Skocz do zawartości

Spinn pod szczupaka 10-35(40)g

asafa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Poszukuje kija, głównie z przeznaczeniem na szczupaka o ugięciu najlepiej semiparabolicznym w granicach 200 zł. Zależy mi na tym żeby kijek był właśnie o takiej akcji, bo łowię na plecionki a ten, który posiadam niestety pracuje na około 1/3 długości i dla mnie jest za sztywny.

Przed rozpoczęciem tego wątku natknąłem się na zbliżone tematy, ale tylko zbliżone. W zdecydowanej Większości polecany jest Millenium Pike, którego posiadam i chce się go pozbyć ze względu na ugięcie. Pod obciążeniem pracuje na około 1/3 długości, co w połączeniu z plecionką daje słabą amortyzację podczas holu dlatego szukam czegoć o akcji np. semiparabolicznej i jestem skłonny wydać nieco więcej - 300 zł

Pod obciążeniem pracuje na około 1/3 długości, co w połączeniu z plecionką daje słabą amortyzację podczas holu dlatego szukam czegoć o akcji np. semiparabolicznej i jestem skłonny wydać nieco więcej - 300 zł

Pozwolę sobie podać dwa swoje typy wędek, które używam do połowu szczupaka, mając na względzie podane przez Ciebie parametry cw-cena..

1. Shakespeare Ugly Stik Custom Graphite cw. 15-40g.

2. Cormoran Xenodon Jiggerspinrute cw. 10-35g.

Obydwa kije używane sa przeze mnie do kompletnie różnych przynęt (choć oczywiście bywaja zbieżne) i obydwa chodzą na plecionce, tudzież amortyzują podczas holu znakomicie.

Nie wiem jaką mają akcję, a w zasadzie wiem, że mnie odpowiadającą :mellow: , choć naturalnie daję radę rozszyfrować pojęcie semiparaboliczne.

Obydwa kije na zaczepach potrafią uzyskać akcję fullparaboliczną, w zależności od tego jak uwalniam przynętę.

Jeśli chodzi o hol ryb, to akcję semiparaboliczną szybciej uzyskuje wędka z pkt 2. Nalezy jednak mieć na względzie ciąganie szczuki 50 cm na wodzie stojącej, a ciąganie 70 cm w nurcie, gdyż wtedy te parabole staja sie inne :D

Dzięki za odpowiedz. Szczerze powiedziawszy, to w pierwszej kolejności, przed założeniem tego wątku zacząłem szukać wśród wędek cormorana i dokładnie ten sam model zwrócił moją uwagę, tylko zastanawiało mnie jego ugięcie a teraz z tego co piszesz, jest to coś, czego szukam :mellow: Na razie więc mam jeden typ, może ktoś zaproponuje jakąś alternatywę.

Panowie a co sądzicie o Cormoran TR4 cw. 8-45gr 2.40m - jako szczupakówka z łodzi na jezioro ?????????????//

Nie znam tego kija, ale z moich skromnych doświadczeń wynika, że jeżeli producent wskazuje dość sporą rozpiętość dolny - górny cw., to jedno z nich okazuje się kitem. Jesli zatem będzie się komfortowo rzucało przynętą 8 g, to istnieje prawdopodobieństwo, że przy przynęcie +/- 40g wędeczka będzie trzeszczała w szwach i na odwrót. Oczywiście nie oznacza to, że okreslonemu użytkownikowi taka sytuacja musi nieodpowiadać. W każdym razie ja widzę tu konieczność wypowiedzenia się użytkownika kija, który choćby krótko, ale nim łowił.

Poza tym nie wykluczam, że z podanym cw. wszystko jest OK :D

Mi od paru lat bardzo dobrze sprawdza się Dragon Millenium HD Wobbler w długości 2,4m. Nie należy sugerować się opisem w internetowydh sklepach - ładnie pracuje już pod dużo mniejszymi przynętami niż duże woblery :D .

Pod ciężarem ryby ładnie wchodzi w parabolę.

1. Shakespeare Ugly Stik Custom Graphite cw. 15-40g

Wg. mnie najciekawsza propozycja, sam mam ten kijek i jestem bardzo zadowolony, bardzo uniwersalne wędzisko. Daję radę i z gumami nawet na 30-35 gramowych główkach jak i ze Sliderami 7, z 10 już trochę gorzej, ale jeśli łowi się z łodzi to da radę bo nie trzeba daleko rzucać, z woblerami i blachami też sobie dość dobrze radzi. Kijek parę razy przeszedł mocne testy i spisał się znakomicie.

Pozdrawiam

• 6 miesięcy temu...

Posiadam Black Stara z nowej serii 270cm do 20g miał być super szybki na pstrągi ,a został wędziskiem kleniowo-jaziowym (brzane też pociągnie muszę przyznać jest dosyć mocna śmiało można na 0,20 walczyć w nurcie) w rzeczywistości do max15g(wyrzut nie mowie o komforcie prowadzenia) i akcja wg mnie moderate-fast! kijek pod woblerem 3cm pstrągowym w wodzie szybko płynącej pracuje już do połowy. Kijek Fajny ale FATALNIE opisany. Polecam tylko uważać na opis nie sugerować się tym co jest na blanku wg producenta.

a ja radzę koniecznie przemacać średnią półkę shimano typu beastmaster, technium diaflash itp. te kije mają dość wolną akcję z właśnie takim głębszym ugięciem - to może być strzał w dziesiątkę

aha i odradzam wyższą półkę bo tam się udziwniane foregripy rozszczepiają :lol:

posiadam cormorana black star cm lure 2.10 cw 6-36g.świetny lekki kijek ale łowienie konfortowe to 10g główka max 12g.blank dosyć szybki ale przy rybce powyżej 2kg pracyje głównie dolnik.ogólnie cormoran ma spiepszone opisy cw.i akcji.kije opisywane jako szybkie okazują się parabolami przykład tr4.