mrWhite7 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Niebawem zabieram się za budowę wędki do połowów troci z plaży i chcę zbudować pierwszą moją trociówkę z prawdziwego zdarzenia. Co prawda miałem już Blue Rapida 20 lb oraz Phenixa 17 lb którymi łowiłem ale chcę mieć klasyka tylko do tej metody ,poprzednie wędki to mniej więcej uniwersały które można użyć do innych metod. Jedyną rzeczą która mnie troszkę dręczy to dobór odpowiedniej długości rękojeści do tego kija . Bardzo dobry balans uzyskuję przy odległości 45-47 cm od końca do środka stopki ale widziałem już konstrukcje 3,20 m o ponad półmetrowej odległości do środka stopki. Kto ma takie konstrukcje i je użytkuje to porady mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 W jaki blank celujesz? 3.20m, w dwoch czy trzech kawalkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Licząc od lewej : 1) - TALON EXPLORER 10-60 pierwotnie 3,05m ,ale w związku że został spartaczony własnie za krótką rękojeścią musiałem go przedłużyć o 10cm.Odległość od środka uchwytu/stopki do końca wynosi teraz 50cm. I musi tyle być aby wyważyć ten kij razem z kołowrotkiem 320-340gr.2) - CD BLU RAPID IIgen 3,20m 10-42gr odległość wynosi 48cm3) - CDTAIACHA 3,20M 10-35gr odległość wynosi 47cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) - 49cm - 47,5cm - 48cm To wszystko to 3,20m CD TAIACHA Edytowane 8 Października 2015 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 @mrWhite, trochę dziwi mnie, że ty jako doświadczony rodbuilder pytasz o takie rzeczy. zrób sobie kija tak jak ci pasuje, w końcu to ty będziesz go używał. moja uwaga w temacie - nie bać się odrobinę dłuższej rękojeści niż w kijach używanych do innych celów. plażowe trociowanie (przynajmniej w moim wydaniu) jest tak monotonnym zajęciem, że po dwóch godzinach rzucania koniec wędki i tak ląduje pod pachą. kiedy w końcu siądzie ci klamot godny wytrzymałości plecionki, wzmacnianych kotwic i funtów drzemiących w dolniku, wówczas docenisz te kilka dodatkowych centymetrów. pozdrawiam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) i jeszcze zapomniałem o CD BLU RAPID IIIgen 3,20m 10-35gr Można zobaczyć tu i porównać zbrojenie fabryczne oraz customa na tym samym blanku. Seryjny ma 45cm , custom 46,5cm. Pewnie jeszcze coś bym wygrzebał ale myślę że wystarczy UFFFF PS: i nikt mnie nie przekona , aby dla wyważenia wędki faszerować ją OŁOWIEM, kosztem krótszej rękojeści !!!!! Edytowane 8 Października 2015 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 8 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 W jaki blank celujesz? 3.20m, w dwoch czy trzech kawalkach?3,20 20 lb w dwóch kawałkach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 8 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 i jeszcze zapomniałem o CD BLU RAPID IIIgen 3,20m 10-35gr 046.JPG047.JPG Można zobaczyć tu i porównać zbrojenie fabryczne oraz customa na tym samym blanku. Seryjny ma 45cm , custom 46,5cm. Pewnie jeszcze coś bym wygrzebał ale myślę że wystarczy UFFFF PS: i nikt mnie nie przekona , aby dla wyważenia wędki faszerować ją OŁOWIEM, kosztem krótszej rękojeści !!!!!Oczywiście są to odległości od końca wędki do środka stopki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 @mrWhite, trochę dziwi mnie, że ty jako doświadczony rodbuilder pytasz o takie rzeczy. zrób sobie kija tak jak ci pasuje, w końcu to ty będziesz go używał. moja uwaga w temacie - nie bać się odrobinę dłuższej rękojeści niż w kijach używanych do innych celów. plażowe trociowanie (przynajmniej w moim wydaniu) jest tak monotonnym zajęciem, że po dwóch godzinach rzucania koniec wędki i tak ląduje pod pachą. kiedy w końcu siądzie ci klamot godny wytrzymałości plecionki, wzmacnianych kotwic i funtów drzemiących w dolniku, wówczas docenisz te kilka dodatkowych centymetrów. pozdrawiam.I tu się całkowicie zgadzam!!!! Łowiąc długimi wędkami od kilkunastu..... latek , przekonałem się że zaleta długiej rękojeści wychodzi dopiero podczas długiego łowienia albo holu dużej rybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Oczywiście są to odległości od końca wędki do środka stopki Oczywiście że TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 8 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 @mrWhite, trochę dziwi mnie, że ty jako doświadczony rodbuilder pytasz o takie rzeczy. zrób sobie kija tak jak ci pasuje, w końcu to ty będziesz go używał. moja uwaga w temacie - nie bać się odrobinę dłuższej rękojeści niż w kijach używanych do innych celów. plażowe trociowanie (przynajmniej w moim wydaniu) jest tak monotonnym zajęciem, że po dwóch godzinach rzucania koniec wędki i tak ląduje pod pachą. kiedy w końcu siądzie ci klamot godny wytrzymałości plecionki, wzmacnianych kotwic i funtów drzemiących w dolniku, wówczas docenisz te kilka dodatkowych centymetrów. pozdrawiam.No właśnie ... kiedyś mi pasowała w Blue Rapidzie trochę krótsza rękojeść i po dniu wędkowania "czułem w kościach" ,sprzedałem B.R i teraz kolega "czuje w kościach" przez dwie - trzy godzinki nie ma sprawy ,można łowić ,potem już jest nie tak różowo .Często widziałem gości z taką rękojeścią że na wystający spod łokcia dolniku można nie jedne gacie wysuszyć i zawsze zastanawiał mnie komfort takiego łowienia , chyba popełnię w końcu długą rękojeść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 3,20 20 lb w dwóch kawałkach Ja tam bym chetnie przygarnal taki blank, nawet dluzszy, tylko w 4 kawalkach... Ale taki to chyba tylko w muchowych blankach bym musial szukac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 8 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) Py Ja tam bym chetnie przygarnal taki blank, nawet dluzszy, tylko w 4 kawalkach... Ale taki to chyba tylko w muchowych blankach bym musial szukac Pytałeś Łukasza z Rodmas ? Wiem że jakieś travele w M1 miał w ofercie ( niekoniecznie w katalogowej ofercie tylko sample) a jakbym już potrzebował taki blank to pogadałbym z panem Zielińskim z FA myślę że zgodziłby się zrobić taki blank. Edytowane 8 Października 2015 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Py Pytałeś Łukasza z Rodmas ? Wiem że jakieś travele w M1 miał w ofercie ( niekoniecznie w katalogowej ofercie tylko sample) a jakbym już potrzebował taki blank to pogadałbym z panem Zielińskim z FA myślę że zgodziłby się zrobić taki blank. Z tych traweli co widzialem to M1 byly chyba tylko do 3m. Moze faktycznie sie podptam, moze mieli w sprzedazy dluzsze po za oferta.Pospiechu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Miałem travela M1. Kompletnie mi nie pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 mam travela m1. wytestowany na razie niestety tylko na belonach. pasuje mi póki co zupełnie. belony mi nie pasują, nuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 FISHING ART-P.K.ZIELIŃSKI wędki CTS ELITE LR model SD1063-3 10’6″ 8-15lb 3pc 10-35. Medium Fast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 FISHING ART-P.K.ZIELIŃSKI wędki CTS ELITE LR model SD1063-310’6″ 8-15lb 3pc10-35.MediumFast A ten blank to tylko przypadkiem nie wisi sobie na stronie? I tak samo jak w przypadku Rastkow jest niedostepny? Zreszta szukam cos 20-25lb i tak bardziej 11' + w dlugosci i przynajmniej w 4 czesciach Wedka bardziej lososiowka niz trociowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Miałem travela M1. Kompletnie mi nie pasował. A z jakich wzgledow nie pasowal? Jak dlugosc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 2,9. Trzeci i czwarty skład beton. Trochę sie nim rzucało jak fedeerem. Może jak na travela fajny, ale jako kij pierwszego wyboru zdecydowanie nie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 nie ma co iść w wędke powyżej 2,9m oraz zbyt dużą moc... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 A ten blank to tylko przypadkiem nie wisi sobie na stronie? I tak samo jak w przypadku Rastkow jest niedostepny? Zreszta szukam cos 20-25lb i tak bardziej 11' + w dlugosci i przynajmniej w 4 czesciach Wedka bardziej lososiowka niz trociowka Nie wiem czy są teraz dostępne ,podparłem się tylko stroną FISHING_ARTu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 nie ma co iść w wędke powyżej 2,9m Przy założeniu, że kijek ma mieć 2,9m a odległość między stopką przymocowanego kołowrotka i końcem dolnika ma wynieść np. 50cm, okaże się, że zostanie nam 2,4m od stopki kołowrotka do przelotki szczytowej. Czy to wystarczająca długość, żeby komfortowo łowić?Mój kijek ma 3,05m a odległość od stopki kołowrotka do przelotki wynosi 2,65m (40cm od końca dolnika do stopki). Dolnik i tak wkładam pod pachę ale brakuje mi tych dosłownie 5-10cm, żeby dolnik trzymać bardziej komfortowo pod pachą. Wydaje mi się, że kijek 3,2m daje większe możliwości podczas łowienia brodząc niż krótsze kije. Przy mocniej sfalowanym morzu łatwiej będzie zaciąć, kiedy linka nierównomiernie układa nam się na/pod wodą. Do łowienia ze spirolino też dłuższy kij będzie lepszy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Dzisiaj rozkminiam podobny temat bo mam dwa blanki do zbudowania. Jeden to Matagi do 28g i St. Croix do 2oz, oba po 2,9m. Wyszło, że u mnie rękojeści będą miały odpowiednio 35cm i może 40cm.... i właśnie się waham i "boję" długiej rękojeści. Mam Daiwę Samuraja długiego na 3,35m i on ma zdecydowanie za długą rękojeść i wiem, że jak przesadzę z długością to będę baaaardzo żałował, nie znoszę kiedy dolnik chowa mi się w kieszeni. Wydaje mi się, że 35cm jest dla mnie wartością idealną - tyle właśnie ma Avid, którego uważam za najwygodniejszą z moich wędek.http://stcroixrods.com/products/freshwater/legend-elite/St. Croix pokazuje długości wykorzystywane w swoich modelach. Wędka o długości 9,6 ma jakieś 14 cali od stopki kołowrotka więc jakby nie patrzeć to jest 35cm. http://stcroixrods.com/products/freshwater/avid-series-spinning/Avidy w długości 10'6 mają rękojeść nr 6... czyli znowu 35cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) Zależy do jakich celów kije będą przeznaczone. Robiłem 2oz st.croix dla kolegi i u mnie wyszło 42cm od końca kija do środka stopki (kij na rzekę bo na plażę to zrobiłbym dłuższą rękojeść ) . Matagi jest bankiem źle zaawansowanym więc uważaj z tymi 35cm bo się okaże że po pierwszym łowieniu kij powoduje na giełdę. Mój Matagi ma 3.20m i 48cm od końca do środka stopki. Jest miodzio Edytowane 8 Marca 2016 przez mrWhite7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi