grendel Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Witam! Łowiłem dzisiaj szczupłe na nowy przypon Dragona- fluorocarbon o wytrzymałości 15 kg i spotkała mnie niemiła niespodzianka. Przywalił mi zębaty metr ode mnie, szybkie ugięcie wędki, kotłowanina pod nogami i pssss. Po ptokach. Myślałem, że węzeł puścił, ale gdzie tam. Przegryziony przypon . Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło. I ostatni. Więcej tego nie kupuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Tytan jest niezawodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Wczoraj kumpel miał szczupaka metrówę.Przypon wilframowy techrona użarty w półowie.Migdał u gościa o mało nie eksplodował.Założył wolfram bo prędzej taki pod 70 zrobił świecę i obciął gumę na plecionce.Jaka nauka.Na okazy ma być drut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość White-fish Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamiloniemy Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 mało na szczupacze,sam obciąłem swoimi zębiskami,chociaż szczupły nigdy mi nie obciął,przepraszam raz zdażyło sie ale już po lądowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Ja z kolei nie używam już FC ale zdażały się takie obcinki na 40lb jak i udany hol zębatego na przyponie 12lb. Teraz używam surflonu 1x7 i jest git. Zero stresów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Plecionka stalowa Roze, 190 szczupaków na 3 w 7 dni. Brak istotnych uszkodzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Tytan jest niezawodny.Zgadza sie - najlepsze i najtrwalsze rozwiazanie, jakie do tej pory poznalem... jednak tez moze sie z czasem ulamac w miejscu, gdzie wychodzi z rurki zaciskowej, wiec warto co jakis czas wymienic lub zrobic nowa petelke. Jeden wystarczy zwykle na caly sezon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasio Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Ja używam od kilku ładnych lat fluorocarbonu dragona o wytrzymałości 20 kg. do samodzielnego montażu do tego zakładam agrafki i krętliki colmica o wytrzymałości 30kg i jest git, nigdy nie zdarzyło się żeby szczupak przegryzł przypon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Ale tytan jest drogi. A gdzie mozna dostać w Polsce dobra plecionke stalowa o duzej wytrzymałosci i zeby była miękka ?? http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/prologic-linka-na-pr zypony-softlex-g5-a56-p970-k5001.html Takie cos było by dobre ?? I szczupak napewno tego nie przegryzie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanderix Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Od kilku lat używam SURFSTRAND 7x7 Dragona do samodzielnego montażu przyponów na szczupaki - łączy w sobie wytrzymałość i elastyczność, dodając do tego dobry krętlik i agrafkę - uzyskałem 100% satysfakcji. PZDRZanderix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 A tak przy okazji to polecam sprawdzać tak od czasu do czasu przypon, czy nie jest uszkodzony - nawet delikatnie. Kiedyś z pełną świadomością łowiłem na przypon, który miał delikatny zadzior, spowodowany, obtarciem o coś pod wodą (siłowałem się z jakąś przeszkodą) - efekt? Strzelił w chwilę później w tym lekko uszkodzonym miejscu. Uszkodzenie przyponu FC nie jest wcale trudne więc takie przypadki bywają, nawet tytan można uszkodzić ... więc po jednym takim doświadczeniu ideologii bym nie zmieniał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 A tak przy okazji to polecam sprawdzać tak od czasu do czasu przypon, czy nie jest uszkodzony - nawet delikatnie. Kiedyś z pełną świadomością łowiłem na przypon, który miał delikatny zadzior, spowodowany, obtarciem o coś pod wodą (siłowałem się z jakąś przeszkodą) - efekt? Strzelił w chwilę później w tym lekko uszkodzonym miejscu. Uszkodzenie przyponu FC nie jest wcale trudne więc takie przypadki bywają, nawet tytan można uszkodzić ... więc po jednym takim doświadczeniu ideologii bym nie zmieniał Dokładnie, ostatnio strzelił mi 30 lbs tytan. Chyba miał już najlepsze za sobą (Szwecja i kilka wypadów w Ire). Na szczęście szczupak pozbył się przynęty i mój szczęśliwy, pływający Fatso wrócił w końcu do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Z 15kg. FC raczej nie wybieral bym sie na okazy zebacza. Zylka zylce nie rowna. Warto przy zakupie zwrocic uwage na opis na szpuli i na przypony uzywac fluorocarbon leader material a nie zwyklej zylki FC. Jesli chodzi o wytrzymalosc to nie uzywam nic ponizej 80 funtow - i nie mam pozniej rozczarowan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 15 kg nie nadaje sie na szczupaka a na sandala do trola.Na zebate tak jak Darecki pisze min. 80lbs . http://www.berkley-fishing.com/prod.php?k=266077&sk=7632 2&p=PURBGFLW25-AB%20(1132126) http://www.sufix.com/usa/fishing_line/100_fluorocarbon_invis iline/Postrzepi sie ale nie zostanie przegryziony .pozdrawiam Termos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 A co myślicie o tym ?? http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/prologic-linka-na-pr zypony-softlex-g5-a56-p970-k5001.html Podobno nie trzeba uzywać zacisków i wychodzi taniej od SURFSTRAND 7x7..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 Osobiście używałem Sufix'a 60-80lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi