Darecki Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Koledzy.Czy ktoś ma, użytkuje i mógłby napisać kilka słów o tym echu.Jak wypada w porównaniu z Elitką 5?Ja echo widziałem tylko w trybie demo na prezentacji Garmina w Starym Dadaju i nie powiem, przykuło moją uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Michał Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Cześć, czy ktoś może mi podpowiedzieć czym różnią się modele Garmina echoMAP 70dv i echoMAP 73dv? Dziękuję z góry,Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 70dv jest dotykowy a 73dv nie - to tak na szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Michał Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Dziękuję, to dyskwalifikuje dla mnie ten drugi model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Mam pytanie o prawdziwy kąt stożka w echosondach Garmin Echomap 50dv i Stricker 5dv i 7dv. Na wielu stronach znajdziemy informację, że stożek to 60/120 stopni. Przy 50 dv jest napisane: Maksymalny kąt stożka przy częstotliwości 77 kHz wynosi aż 120o co daje bardzo duży zasięg penetracji w poszukiwaniu ryb. Funkcja szczególnie przydatna na płytkich wodach. W oferowannych wersjach te echa wyposażone są w przetworniki GT20-TM. Ze strony (producenta) jak i rozmowy z przedstawicielem Garmina dowiedziałem się, że przy tym stożku te urządzenia emitują wiązkę 10/45 stopni, ponadto nie umiał mi odpowiedzieć, czy oferują stożki dające kąt 120st.Może mi ktoś to wyjaśni (może błędnie rozumuję), ale jeśli jest to prawdą to przy tak wąskim stożku to chyba mało odpowiednie sprzęty na płytsze akweny. T Daniel, opisana sytuacja wynika z tego, że kąty przetwornika podaje się wg. ustalonej normy, a mianowicie podaje się szerokość wiązki przy której następuje spadek mocy sygnału o 3db w stosunku do centrum. W rzeczywistości fala dźwiękowa rozchodzi się w szerszym stożku, co wynika z natury cienia akustycznego powstałego w wyniku defrakcji/refrakcji. W związku z tym użyteczny kąt jest zazwyczaj większy, będąc wypadkową jakości przetwornika (przede wszystkim elementu odbiorczego) jak i softu działającego w urządzeniu. Żaden z producentów nie oferuje przetwornika który przy stożku 120st daje spadek tylko 3db. Podawanie 120st w specyfikacji wynika tylko z tego, że urządzenie jest na tyle czułe, że potrafi obrobić słabszy sygnał który znajduje się w strefie cienia akustycznego. Jest to też podane w formie "up to". Przykładowo kąty przetwornika w Mark-5x PRO to 22 i 52 stopnie, a wszystko co ponad to wynika z możliwości urządzenia. IMHO - szeroki stożek niekoniecznie jest dobry, bo informacja w pewnym momencie staje się bardzo rozmyta - potencjalny obszar występowania celu staje się bardzo rozległy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darecki Opublikowano 2 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 KoledzyNa jakim ustawieniu koloru echa pływacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 2 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 (edytowane) Standard. Białe tło. Mocny sygnał to czerwień a słaby to żółty. Edytowane 2 Czerwca 2016 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Najeżony Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Odgrzeje kotleta bo mam małą zagwozdkę. Chciałem skorzystać z darmowej aktualizacji oprogramowania na stronie Garmina. Pobrałem dostepny plik zgonie z instrukcją na stronie. Plik wgrał się automatycznie na kartę SD. Kolejnym krokiem było włożenie karty do uruchomionej już echosondy. Potem aktualizacja, najpierw oprogramowania, następnie mapy. Efekt jest taki że chyba nie ma efektu, albo gdzieś się pogubiłem. Na tą chwilę w informacjach o oprogramowaniu pokazuje że echo posiada wersje softu 6.00. Wersja mapy WorldWide Relief map update v2016.0 v2.00. Mapy uzupełniające: TOPO Poland v2 v3.00.Czy tak to powinno wyglądać po aktualizacji? Bo ja mam wrażenie że nic się nie zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Odgrzeje kotleta bo mam małą zagwozdkę. Chciałem skorzystać z darmowej aktualizacji oprogramowania na stronie Garmina. Pobrałem dostepny plik zgonie z instrukcją na stronie. Plik wgrał się automatycznie na kartę SD. Kolejnym krokiem było włożenie karty do uruchomionej już echosondy. Potem aktualizacja, najpierw oprogramowania, następnie mapy. Efekt jest taki że chyba nie ma efektu, albo gdzieś się pogubiłem. Na tą chwilę w informacjach o oprogramowaniu pokazuje że echo posiada wersje softu 6.00. Wersja mapy WorldWide Relief map update v2016.0 v2.00. Mapy uzupełniające: TOPO Poland v2 v3.00.Czy tak to powinno wyglądać po aktualizacji? Bo ja mam wrażenie że nic się nie zmieniło.IMO to wersja mapy WorldWide Relief map update v2016.0 v2.00 oraz Mapy uzupełniające: TOPO Poland v2 v3.00 się nie zmienią po aktualizacji, bo ta dotyczy strict softu ( firmware) a zatem aktualizacja z 6.06.2016 daje soft w wersji 6.40 dla 50DV. Napisz czy rozwiązałeś problem ? pzdr Nix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Najeżony Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 (edytowane) Nie rozwiązałem, bo nie bardzo wiem co dalej zrobić. Wersja softu to nadal 6.00 Rozumiem że do aktualizacji miałem użyć oryginalnej karty, która była w echo? Edytowane 7 Lipca 2016 przez Najeżony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Niekoniecznie oryginalnej. Ja robiłem na pierwszej lepszej karcie mikroSD, zresztą z echo nie dostałem żadnej karty... Spróbuj jeszcze raz na innej, świeżo sformatowanej karcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Najeżony Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 (edytowane) Dobra widzę na stronie że mogę pobrać jeszcze raz. Wieczorem to sprawdzę na innej karcie. Dzięki za pomoc. Edytowane 7 Lipca 2016 przez Najeżony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 No pewnie, można pobierać jeszcze wiele razy Daj znać jak poszło. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 A jeśli kolejna próba upgradu nic nie da, proponuję zrobić reset do ustawień fabrycznych. pzdr Nix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Najeżony Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Wczoraj nie miałem czasu żeby to sprawdzić. A czy reset nie spowoduje usunięcia map batymetrycznych które już utworzyłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 IMO to nie spowoduje, bo mapy batymetryczne zapisywane są na karcie, no ale głowy nie dam... Ja bym zrobił reset, potem nowy soft ( wszystko korzystając z innej, czystej karty) i na końcu dopiero włożyłbym kartę z mapami batymetrycznymi. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 A ja bym zrobił kopię danych na kompie w razie czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Najeżony Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Nix2 możesz opisać krok po kroku jak wyglądała u Ciebie instalacja tego softu? Przywróciłem ustawienia fabryczne i nadal nic. Po włożeniu karty do echo klikam "aktualizuj oprogramowanie". Echo przez chwilę pokazuje pasek postępu 0% a potem od razu wskakuje 100%. I to by było na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 A ja bym zrobił kopię danych na kompie w razie czego.Ja bym wyjął kartę z mapami na czas resetu. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Nix2 możesz opisać krok po kroku jak wyglądała u Ciebie instalacja tego softu? Przywróciłem ustawienia fabryczne i nadal nic. Po włożeniu karty do echo klikam "aktualizuj oprogramowanie". Echo przez chwilę pokazuje pasek postępu 0% a potem od razu wskakuje 100%. I to by było na tyle.Tu niewiele pomogę, bo kliknąłem "aktualizuj oprogramowanie" i dalej zająłem się swoimi sprawami zostawiając echo... jak przyszedłem po chwili było już po aktualizacji i u mnie pokazuje wersję 6,40 więc poszło. A jaka jest teraz po ustawieniach fabrycznych wersja softu ?pzdr Nix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Najeżony Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Wersja 6.00. Po wgraniu aktualizacji na kartę wkładamy ją do echa i zapuszczamy aktualizacje, czy coś jeszcze należy zrobić z tymi plikami na karcie? Pewnie zaczynam zadawać już głupie pytania ale nie mam już więcej pomysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nix2 Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 (edytowane) Tak, dokładnie tylko tyle robimy, wkładamy kartę i zapuszczamy aktualizację, nic więcej. Jak próbowałeś na kilku kartach ( i najlepiej na kilku kompach) wgrywać upgrade ( i jeszcze na obu slotach) i nic z tego nie wychodzi, spróbuj zadzwonić/napisać albo do sprzedawcy, albo do Garmina. Jeszcze 2 pytania:1. poza tym jednym kłopotem echo działa normalnie ?2. próbowałeś ściągnąć ( nie z oficjalnej strony) starszy upgrade - 6.20? Edytowane 10 Lipca 2016 przez Nix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Najeżony Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Innej aktualizacji nie próbowałem. Jeżeli chodzi o działanie echo to będę musiał to zweryfikować jeszcze jednym wypadem. Wczoraj byłem i wskazania na tradycyjnym stożku były co najmniej dziwne, ale było to jezioro mocno porośnięte zielskiem. Metr, półtora wody i drugie tyle zielska, więc może dlatego zwykły stożek świrował.Na DownVu było ok. Spróbuje jeszcze ściągnąć na innym kompie. Jak to nie pomoże to będę dzwonił do sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Najeżony Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Problem się rozwiązał. Wyszło na to że tylko mi się wydawało że czytam to forum ze zrozumieniem. Ściągałem nie to co powinienem. No cóż, orłem z elektroniki to ja nigdy nie byłem . Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 czanklas22 Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) Aby nie tworzyć nowego tematu interesuje mnie echosonda w granicach 1500 zł, największy zbiornik na którym bym z niej korzystał nie przekracza 200ha i 12m głębokości. Zależy mi żeby dobrze czytała dno(poznawanie nowych zbiorników), oraz aby pomagała w namierzaniu ryb drapieżnych (sandacz, szczupak). GPS chyba nie potrzebuje bo pewnie i tak nie ma map na tak małe zbiorniki. Echo może być używana. Mam dwa typy lowrance elite 5 hdi lub chirp bądź w tym temacie zaciekawił mnie garmin Striker 5dv. Która bedzie lepiej pokazywała ryby i dno? Do lowrance sa chyba różne przetworniki nie wiem który będzie lepszy w moim przypadku. Edytowane 13 Lipca 2016 przez czanklas22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gobio Gobio Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 witam jaki odpowiednik w europie ma garmin echomap 53cv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Darecki
Koledzy.
Czy ktoś ma, użytkuje i mógłby napisać kilka słów o tym echu.
Jak wypada w porównaniu z Elitką 5?
Ja echo widziałem tylko w trybie demo na prezentacji Garmina w Starym Dadaju i nie powiem, przykuło moją uwagę.
Top użytkownicy dla tego pytania
18
14
6
4
Popularne dni
14 Kwi
12
7 Paź
7
8 Lip
6
16 Kwi
6
Top użytkownicy dla tego pytania
Nix2 18 odpowiedzi
Najeżony 14 odpowiedzi
psulek 6 odpowiedzi
godski 4 odpowiedzi
Popularne dni
14 Kwi 2016
12 odpowiedzi
7 Paź 2015
7 odpowiedzi
8 Lip 2016
6 odpowiedzi
16 Kwi 2016
6 odpowiedzi
Popularne posty
psulek
Daniel, opisana sytuacja wynika z tego, że kąty przetwornika podaje się wg. ustalonej normy, a mianowicie podaje się szerokość wiązki przy której następuje spadek mocy sygnału o 3db w stosunku do cen
sucks_one
Przewaga 50DV to przede wszystkim szybsze i płynniejsze działanie. Nie wiesza się i ma bardzo fajne i bardzo intuicyjne menu, w którym za każdym nie trzeba powtarzać tych samych ruchów. Ekran i cała
Darecki
Na Alle... sprzedają z przetwornikiem xdcr, co to za przetwornik. Nie mogę nic o nim znaleźć.
85 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi