Żbiku Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Nie wiem czy taki kołowrotek istnieje ale zapytam Szukam relatywnie niedrogiego kręcioła (do 600-700zł) w rozmiarze ok 4000, który będzie miał bardzo mocny hamulec (absolutne minimum to te 7-8kg, najlepiej 9 lub więcej). Sprzęt musi sprostać dość częstym przyłowom sumów 160-200cm (na ostatnie 2 wypady miałem na kiju 4 sztuki), przy okazji polowania na szczupaki 70-100cm (łowisko specjalne). Obecnie wykorzystuję do tego celu TP 4000 '11 ale trochę mi go szkoda "katować" i chciałbym nabyć coś specjalnie tylko pod to łowisko. Jako, że łowimy tam zazwyczaj przez cały dzień i głównie nastawiamy się na szczupaki, fajnie jakby kręcioł nie był jakimś mega kowadłem urywającym ramię (powiedzmy do 400g max). Musi pomieścić 100m linki 0.20. Dokręcony będzie do Team Dragon 185cm 30-70g pod jerki 10S i gumy 15cm na 12-17g główkach Myślałem o Slammerze 360 ale okazało się, że hamulec ma tylko 4,5kg, tak więc z góry odpada. Czy coś ze starszych konstrukcji jest godne polecenia? Coś z Daiwy: Caldia, Tournament, Emblem? Może jakiś starszy TP lub Stradic? A może coś innego (Ryobi Metaroyal? Finn Nor Inshore?) Reasumując:1. kwota do 600-700zł2. hamulec min. 8-9kg, najlepiej więcej3. w miarę dobre nawijanie linki4. masa do 400g5. szpula na minimum 100m linki 0.20 Z góry dziękuję za wszelkie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 nie patrz na suche dane odnośnie mocy hamulca bo raczej się poślizgniesz i to mocno nie napiszę żebyś sobie taurusa kupił ale kup 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 zawsze możesz kupić multika - na giełdzie masz bbs-a daiwy:) powinien spełniac wymagania, poza hamulcem - 4kg... za to waży 205 gram:) poj. szpuli 0,38 - 95m... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 zawsze możesz kupić multika - na giełdzie masz bbs-a daiwy:) powinien spełniac wymagania, poza hamulcem - 4kg... za to waży 205 gram:) poj. szpuli 0,38 - 95m...Z multików to Toro NACL lub Winch. http://allegro.pl/abu-garcia-revo-toro-winch-61-lh-super-promocja-i5717041456.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 13 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 zawsze możesz kupić multika - na giełdzie masz bbs-a daiwy:) powinien spełniac wymagania, poza hamulcem - 4kg... za to waży 205 gram:) poj. szpuli 0,38 - 95m...Uwierz mi, że jakby chciał casta, to kupiłbym casta i multika Nie pasuje mi jednak taka metoda i wolę zwykłe "korby". Poza tym, co mi da hamulec 4kg przy sumie? Po chwili ryba będzie na drugim końcu stawu w krzaczorach i tyle ją zobaczę Tica Taurus, to bym z chęcią kupił ale znajdź gdzieś takie cudo w sprzedaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 jak sobie dzisiaj z jułesej zamówisz to zanim Ci coś w temacie polecą już będzie u Ciebie, a 600 zł to za nowy młynek chyba Ci budżetu mocno nie zczyści 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Kubas. nie ma co patrzeć na wagę zestawu jak jest dobrze wyważony...W tym sezonie pod Sumce używałem sprzętu ważącego łącznie ok 800g.Połów brodząc z ręki.I jakoś łapa nie uschła Fakt, pierwsze wypady kończyły się bólem całej łapki.Ale idzie wytrzymać.Polecam od siebie Stradic 6000 FG- tyle że waga to około 530g... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 (edytowane) CALDIA 3500 - starsze modele, TWIN POWER PG 4000/5000 - 02 Edytowane 13 Października 2015 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 13 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 (edytowane) No właśnie mam możliwość kupić TP 3000PG '02 ze szpulką od Stelli 5000SW za 500zł. Pytanie, czy takie coś się nada? A Caldia która? Starszy model jak wygląda? Znalazłem Caldię 3500X (srebrna, szpulka z czerwonym rantem) za 400zł Edytowane 13 Października 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Zaczalbym od wedki. Lowisz jakims krotkim dyszlem o mocno średniej amortyzacji. Takie wedki nigdy nie sprawdzaja sie przy Sumach.Jak lowisz guma to siegnij po rclb batsona 25 lb.Dokrecisz hamulec w tp 2011 i dopiero zobaczysz ile potrzebujesz hamulca.Wartosci liczbowe, ktore padaja w tym wątku to typowa inflacja liczb.Avet z dragiem 17 lb dokręconym na opor to grozny rywal. Nieuwaga podczas trollingu i przy zaczepie wedka za burta. Wyrywa zestaw z reki.Takze bym uwazal z tymi kilogramami hamulca 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 TP 3000PG -02 to to samo body tylko szpulka mniejsza. Jeżeli nie zajeżdżony to da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 13 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 jak sobie dzisiaj z jułesej zamówisz to zanim Ci coś w temacie polecą już będzie u Ciebie, a 600 zł to za nowy młynek chyba Ci budżetu mocno nie zczyściPodpowiedz jeszcze jak z wielkościami tych Taurusów? 3000SR ma w wielkości jaki odpowiednik w Shimano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 13 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Zaczalbym od wedki. Lowisz jakims krotkim dyszlem o mocno średniej amortyzacji.Takie wedki nigdy nie sprawdzaja sie przy Sumach.Jak lowisz guma to siegnij po rclb batsona 25 lb.Dokrecisz hamulec w tp 2011 i dopiero zobaczysz ile potrzebujesz hamulca.Wartosci liczbowe, ktore padaja w tym wątku to typowa inflacja liczb.Avet z dragiem 17 lb dokręconym na opor to grozny rywal. Nieuwaga podczas trollingu i przy zaczepie wedka za burta. Wyrywa zestaw z reki.Takze bym uwazal z tymi kilogramami hamulcaDaniel, oczywiście hamulec "na beton" nie oznacza u mnie dokręconego na maxa, bez możliwości ruszenia. Ale TP '11 daje możliwość na prawdę fajnego dohamowania walczącej ryby. Kolega łowi mniejszym rozmiarem Penn Prion i tam hamulec wymięka i musi hamować szpulę ręką... Odnośnie wędki, sumy to przyłów. Nie nastawiamy się zbytnio specjalnie na nie. Główne polowanie jest na szczupaki. Nie mniej, jest ich kilkanaście w niedużej wodzie i trafiają na kij srednio 1 na dzień. Choć ostatnio mieliśmy apogeum i były 4 hole zakończone wyjęciem 1 sztuki 180cm. Drugi ponad 200cm był już cały przy pomoście, wyłożony na boku. Niestety w ostatniej fazie powoli odjechał pod pomost, gdzie zakręcił linkę wokół palika i zerwał 11kg wolfram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Jak byś gdzieś dostał Shimano Technium 6000 FB, mała waga 370g, duża pojemność szpuli i przełożenie 4.6:1 http://www.trytackle.com/index.php?lay=show&ac=article&Id=538853260 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Daniel, oczywiście hamulec "na beton" nie oznacza u mnie dokręconego na maxa, bez możliwości ruszenia. Ale TP '11 daje możliwość na prawdę fajnego dohamowania walczącej ryby. Kolega łowi mniejszym rozmiarem Penn Prion i tam hamulec wymięka i musi hamować szpulę ręką... Odnośnie wędki, sumy to przyłów. Nie nastawiamy się zbytnio specjalnie na nie. Główne polowanie jest na szczupaki. Nie mniej, jest ich kilkanaście w niedużej wodzie i trafiają na kij srednio 1 na dzień. Choć ostatnio mieliśmy apogeum i były 4 hole zakończone wyjęciem 1 sztuki 180cm. Drugi ponad 200cm był już cały przy pomoście, wyłożony na boku. Niestety w ostatniej fazie powoli odjechał pod pomost, gdzie zakręcił linkę wokół palika i zerwał 11kg wolfram. Skomplikowane to. Jak polujecie na szczupaki z pomostu to akurat hamulec nie zwiekszy szans wyholowania SUMA podczas przyciagania go do pomostu, ktory jest niczym innym jak zaczepem przeszkadzajacym w walce z ryba. Dwumetrowej ryby nie zatrzymasz w miejscu na kolowrotku kablakowym. Szczegolnie, ze sam ta rybe do tego pomostu przyciagasz... Nie znam warunkow lowiska, nie bede sie madrzyl, co i jak robic. A kase zamiast na kolowrotek wolalbym wydac na prezenty gwiazdkowe, to juz niedlugo ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Co do Slammera, nie miałem nigdy dużego suma na kiju, ale obserwuję , że na 360 pada sporo dużych ryb, nie wiem Żbiku czy nie przesadzasz z tym hamulcem.Duża ryba musi poszaleć i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 No właśnie mam możliwość kupić TP 3000PG '02 ze szpulką od Stelli 5000SW za 500zł. Pytanie, czy takie coś się nada? A Caldia która? Starszy model jak wygląda? Znalazłem Caldię 3500X (srebrna, szpulka z czerwonym rantem) za 400złcaldia.jpgNo właśnie tak jak na załączonym obrazku , może być też KIX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin2015 Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 No właśnie mam możliwość kupić TP 3000PG '02 ze szpulką od Stelli 5000SW za 500zł. Pytanie, czy takie coś się nada? A Caldia która? Starszy model jak wygląda? Znalazłem Caldię 3500X (srebrna, szpulka z czerwonym rantem) za 400złcaldia.jpg... Witam... Ten TP czasami nie z tej strony.http://olx.pl/oferta/shimano-twinpower-3000pg-model-2002-CID767-IDb3xAt.html#188bcb8064 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 13 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 (edytowane) Jedyne co możemy zrobić na tym łowisku to po zacięciu suma nie można go absolutnie próbować przyciągać do brzegu. Sum chodzi na długiej lince wzdłuż brzegu w miarę bezpiecznej odległości od przybrzeżnych krzaków. Dopiero po jakimś czasie można go próbować przyciągać do brzegu. Ważne, aby starać się przyciągać go w miarę na wprost pomostu, bo jak pójdzie na boki w krzaki, to pozamiatane. Po 20-25 minutach zmęczenia, na lince 0.20-0.22 i mocnym hamulcu i kiju, można próbować go zatrzymać, gdyby nie chciał iść prosto do podbieraka i próbował odejść w bok. Przy słabym hamulcu nie zatrzymasz ryby i po sprawie... Miałem na kiju w tym roku (6-7 wyjazdów) 4szt, wyjąłem 2. Kolega jeżdżący częściej na łowisko miał kontakt z kilkunastoma sumami, wyjął 3. Większość ryb, po długiej walce, odjeżdżała mu spod samych nóg na bok i nie mógł ich zatrzymać na słabym hamulcu Priona. Edytowane 13 Października 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 13 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 ... Witam... Ten TP czasami nie z tej strony.http://olx.pl/oferta/shimano-twinpower-3000pg-model-2002-CID767-IDb3xAt.html#188bcb8064Dokładnie ten. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Co do Slammera, nie miałem nigdy dużego suma na kiju, ale obserwuję , że na 360 pada sporo dużych ryb, nie wiem Żbiku czy nie przesadzasz z tym hamulcem.Duża ryba musi poszaleć i tyle. Ten byl na 360tke i StC 25 lb 260 cm : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Moja wyobraznia jest za slaba na takie lowy. Lowienie sumow po 40- 50 kg z pomostu i doprowadzanie ich do podbieraka to ponad moje doswiadczenia. Takze niestety wiecej nic nie doradze. Powodzenia ! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rtolek Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Jedyne co możemy zrobić na tym łowisku to po zacięciu suma nie można go absolutnie próbować przyciągać do brzegu. Sum chodzi na długiej lince wzdłuż brzegu w miarę bezpiecznej odległości od przybrzeżnych krzaków. Dopiero po jakimś czasie można go próbować przyciągać do brzegu. Ważne, aby starać się przyciągać go w miarę na wprost pomostu, bo jak pójdzie na boki w krzaki, to pozamiatane. Po 20-25 minutach zmęczenia, na lince 0.20-0.22 i mocnym hamulcu i kiju, można próbować go zatrzymać, gdyby nie chciał iść prosto do podbieraka i próbował odejść w bok. Przy słabym hamulcu nie zatrzymasz ryby i po sprawie... Miałem na kiju w tym roku (6-7 wyjazdów) 4szt, wyjąłem 2. Kolega jeżdżący częściej na łowisko miał kontakt z kilkunastoma sumami, wyjął 3. Większość ryb, po długiej walce, odjeżdżała mu spod samych nóg na bok i nie mógł ich zatrzymać na słabym hamulcu Priona.Sam doświadczyłem przegranej z sumem. Nie od dziś wiadomo, że nie mając środka pływającego, a często nawet taki mając przegrywa się walkę z sumami... Osobiście wydaje mi się, że ten hamulec 9kg na dużego suma nie wystarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin2015 Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Pytam, ponieważ kiedyś kupiłem używany TP 11 z allegro.Właściciel zapewniał płynną maślaną pracę, że nic nie stuka ani puka.Po podpięciu do kija szok kołowrotek tak dojechany, że mój Red Arc bije go na głowę lepszą pracą.A ten TP to już tam od pół roku wisi jak nie lepiej.Możesz,zaryzykować może ci się poszczęści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 13 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 To jedyny niedzielny z łowiska, którego udało się wyjąć - równo 180cm (zakryłem facjatę kolegi, bo nie wiem czy podpisał zgodę na publikację wizerunku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi