Skocz do zawartości

Zalew Wiślany i okolice (Krynica Morska, Jantar, Stegna, Szkarpawa)

Przemek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W sierpniu na swoje nieszczęście a za namową żony jadę na zasłużony urlop nad nasze piękne morze do Krynicy Morskiej.

Zamierzam zabrać spining by troszkę urozmaicić sobie ten pobyt i tu nasuwa się pytanie gdzie łowić?

Nie znam okolicy więc proszę Was drodzy koledzy o jakiś namiar lub pomysł gdzie uderzyć.

Pozdrawiam.

Dwukrotnie biwakowałem w tamtej okolicy. Nie obiecuj sobie zbyt wiele. Z jednej strony Bałtyk (co nie jest takie najgorsze), z drugiej płycizny Zalewu. Nie miałem pomysłu na sensowne wędkowanie w tych miejscach i......... jeździłem nad rzekę do Malborka :lol:

W samej Krynicy to nie wiem bo choć mieszkam rzut beretem to nie lubię morza, piachu, zapachu smażonej flądry i spoconych bab :D - więc rejony mi obce.

Okres też nieciekawy, na Zalewie idzie się pobawić (patrz ostatnie moje foto w wątku o okoniach) lecz niestety miejsca które znam i gdzie można wypożyczyć łódkę znajdują się na przeciwnym brzegu w okolicach Fromborka. Więc raczej odpada.

Ale, mogę ci polecić ( choć niespodziewaj się Bógwieczego) abyś cofnął się z Krynicy Morskiej do Sztutowa na Wisłę Królewiecką gdzie w godzinach wczesnoporannych lub późnowieczornych możesz pomacać za okoniami.

PZDR

Zanderix

• 11 miesięcy temu...

Wiadomości niestety też sprzed kilku lat;

po stronie Zalewu- jedyne głębsze miejsca to okolice portu jachtowego, przystani statków do Fromborka i portu rybackiego - można spróbowac pobawic się spinningiem, w innych miejscach albo muł, albo płycizny - może odległościówka albo feederek?

Po morskiej stronie :też widziałem u rybaków grube leszcze i sandacze (z sieci), widziałem też gości łowiących z plaży (surfcasting)jakieś płastugi (chyba flądry), ale na pewno trzeba by odejśc z kilometr, dwa od centrum.

Sławek

• 4 lata później...

W niedalekiej przyszłości odwiedzę miejscowość Jantar - Mierzeja Wiślana. Czy gdzieś w okolicach można połowić drapieżniki? Wszelkie wskazówki mile widziane. Pisać w wątku lub na prv :D

Ja łowiłem na (tz przekop wisły) sandacze, niestety wymiar tychże sandaczy nie powala. Miejscowi łowili węgorze też nie były to kongery :) trafiały się jazie na małe woblerki. Brania sandaczy  około 18- do 21 później przerwa, rano nie jeździłem z powodu ....  lenistwa :D  Fajna miejscówka; po zaparkowaniu auta na parkingu przy przeprawie trzeba zejść w dół przekopu jakieś 200m jest tam płytka zatoczka (stara przeprawa). Ale można próbować łowić też po prawej stronie przeprawy, tylko te wszechobecne sieci rybaków wkurzają :angry: Pozdrawiam i miłego wypoczynku życzę.

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Szczupak sporadyczny przyłów, przynajmniej w rejonach Fromborka, Różańca itp, gdzie pływamy. Sandacz i okoń jak najbardziej.

Jesień jest dobra porą na polowanie, choć zdecydowanie lepsza jest wczesna wiosna, przed okresem ochronnym (pod warunkiem, że nie pływasz jak niektóre ch**e po tarliskach).

Wiatr to inna sprawa na tym akwenie. Musisz mieć dużą stabilną łódź i silnikiem, który pozwoli Ci spieprzać do brzegu, jak zacznie pizgać. Ja parę wyjazdów przy prawie metrowych falach zaliczyłem, nic przyjemnego nawet na ponad 5m łodzi...

Edytowane przez Żbiku