Skocz do zawartości

Dlaczego plączę wirujące ogonki

klim

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim weryfikacja przed każdym wyrzutem, czy kotwiczka zwisa prawidłowo, czy nie ma jakiegoś zielska na sobie. Wymach normalny, niezbyt gwałtowny (czyli nie spod samej szczytówki), wyhamowanie przed zderzeniem z wodą. Szybkie zamknięcie kabłąka ręką, natychmiastowe delikatne bądź mniej delikatne zacięcie, tak, żeby poczuć charakterystyczny "drrrrrrrrrr". Opad na napiętej lince. Ściąganie jednostajne, niezbyt szybkie, ewentualnie subtelne podszarpywanie. Każde położenie na dnie to ryzyko zaczepu bądź poplątania, ale czego się nie robi dla efektów.

Co by jednak nie cudować, raz na około dziesięć wyrzutów kotwiczka zaplącze się albo za linkę, albo za element skrzydełka. Ja czasami wymieniam kotwiczki na rozmiar większe, liczba zaplątań wzrasta minimalnie. Chyba taki urok tej przynęty, czasami łownej, innym razem zupełnie ignorowanej B)

• Like 3

W rzece polecam też spokojne podnoszenie niemal do powierzchni i utrzymanie pracującej przynęty aż do opadnięcia i zgaśnięcia na dnie. Często bardzo skuteczne na białe drapieżniki.

Na stojącej super w opadzie, ale nie bardzo daleko od siebie, czyli spowolniony. Leniwe zedy to lubią.

Kotwiczka czasem wskakuje na linkę, @cristovo dobrze napisał, przyhamuj przed upadkiem na wodę. 

Taki urok :) Muszą się zaplątać raz na jakiś czas , inaczej to nie byłyby wirujące ogonki. Przy stosowaniu cieniutkiej stalki zauważyłem mniejszą ilość zaplątań. Na pewno unikanie zielska pomoże w zmniejszeniu poplątań. Te przynęty nie lubią zielska i to strasznie. 
Powodzenia.

Nie pomoże żadna z powyższych metod.

Aby załatwić problem zakładamy przypon wolframowy, stalowy, najlepiej tytanowy. Dużą poprawę uzyskamy stosując fluorocarbon, powiedzmy od 0,3 mm. Okoniom to nie przeszkadza, innym drapieżnikom też.

Wirujące ogonki zostały wymyślone do jigowania wiele lat wcześniej niż u nas je "odkryto". I wtedy są najskuteczniejsze.

Wieszanie ich bezpośrednio na plecionce to gwarancja frustracji.

• Like 4

Dzięki @mikołaj, 

FC 0,4 załatwia temat plątania -super wskazówka

w sumie prezent od Mikołaja... :D

Ciekawy zestaw się zrobił okoniówka z plećką 0,08 i FC 0,4 nawet miałem fajnego szczupaka +70 tylko się spiął po krótkim holu.Jego fart.

Żeby mniej zaczepów łapać odwróciłem małą kotwiczkę podwójną grotami ku górze?!

Edytowane przez klim

Nie wiem co robię źle?!

często z plecionką ulega splątaniu,czasem hamowanie nieco poprawia podanie...

celny rzut,a potem :wacko: grrr

Odpowiadając na pytanie - dlaczego?

Wynika to poprostu z budowy samej przynęty.

1.miejsce zaczepu.

2.mocowanie kotwiczki

3.rozłożenie obciążenia

4.proporcji pomiędzy wielkością korpusu a paletką.

• 2 tygodnie później...

Witam. Wirujący ogonek jest przynętą stosunkowo mało opatrzoną przez pstrągi, szczególnie te siedzące w głębokich rynnach i dołkach, gdzie nie można zaprezentować zwykłej obrotówki. W tym roku na Mierzawie obłowiłem miejscówkę woblerami, gumkami i pierzakami - bez reakcji. Drugi rzut wirującym ogonkiem (z niebieskim grzbietem, 6 g) spowodował dynamiczne branie czterdziestaka. Wcześniej znajomy stracił na wirujący ogonek potężnego pstrąga, który po braniu urwał przynętę. Wg jego relacji jigował ogonkiem i po kolejnym poderwaniu nastąpiło branie.

Jeżeli chodzi o pytanie z wątku, to w swoich ogonkach od 6g w górę wymieniłem kotwiczki na 3 ramienne i montuję je bez kółka łącznikowego. W tym celu małymi obcinaczkami do drutu nacinam oczko kotwiczki (najlepiej Mustada, bo inne czasami pękają) i delikatnie je rozginam, a po założeniu na uszko wirującego ogonka dociskam szczypcami. Nie zdarzyło mi się, aby ryba rozgięła oczko( nawet sandacze 60+). Oczywiście w końcowej fazie rzutu hamuję plecionkę i również stosuję przypon z FC. Pozdrawiam - Jarek.

Edytowane przez jarekz4

• 2 tygodnie później...