Skocz do zawartości

Fluorocarbon- od dzisiaj nie używam.

grendel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Łowiłem dzisiaj szczupłe na nowy przypon Dragona- fluorocarbon o wytrzymałości 15 kg i spotkała mnie niemiła niespodzianka. Przywalił mi zębaty metr ode mnie, szybkie ugięcie wędki, kotłowanina pod nogami i pssss. Po ptokach. Myślałem, że węzeł puścił, ale gdzie tam. Przegryziony przypon :huh: . Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło. I ostatni. Więcej tego nie kupuję.

Tytan jest niezawodny.

Zgadza sie - najlepsze i najtrwalsze rozwiazanie, jakie do tej pory poznalem... jednak tez moze sie z czasem ulamac w miejscu, gdzie wychodzi z rurki zaciskowej, wiec warto co jakis czas wymienic lub zrobic nowa petelke. Jeden wystarczy zwykle na caly sezon... B)

Ale tytan jest drogi. A gdzie mozna dostać w Polsce dobra plecionke stalowa o duzej wytrzymałosci i zeby była miękka ?? http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/prologic-linka-na-pr zypony-softlex-g5-a56-p970-k5001.html Takie cos było by dobre ?? I szczupak napewno tego nie przegryzie ??

Od kilku lat używam SURFSTRAND 7x7 Dragona do samodzielnego montażu przyponów na szczupaki - łączy w sobie wytrzymałość i elastyczność, dodając do tego dobry krętlik i agrafkę - uzyskałem 100% satysfakcji.

PZDR

Zanderix

A tak przy okazji to polecam sprawdzać tak od czasu do czasu przypon, czy nie jest uszkodzony - nawet delikatnie. Kiedyś z pełną świadomością łowiłem na przypon, który miał delikatny zadzior, spowodowany, obtarciem o coś pod wodą (siłowałem się z jakąś przeszkodą) - efekt? Strzelił w chwilę później w tym lekko uszkodzonym miejscu. Uszkodzenie przyponu FC nie jest wcale trudne więc takie przypadki bywają, nawet tytan można uszkodzić ... więc po jednym takim doświadczeniu ideologii bym nie zmieniał :D

A tak przy okazji to polecam sprawdzać tak od czasu do czasu przypon, czy nie jest uszkodzony - nawet delikatnie. Kiedyś z pełną świadomością łowiłem na przypon, który miał delikatny zadzior, spowodowany, obtarciem o coś pod wodą (siłowałem się z jakąś przeszkodą) - efekt? Strzelił w chwilę później w tym lekko uszkodzonym miejscu. Uszkodzenie przyponu FC nie jest wcale trudne więc takie przypadki bywają, nawet tytan można uszkodzić ... więc po jednym takim doświadczeniu ideologii bym nie zmieniał :D

Dokładnie, ostatnio strzelił mi 30 lbs tytan. Chyba miał już najlepsze za sobą (Szwecja i kilka wypadów w Ire). Na szczęście szczupak pozbył się przynęty i mój szczęśliwy, pływający Fatso wrócił w końcu do mnie.

Z 15kg. FC raczej nie wybieral bym sie na okazy zebacza. Zylka zylce nie rowna. Warto przy zakupie zwrocic uwage na opis na szpuli i na przypony uzywac fluorocarbon leader material a nie zwyklej zylki FC. Jesli chodzi o wytrzymalosc to nie uzywam nic ponizej 80 funtow - i nie mam pozniej rozczarowan.

15 kg nie nadaje sie na szczupaka a na sandala do trola.

Na zebate tak jak Darecki pisze min. 80lbs .

http://www.berkley-fishing.com/prod.php?k=266077&sk=7632 2&p=PURBGFLW25-AB%20(1132126)

http://www.sufix.com/usa/fishing_line/100_fluorocarbon_invis iline/

Postrzepi sie ale nie zostanie przegryziony .

pozdrawiam Termos