_tomek_ Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Witam,Postanowiłem sprawić sobie swój pierwszy zestaw castingowy. Kupiłem multiplikator Daiwa Bls 100hsl i przymierzam się do kupna kija, jednak mam bardzo uszczuplony budżet. Po głowie chodziła mi Okuma Black Rock 5-25g, jednak Panowie ze sklepu wędkarskiego we Wrocławiu bardzo zniechęcili mnie do jej kupna. Powiedzieli, że zamiast Okumy lepiej wziąć Savage Gear Mpp Vertical, pomimo jej niższej ceny. Ewentualnie dozbierać i kupić Savage Gear Finezze. Stwierdzili, że Okuma to taka trochę klucha i szczerze ją odradzają. Zbiło mnie to trochę z tropu, ponieważ jak za te pieniądze to grono osób ma pozytywne opinie o okumie. Czy mógłby ktoś coś mi doradzić, bo jestem bardzo zmieszany takim przebiegiem rozmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Tomku, a brałeś do łapki oba te kije (najlepiej uzbrojone w Twój multik) ? Przeciągnąłeś przez przelotki linkę? oceniłeś ugięcie obu? oceniłeś wyważenie w/w zestawów? zobrazowałeś sobie zastosowanie na Twoim łowisku? ...kto będzie łowił na ten zestaw? Ty czy owi panowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_tomek_ Opublikowano 5 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Niestety dopiero zaczynam swoją przygodę z wędkowaniem i tak prawdę powiedziawszy nie znam się ani trochę na rzeczy, dlatego chciałem żeby ktoś bardziej doświadczony, ktoś kto łowił tymi wędkami pomógł mi, lub przedstawił swoją opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 a czy to przypadkiem nie jest ten sklep wrocławski, który jest autoryzowanym sprzedawcą SG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 W takiej sytuacji, jeśli nie masz doświadczenia w wędkarstwie to jest o wiele więcej kwestii do rozwiązania. Ja nie podejmuję się edukacji wędkarskiej od podstaw. Natomiast w wyborze sprzętu ( a o to przecież pytasz) znaczenie ma: co (czyli jakie ryby), gdzie (w jakim rodzaju łowiska), z łodzi czy z brzegu i na co (rodzaj przynęty, które planujesz stosować)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_tomek_ Opublikowano 5 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) -Jakie ryby:Szczupak, okoń -gdzie:rzeka Odra z brzegu -przynęty:Najczęściej gumy 3' na 7g główkach, rzadko jakiś slider 7s tak do 25g to max ogólnie Edytowane 5 Października 2015 przez _tomek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Lepiej uczyć się casta na klusce niż na x-fast Kije do verticala mają długie dolniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Okum BR jest kluchą i gnie się jak stare kije z lat 90tych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_tomek_ Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Zakup dokonany Kupiłem Savage Gear Finezze 3-18g z giełdy na tutejszym forum.Kij z wszystkich tych którego oglądałem w sklepie najbardziej przypadł mi do gustu.Przede wszystkim ma najmniejszą wagę z wędek przeze mnie oglądanych i nie jest ani pałą, ani kluchą.Bardzo wygodnie leży w ręce.Wszystko wyjdzie w praniu jak to mówią co niektórzy. Obecnie czekam na kijek i jak sparuje go z moim multiplikatorem to prosto nad wodę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 (edytowane) W tej cenie najlepszy wybór. Tylko uważaj, gdyż są kruche. Swoją 18-stke łamałem 2 razy... Edytowane 7 Października 2015 przez Kamil_Be Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_tomek_ Opublikowano 8 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 A jak to się stało kolego, że złamałeś? Na rybie czy przy wyrzucie?Pociągnie mi ten kij slidera 7? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Raz przy wyciąganiu z pokrowca przy dostawie ze SportFish-a a drugi raz lekko zaczepiłem szczytówką O drzwi jadąc na ryby. Ludzie, to rasowy kij sandaczowy a nie jerkówka kup sobie coś o mocy MH lub H z croixa i łów na prawdziwe jerki a nie jakieś 7cm 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwanii Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) Kamil sam od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tym kijkem pod jerki w stylu slider 5.Powiedzmy taka okoniowa jerkówka Co do łamania się kijków to ty chyba masz jakieś szczęście do tego.Pokrowiec,drzwi,koła samochodowe Edytowane 8 Października 2015 przez Arwanii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Po prostu szkoda mi brać tubę od Siwego Pike'a bo jest taka ładna i szkoda by coś jej się stało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_tomek_ Opublikowano 16 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 No i niestety savage przyszedł, ale albo kurier go uszkodził, albo ja ułamałem przy wyciąganiu, chociaż robiłem to bardzo ostrożnie więc wątpię. Ułamane jest ostatnie 5cm szczytówki wraz z tą przelotką szcytową i teraz pytanie, czy zdjąć tą szczytową przelotkę i założyć na końcu kija? Czy nie wpłynie to na czułość kija i jego pracę? W końcu to niby tylko 5cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Tak przenieść do testów to możesz (działać będzie) ale raczej powinno przezbroić się całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Reklamuj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwanii Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Hmm to już 3 finezzka medium w której poszła szczytówka.Inne wersje też są takie łamliwe czy tylko ten konkretny model? Moja jak narazie w 1 kawałku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 MH ciężko połamać, uwierz mi Aż zatesknilem za tym kijem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwanii Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Ja jednak tą MH wymieniłem na M i mam nadzieje ze też nie będę miał okazji jej skracać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi