Skocz do zawartości

Ster wypukły :)

Pride

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od dłuższego czasu pracowałem nad "nowym" typem steru- wypukłym. Nie wiem czy ktoś już go stosował i czy dostępny jest w jakichś seryjnych woblerach- nie jestem z rynkiem bieżąco.

Co myślicie o pracy przy takim sterze? Mnie wydaje się co najmniej godna uwagi.

Wobler z normalnym sterem zasuwał zwykłym X-sem, jak pracuje teraz- widać na filmiku :)

ps. wobler jest brzydki i ma uszkodzoną powłokę, model testowy, nie zwracajcie na to uwagi.

Edytowane przez Pride
  • Like 4

Dziękuję za pochlebne opinie, zwłaszcza, że poświęciłem sporo czasu tej konstrukcji :)

Zrobienie takiego steru jest bardzo proste.

1. Bierzemy miękką deskę i śrucinę z łożyska.

2. Młotkiem uderzamy w śrucinę tak żeby w desce powstało wgłębienie.

3a. Ustawiamy ster nad wgłębieniem, na niego kładziemy śrucinę i pewnym uderzeniem młotka robimy odpowiedni kształt.

3b. Bierzemy śrubę o takiej zaokrąglonej główce (nazwa wypadła mi z głowy), przystawiamy do steru i uderzamy w jej koniec młotkiem.

• Like 1

fajnie pracuje:)

z tym "od dłuższego czasu pracowałem nad "nowym" typem steru" to żart? mi osobiście to wygląda na wklęsły włożony odwrotnie:) to nie zmienia faktu, że trzeba popróbować - bardzo lubię takie lusterkowanie... można próbować ratować beznadziejne woblery! dzięki za ciekawy pomysł, zobaczymy co wyjdzie:)

z tym "od dłuższego czasu pracowałem nad "nowym" typem steru" to żart? mi osobiście to wygląda na wklęsły włożony odwrotnie:)

W tych słowach chodziło mi o to, że przerobiłem wiele innych sterów, które mnie nie usatysfakcjonowały :) kwadratowe, pięciokątne itd...

Kiedyś coś więcej o tym napiszę i nagram trochę filmików :)

"Jakbyś osiągnął tą samą ale drobniejszą pracę, w wobku o kształcie uklejki to będzie boleniowy killer. Pływającym oczywiście. Za pomysł poproszę testowy gratis na przyszły sezon ;-)"

Drobniejsza akcja to tylko kwestia zmniejszenia steru i obciążenia woblera mocniej "na ogon", co w przypadku boleniówek jest na plus (dalsze rzuty).

Dziękuję za pochlebne opinie, zwłaszcza, że poświęciłem sporo czasu tej konstrukcji :)

Zrobienie takiego steru jest bardzo proste.

1. Bierzemy miękką deskę i śrucinę z łożyska.

2. Młotkiem uderzamy w śrucinę tak żeby w desce powstało wgłębienie.

3a. Ustawiamy ster nad wgłębieniem, na niego kładziemy śrucinę i pewnym uderzeniem młotka robimy odpowiedni kształt.

3b. Bierzemy śrubę o takiej zaokrąglonej główce (nazwa wypadła mi z głowy), przystawiamy do steru i uderzamy w jej koniec młotkiem.

Zawsze byłeś szalony z tymi wobkami, ale teraz to już przegiąłeś  :lol: .

Ster taki można wykonać w mniej drastyczny sposób. Wystarczy nakrętka kołpakowa i zwykła oraz imadło. Bez bicia się tym razem obejdzie  :lol: .

• Like 1

Zawsze byłeś szalony z tymi wobkami, ale teraz to już przegiąłeś  :lol: .

Ster taki można wykonać w mniej drastyczny sposób. Wystarczy nakrętka kołpakowa i zwykła oraz imadło. Bez bicia się tym razem obejdzie  :lol: .

Podejrzewałem, że jest jakiś łatwiejszy sposób :D ja na swój wpadłem po zobaczeniu na warsztacie śruciny i dalej jakoś poleciało ;)

• Like 1

• 2 miesiące temu...