Skocz do zawartości
  • 0

Garmin echomap 50dv opinie

Darecki

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam pytanie o prawdziwy kąt stożka w echosondach Garmin Echomap 50dv i Stricker 5dv i 7dv. Na wielu stronach znajdziemy informację, że stożek to 60/120 stopni. Przy 50 dv jest napisane: Maksymalny kąt stożka przy częstotliwości 77 kHz wynosi aż 120o co daje bardzo duży zasięg penetracji w poszukiwaniu ryb. Funkcja szczególnie przydatna na płytkich wodach.

W oferowannych wersjach te echa wyposażone są w przetworniki GT20-TM. Ze strony (producenta) jak i rozmowy z przedstawicielem Garmina dowiedziałem się, że przy tym stożku te urządzenia emitują wiązkę 10/45 stopni, ponadto nie umiał mi odpowiedzieć, czy oferują stożki dające kąt 120st.

Może mi ktoś to wyjaśni (może błędnie rozumuję), ale jeśli jest to prawdą to przy tak wąskim stożku to chyba mało odpowiednie sprzęty na płytsze akweny. T

Daniel, opisana sytuacja wynika z tego, że kąty przetwornika podaje się wg. ustalonej  normy, a mianowicie podaje się szerokość wiązki przy której następuje spadek mocy sygnału o 3db w stosunku do centrum. W rzeczywistości fala dźwiękowa rozchodzi się w szerszym stożku, co wynika z natury cienia akustycznego powstałego w wyniku defrakcji/refrakcji. W związku z tym użyteczny kąt jest zazwyczaj większy, będąc wypadkową jakości przetwornika (przede wszystkim elementu odbiorczego) jak i  softu działającego w urządzeniu. Żaden z producentów nie oferuje przetwornika który przy stożku 120st daje spadek tylko 3db. Podawanie 120st w specyfikacji wynika tylko z tego, że urządzenie jest na tyle czułe, że potrafi obrobić słabszy sygnał który znajduje się w strefie cienia akustycznego. Jest to też podane w formie "up to". Przykładowo kąty przetwornika w Mark-5x PRO to 22 i 52 stopnie, a wszystko co ponad to wynika z możliwości urządzenia. IMHO - szeroki stożek niekoniecznie jest dobry, bo informacja w pewnym momencie staje się bardzo rozmyta - potencjalny obszar występowania celu staje się bardzo rozległy.

• Like 3

• 0

Odgrzeje kotleta bo mam małą zagwozdkę. Chciałem skorzystać z darmowej aktualizacji oprogramowania na stronie Garmina. Pobrałem dostepny plik zgonie z instrukcją na stronie. Plik wgrał się automatycznie na kartę SD. Kolejnym krokiem było włożenie karty do uruchomionej już echosondy. Potem aktualizacja, najpierw oprogramowania, następnie mapy. Efekt jest taki że chyba nie ma efektu, albo gdzieś się pogubiłem. Na tą chwilę w informacjach o oprogramowaniu pokazuje że echo posiada wersje softu 6.00. Wersja mapy WorldWide Relief map update v2016.0 v2.00. Mapy uzupełniające: TOPO Poland v2 v3.00.

Czy tak to powinno wyglądać po aktualizacji? Bo ja mam wrażenie że nic się nie zmieniło.

• 0

Odgrzeje kotleta bo mam małą zagwozdkę. Chciałem skorzystać z darmowej aktualizacji oprogramowania na stronie Garmina. Pobrałem dostepny plik zgonie z instrukcją na stronie. Plik wgrał się automatycznie na kartę SD. Kolejnym krokiem było włożenie karty do uruchomionej już echosondy. Potem aktualizacja, najpierw oprogramowania, następnie mapy. Efekt jest taki że chyba nie ma efektu, albo gdzieś się pogubiłem. Na tą chwilę w informacjach o oprogramowaniu pokazuje że echo posiada wersje softu 6.00. Wersja mapy WorldWide Relief map update v2016.0 v2.00. Mapy uzupełniające: TOPO Poland v2 v3.00.

Czy tak to powinno wyglądać po aktualizacji? Bo ja mam wrażenie że nic się nie zmieniło.

IMO to wersja mapy WorldWide Relief map update v2016.0 v2.00 oraz Mapy uzupełniające: TOPO Poland v2 v3.00 się nie zmienią po aktualizacji, bo ta dotyczy strict softu ( firmware) a zatem aktualizacja z 6.06.2016 daje soft w wersji 6.40 dla 50DV.

Napisz czy rozwiązałeś problem ?

pzdr Nix

• 0

IMO to nie spowoduje, bo mapy batymetryczne zapisywane są na karcie, no ale głowy nie dam...

Ja bym zrobił reset, potem nowy soft ( wszystko korzystając z innej, czystej karty)  i na końcu dopiero włożyłbym kartę z mapami batymetrycznymi.

pzdr

• 0

Nix2 możesz opisać krok po kroku jak wyglądała u Ciebie instalacja tego softu? Przywróciłem ustawienia fabryczne i nadal nic. Po włożeniu karty do echo klikam "aktualizuj oprogramowanie". Echo przez chwilę pokazuje pasek postępu 0% a potem od razu wskakuje 100%. I to by było na tyle.

• 0

Nix2 możesz opisać krok po kroku jak wyglądała u Ciebie instalacja tego softu? Przywróciłem ustawienia fabryczne i nadal nic. Po włożeniu karty do echo klikam "aktualizuj oprogramowanie". Echo przez chwilę pokazuje pasek postępu 0% a potem od razu wskakuje 100%. I to by było na tyle.

Tu niewiele pomogę, bo kliknąłem "aktualizuj oprogramowanie" i dalej zająłem się swoimi sprawami zostawiając echo...  jak przyszedłem po chwili było już po aktualizacji i u mnie pokazuje wersję 6,40 więc poszło.

A jaka jest teraz po ustawieniach fabrycznych wersja softu ?

pzdr Nix

• 0

Tak, dokładnie tylko tyle robimy, wkładamy kartę i zapuszczamy aktualizację, nic więcej.

Jak próbowałeś na kilku kartach ( i najlepiej na kilku kompach) wgrywać upgrade ( i jeszcze na obu slotach) i nic z tego nie wychodzi, spróbuj zadzwonić/napisać albo do sprzedawcy, albo do Garmina.

Jeszcze 2 pytania:

1. poza tym jednym kłopotem echo działa normalnie ?

2. próbowałeś ściągnąć ( nie z oficjalnej strony) starszy upgrade - 6.20?

Edytowane przez Nix2

• 0

Innej aktualizacji nie próbowałem. Jeżeli chodzi o działanie echo to będę musiał to zweryfikować jeszcze jednym wypadem. Wczoraj byłem i wskazania na tradycyjnym stożku były co najmniej dziwne, ale było to jezioro mocno porośnięte zielskiem. Metr, półtora wody i drugie tyle zielska, więc może dlatego zwykły stożek świrował.Na DownVu było ok. Spróbuje jeszcze ściągnąć na innym kompie. Jak to nie pomoże to będę dzwonił do sprzedawcy.

• 0

Aby nie tworzyć nowego tematu  interesuje mnie echosonda w granicach 1500 zł, największy zbiornik na którym bym z niej korzystał nie przekracza 200ha i 12m głębokości. Zależy mi żeby dobrze czytała dno(poznawanie nowych zbiorników), oraz  aby pomagała w namierzaniu ryb drapieżnych (sandacz, szczupak). GPS chyba nie potrzebuje bo pewnie i tak nie ma map na tak małe zbiorniki. 

Echo może być używana. Mam dwa typy lowrance elite 5 hdi lub chirp bądź w tym temacie zaciekawił mnie garmin Striker 5dv. Która bedzie lepiej pokazywała ryby i dno? Do lowrance sa chyba różne przetworniki nie wiem który będzie lepszy w moim przypadku.

Edytowane przez czanklas22