Darecki Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Koledzy.Czy ktoś ma, użytkuje i mógłby napisać kilka słów o tym echu.Jak wypada w porównaniu z Elitką 5?Ja echo widziałem tylko w trybie demo na prezentacji Garmina w Starym Dadaju i nie powiem, przykuło moją uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Najeżony Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Sławek masz "zwykłe" czy chirpowe 50dv ? Zwykłe. Czy chirp na tych 5 calach coś daje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wojciech_B Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Nie mam pojęcia. Gdzieś przeczytałem że Quickdraw jest tylko dla chirpów stąd moje pytanie czyli u ciebie działa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Najeżony Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Powiem tak. Nigdzie w specyfikacji nie doczytałem by to był chirp. Chyba jest tak jak napisał kolega Nix2 że chirpa posiadają echa z oznaczeniem 52dv. Może ktoś kto zajmuje się sprzedażą się wypowie? Tworzenie map na mojej działa. Omal nie wypadłem z pontonu z zachwytu na pierwszym wypadzie . No ale trudno się nie zachwycać przesiadając się z x4 pro na to urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sucks_one Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Seria EM 50/70dv są bankowo bez CHIRP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 A wiadomo kiedy dokładnie "wyszła" seria 50/70DV - miałem info że w roku 2013 ale nie jestem przekonany do końca. pzdr Nix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Nie mam pojęcia. Gdzieś przeczytałem że Quickdraw jest tylko dla chirpów stąd moje pytanie czyli u ciebie działa ?Absolutnie, nie jest tylko dla modeli z chirp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysztofw Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Witam. Mam pytanie, gdzie pobrać i jak zainstalować Quickdraw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Ze strony Garmina. Program jest dołączony do nowego softu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Parę postów wyżej masz Kolego.Tylko to też zależy od softu. Najnowszy soft do 50DVto 6.20. pzdr NixW menu włączasz opcję Quickdraw contours i płyniesz. Obserwując mapę nawigacyjną wokół ikonki łodzi widoczny jest zielony okrąg który mówi nam jaki obszar wody jest skanowany. Płynąc pozostawiasz właśnie taki zielony ślad na którym zaczynają pojawiać się izobaty. Po "zamalowaniu" odcinka wody który nas ineresował izobaty łączą się w całość i oto mamy mapę batymetryczną. Po wyłączeniu zapisu Quickdraw wchodzimy jeszcze raz w mapę nawigacyjną i ukazuje nam się piękna kolorowa mapka dna. Kolory izobat trzeba wcześniej w opcjach ustawić wedle uznania. Ja ustawiłem zmianę koloru co metr. Na tą chwilę wydaje mi się to ustawienie najbardziej optymalne aczkolwiek 50dv mam od niedawna i jestem zielony w tym temacie jak ten ślad pozostawiany w Quickdraw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysztofw Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Dzieki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Daniel.P Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Witam. Mam pytanie, czy Chirp jest przydatny na płytkich wodach tak 2-10 metrów. Szukam echa na niewielkie zbiorniki z taką głębokością i zastanawiam się czy wybrać Garmina Echomap 50 DV, czy może Stricker 5DV. Wszystko oprócz wyższej ceny i braku Chirp wskazuje na 50DV, ale zastanawiam się czy ze względu na Chirp nie wybrać Stricker 5DV. Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 IMO Chirp byłby przydatny zawsze, nie tylko na tak płytkich wodach. Jednak dla mnie zalety Chirpa są dość małe, a wady braku map dość duże , tak że w porównaniu do Strikera 5DV dla mnie wygrał50DV. Za Strikerem przemawia jednak też lepszy wyświetlacz, tj. 800x640 wobec 640x480 wyświetlacza 50DV. pzdr Nix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Daniel.P Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Dzięki za info.Rzeczywiście zapomniałem o wyświetlaczu, ale nadal nie jestem zdecydowany. Zbiorniki, na których będę łowił nie posiadają map, ale nie wiem czy będę miał czas pływać z 50DV i robić swoje. A jak się ma sprawa z wi-fi w 50dv. Czy mogę podłączyć tablet, żeby mieć większy ekran, bo 5 cali to nie za wiele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Tego jeszcze nie rozpracowałem, ale sprzedawca twierdził, że funkcjonalność wi-fi jest... hmmmm powiedzmy ograniczona...Nie licz na streaming obrazu. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 A jaka konkretnie mapa Topo jest najnowsza( najbardziej szczegółowa jeśli chodzi o zbiorniki wodne ) ? Mam dwie:1.TOPO Poland Light v2 v3.00379 MB dokładnie (bajtów: 397 664 256) 2.TOPO Poland 2011 vE9.00313 MB dokładnie (bajtów: 328 646 656) Podobno jest nowsza mapa - Mapa Polski PL Topo 2015.4. Ma ktoś, używa ? pzdr Nix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Daniel.P Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Koledzy, czy ktoś wie, ile pamięci ma Garmin Stricker 5dv, chodzi mi ile waipontów można zapisać? Czy w 5dv jest wejście na kartę pamięci?Jeszcze się zastanawiam czy za system CHIRP i nieco lepszy ekran wybrać Stricker 5dv, czy wziąć echomap 50 dv, który jest naprawdę mocnym urządzeniem. Czy jest ktoś kto łowi w płytkich wodach 2-10 metrów i przesiadł się na echo z CHIRP? Czy różnica jest zauważalna i czy naprawdę warto wziąć z tym systemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Chirp zależy od echa i przetwornika.Striker 5dv z przetwornikiem GT20 posiada Chirp tylko w obrazowaniu DownVu, aby mieć Chirp w tradycyjnym potrzebny przetwornik GT22, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) Na pewno używa tylko w obrazowaniu DovnVu ???Tu piszą że jest inaczej, mianowicie że obrazowanie DownVü Strikera używa Chirpa ( tylko MID i HIGH ale jednak) !!!http://fishfindersadvisor.com/garmin-striker-5dv/Cytuję "When it comes to CHIRP, it can only use MID and HIGH Chirp for 2D, but one of the strengthsof this unit is that its DownVü also uses Chirp. The new Hook-5 and Hook-7 for example, only offerChirp for their 2D sonar, but not for DownScan" pzdr Nix Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez Nix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 to zobacz tutaj opisy przetwornikówhttps://buy.garmin.com/en-US/US/on-the-water/transducers/garmin-gt22hw-tm-plastic-transom-or-trolling-motor-mount-transducer-high-wide-chirp-150-240-khz-250-w-chirp-downvu-455-800-khz-350-w-8-pin-/prod530176.htmlhttps://buy.garmin.com/en-US/US/on-the-water/transducers/garmin-gt20-tm-transom-mount-downvu-500-w-455-800-khz-traditional-500-w-77-200-khz-transducer-with-temp-4-pin-/prod537065.html z jakiegoś powodu GT 20 ma opisFrequency: Traditional: 77/200 kHz DownVü: CHIRP 435-475 kHz and CHIRP 800-840 kHz a GT 22Frequency: Traditional: CHIRP 150-240 kHz DownVü: CHIRP 425-485 kHz and CHIRP 790-850 kHz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Zgadza się. Dla GT22 i 23 CHIRP byłby w zakresie nie tylko MID i HIGH ale także LOW, czyli po prostu lepszy, dokładniejszy ( szersze spectrum częstotliwowści) pzdr Nix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 @Daniel.P - jest jednak apka Garmin Helm ( na androida) służąca do podłączenia wi-fi z np. tabletem i np. nagrywanie obrazu ekranu itp. Nie wiem jednak czy działa na 50DV, bo na liście urządzeń kompatybilnych nie ma 50DV...pzdr Nix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sołtys Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Najnowsza Topo to 2015.4, jak z dokładnością zbiorników się nie wypowiem, ale linia brzegowa rzek nie jest dokładna, raczej ogólny zarys, bywa że płynie się kilkanaście metrów od brzegu a na gps okazuje że lądem dajesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Ok. A jak jest z aktualnością małych zbiorników ? Bo ja mam mape TOPO Poland 2011 vE9.00 i na niej są maleńkie oczka wodne np. w parku w mieście ( średnica oczka ok. 30m) nie ma natomiastzbiorników zaraz za miastem - glinianek - po ok 1,5ha... Ale może jednak to sukcesywnie nanoszą ...? pzdr Nix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sołtys Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 @nix2, nie powiem Tobie jak z glinkami i innymi zbiornikami. Te na która ja czasem trafiam są. Zawsze możesz zapytać się na stronie http://garminwpolsce.pl/o-mapie/ albo bezposrednio w Azymucie na corazziego4 w warszawie czy też zadzwonić do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Daniel.P Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Mam pytanie o prawdziwy kąt stożka w echosondach Garmin Echomap 50dv i Stricker 5dv i 7dv. Na wielu stronach znajdziemy informację, że stożek to 60/120 stopni. Przy 50 dv jest napisane: Maksymalny kąt stożka przy częstotliwości 77 kHz wynosi aż 120o co daje bardzo duży zasięg penetracji w poszukiwaniu ryb. Funkcja szczególnie przydatna na płytkich wodach. W oferowannych wersjach te echa wyposażone są w przetworniki GT20-TM. Ze strony (producenta) jak i rozmowy z przedstawicielem Garmina dowiedziałem się, że przy tym stożku te urządzenia emitują wiązkę 10/45 stopni, ponadto nie umiał mi odpowiedzieć, czy oferują stożki dające kąt 120st.Może mi ktoś to wyjaśni (może błędnie rozumuję), ale jeśli jest to prawdą to przy tak wąskim stożku to chyba mało odpowiednie sprzęty na płytsze akweny. Tak na marginesie to opisy ze strony Garmina (https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/po-wodzie/echosondy-wedkarskie/) są o wiele uboższe w informacje, niż strony sprzedawców. Nie wiem czy to element promocji, czy rzeczywiście posiadają precyzyjniejsze informacje. Troche mam wrażenie, że te opisy to odpowiedź na oczekiwania większej grupy naszych wędkarzy.Do jednego sprzedawcy z takim opisem na stronie zadzwoniłem z zapytaniem, oddzwonił po sprawdzeniu i stwierdził, że mam rację ale.... Do drugiego wysłałem zapytanie, ale na razie bez odzewu.Wobec powyższego mam pytanie, czy jest ktoś z kolegów kto używa 50dv, 5dv lub 7dv i łowi na płytkich zaporówkach 2-5 m, na Wiśle lub podobnych wodach? Chodzi mi o to jak sprawują się te echosondy w takich warunkach. Szukam alternatywy do Elite 5 CHIRP lub Elite 7 CHIRP o których różnie wypowiadają użytkownicy.Z góry dziękuję za pomoc. Jeszcze link do przetwornika:https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/po-wodzie/transducers-395/garmin-gt20-tm-transom-or-trolling-motor-mount-downvu-500-w-455-800-khz-traditional-500-w-77-200-khz-transducer-with-temp-4-pin-/prod537065_010-01960-00.html Kolego Nix 2 z tego co się dowiedziałem to nie ma możliwości przesyłania sygnału poprzez wi-fi np. na tablet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Darecki
Koledzy.
Czy ktoś ma, użytkuje i mógłby napisać kilka słów o tym echu.
Jak wypada w porównaniu z Elitką 5?
Ja echo widziałem tylko w trybie demo na prezentacji Garmina w Starym Dadaju i nie powiem, przykuło moją uwagę.
Top użytkownicy dla tego pytania
18
14
6
4
Popularne dni
14 Kwi
12
7 Paź
7
8 Lip
6
16 Kwi
6
Top użytkownicy dla tego pytania
Nix2 18 odpowiedzi
Najeżony 14 odpowiedzi
psulek 6 odpowiedzi
godski 4 odpowiedzi
Popularne dni
14 Kwi 2016
12 odpowiedzi
7 Paź 2015
7 odpowiedzi
8 Lip 2016
6 odpowiedzi
16 Kwi 2016
6 odpowiedzi
Popularne posty
psulek
Daniel, opisana sytuacja wynika z tego, że kąty przetwornika podaje się wg. ustalonej normy, a mianowicie podaje się szerokość wiązki przy której następuje spadek mocy sygnału o 3db w stosunku do cen
sucks_one
Przewaga 50DV to przede wszystkim szybsze i płynniejsze działanie. Nie wiesza się i ma bardzo fajne i bardzo intuicyjne menu, w którym za każdym nie trzeba powtarzać tych samych ruchów. Ekran i cała
Darecki
Na Alle... sprzedają z przetwornikiem xdcr, co to za przetwornik. Nie mogę nic o nim znaleźć.
85 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi