymałość, wystarczyło przynętą przerzucić jakiś patyk/gałązkę/trzcinkę, tak aby przy zwijaniu linka się o niego ocierała - cały odcinek nadawał się do wyrzucenia, rwał się w rekach jak rozgotowany makaron. Przy każdej grubości to samo. Cena ok. 20zł/szpulka. Polecić za to mogę żyłkę Trabucco T-force xps match pro w rozmiarze 0,105mm do łowienia na mikro przynęty. Przy tak małych średnicach bardziej ufam żyłkom dedykowanym spławikowcom. Dobrze się układa na szpuli, jest śliska, wytrzymała i nie skręcą się jak łoniak po pierwszym zaczepie. Jest też stosunkowo rozciągliwa, jednak przy takim łowieniu mi to nie przeszkadza. Cena ok 15zł/100m. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Polecam moje niedawne odkrycie jeśli chodzi o połów kleni. Gumka Mannipulator Twin 4,5cm- koniecznie w kolorze ze zdjęcia.Osobiście zakładam do niej główkę 2g i bardzo powoli sprowadzam wachlarzem do brzegu. Miałem mnóstwo sytuacji kiedy woblery nie sprawdzały się wgl. a na ten wynalazek wyciągałem kluchę za kluchą. Brania za każdym razem są atomowe. Jeśli komuś wydaje się, że gumka za duża na klenie to miałem już masę sztuk po 20cm z przynętą głęboko zassaną.Polecam zwłaszcza na wiosnę i jesień, można się mile zaskoczyć.Moje mają na koncie ponad setkę kleni na spokojnie 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Polecam moje niedawne odkrycie jeśli chodzi o połów kleni. Gumka Mannipulator Twin 4,5cm- koniecznie w kolorze ze zdjęcia.Osobiście zakładam do niej główkę 2g i bardzo powoli sprowadzam wachlarzem do brzegu. Miałem mnóstwo sytuacji kiedy woblery nie sprawdzały się wgl. a na ten wynalazek wyciągałem kluchę za kluchą. Brania za każdym razem są atomowe. Jeśli komuś wydaje się, że gumka za duża na klenie to miałem już masę sztuk po 20cm z przynętą głęboko zassaną.Polecam zwłaszcza na wiosnę i jesień, można się mile zaskoczyć.Moje mają na koncie ponad setkę kleni na spokojnie Ciekawe info Wiesz jaki to kolorek dokladnie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Ciekawe info Wiesz jaki to kolorek dokladnie?Oczywiście http://www.pirania-sklep.pl/przynety-gumowe/mann-s/twister-twin/mannipulator-twin---4-5cm_5.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Potwierdzam . Tej wiosny siadały na nią jaziulki , kiedy na wobki z przyczyn bliżej nieznanych gryżć nie chciały . W kolorze innym . Ale równie brudnym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Oczywiście http://www.pirania-sklep.pl/przynety-gumowe/mann-s/twister-twin/mannipulator-twin---4-5cm_5.htmlMoże być ciekawą przynętą na wczesno- wiosenne pstrągi, trzeba będzie kilka zakupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beton Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Polecam plecionki dragon hm 8 x i ultra nano w rozmiarach 0,18, żyłkę mikado crystal line 0,12 i 0,14 mm . Nie polecam plecionki, a raczej hybrydy berklay fiberline - szybko sie strzepi i traci na wytrzymałości. Używałem jej 2-krotnie i w obu przypadkach nie wytrzymała połowy sezonu.:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Koledzy !!!!@grunwald 1980 stworzył wątek który może stać się prawdziwą kopalnią informacji w pigułce, wynikających z naszych doświadczeń.Nie popsujmy tego pomysłu.Polecam - krótkie merytoryczne wpisy (z małym uzasadnieniem), gdy zgadzasz się z czyjąś opinią - daj lajka.Nie polecam - niemerytorycznych wpisów (taki jak ten ). 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) Koledzy !!!!@grunwald 1980 stworzył wątek który może stać się prawdziwą kopalnią informacji w pigułce, wynikających z naszych doświadczeń.Nie popsujmy tego pomysłu.Polecam - krótkie merytoryczne wpisy (z małym uzasadnieniem), gdy zgadzasz się z czyjąś opinią - daj lajka.Nie polecam - niemerytorycznych wpisów (taki jak ten ). Kolego - a co w przypadku subiektywnych odczuć. Rapala - firma o światowym zasięgu, wpis negatywny co do jakości wykonania. Czy aby na pewno obiektywny i uzasadniony... Ile Kolega @grunwald1980 przetestował woblerów potentata by wydać tak kategoryczną ocenę - "Nie polecam woblerów Rapala z racji słabej jakości wykonania, urwało się brzuszne oczko do zakładania kotwiczki.". Czytając to uśmiałem się do łez... Przeglądam następne wpisy, czekam na rodzynki. Edytowane 5 Października 2015 przez Andrzej Stanek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Andrzeju,wiadomo że będą to subiektywne odczucia, na wyniki obiektywnych badań przeprowadzonych przez zespół autorytetów chyba nikt nie liczy.Czy informacja o urywającym się oczku w Rapali nie jest ciekawa? Oczywiście mógł to być jednostkowy przypadek, ale jeżeli dodamy do tego łamiące (urywające) się stery to wyroby potentata mogą okazać się wcale nie takie ciekawe (a przynajmniej niekoniecznie warte swojej ceny).A co do następnych rodzynków - sam jestem ciekaw . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Kolego - a co w przypadku subiektywnych odczuć. Rapala - firma o światowym zasięgu, wpis negatywny co do jakości wykonania. Czy aby na pewno obiektywny i uzasadniony... Ile Kolega @grunwald1980 przetestował woblerów potentata by wydać tak kategoryczną ocenę - "Nie polecam woblerów Rapala z racji słabej jakości wykonania, urwało się brzuszne oczko do zakładania kotwiczki.". Czytając to uśmiałem się do łez... Przeglądam następne wpisy, czekam na rodzynki. To przeczytaj kolejne zdanie Grunwalda. Poza tym możesz napisać własną opinię o woblerach rapali w tym wątku. Wpisy tutaj zawsze będą subiektywne, nie wszyscy będą się zgadzać bo może trafili akurat inną partię produktu. Ale to nie powód by odbierać temu tematowi racji bytu. Żeby nie było OT polecam bromby Huntera na klenie. Mimo, że są już jakiś czas na rynku ja zacząłem przygodę z nimi w tym roku i dają radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 5 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Andrzej, po kim jak po kim ale po Tobie nie spodziewalbym sie takiej interpretacji mojej wypowiedzi.Wytlumacze Ci jak dziecku.Sa pewne wyroby uznanych firm, ktore ciesza sie powodzeniem na calym swiecie.Mimo to moze zdarzyc im sie bubel, to zrozumiale.Jezeli to sie powtarza zbyt czesto (prosze Cie odszukaj watek "zawiodlem sie na rapali) to mozna o tym smialo napisac.Wobler byl Nowy ! Mnie wzrusza bardzo jezeli ryba odplynie z kotwica badz z woblerem, jest mi jej bardzo zal i jestem na siebie wsciekly.Gdy zawodzi sprzet i krzywdzi ryby ( a jestesmy wedkarzami etycznymi, starajacymi sie o to aby ryby wracaly w jak najlepszej kondycji do wody ) to wspomnienie o tym ( tym bardziej ze nie jest to jedyny przypadek) jest zupelnie na miejscu.Nastepnie napisalem ze drugi egzemplarz (kupilem oba jednego dnia w tym samym sklepie) jest bardzo lowny ( skusil bardzo duzo ryb) i nie zawiodl mnie z technicznego punktu widzenia.Idac twoim tokiem rozumowania, mozna odniesc sie do kazdej rzeczy w kazdej dziedzinie zycia.Jesli ty lowiac na muche masz dobre rezultaty a ja lowiac ta sama metoda ich nie mam to nie smialbym powiedziec, ze klamiesz a ta metoda jest be.Jesli kupilbys wysoki model kolowrotka firmy np shimano jakim jest stella i byloby cos w nim nie tak ( idac twoim tokiem myslenia) nie moglbys o tym napisac poniewaz caly swiat chwali.Moglbym tak pisac do jutra, mnozyc przyklady ale po co? Nie mialem takiej intencji tworzac ten temat.Ma on sluzyc innym.chcialem tylko aby osoby dzielily sie swoimi spostrzezeniami.Rynek wedkarski urosl jest masa dobrych i zlych rzeczy producentow znanych i mniej znanych.Czasem trafi sie rodzynek mniej znanej badz zle kojarzonej firmy ( jak np woblery jaxon i kolowrotek tej firmy zx/vx machine, ktory w swojej kategori cenowej jest dobra propozycja ) badz trafi sie bubel firmy o silnej pozycji na rynku.Mimo wszytsko ciesze sie, ze moglem cie rozbawic .Jak chcesz podaj adres na priv, wysle ci paczke rodzynek abys nie musial zagladac do tematu P.sNie daj sie nie lubiec, zachwycasz fotografia i podejsciem do tego hobby, nie marnuj tego.Serdecznie pozdrawiam. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Wysyłam Ci adres na priv co do rodzynek. Proszę o "sułtanki" dobre i na czasie... Pozwolisz, że pozostanę przy swoim bez dalszych wpisów. Pozdrawiam Serdecznie - Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 5 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 kazdy ma prawo do swojego zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi