Skocz do zawartości

Multiplikator dla dziecka

ptychoo

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy forumowicze. Mam osmio letniego syna. Chłopak na swój wiek jest rosły. Mierzy ponad metr czterdzieści wzrostu i proporcjonalną do wysokości wielkość dłoni.

Próbuję zaszczepić w nim wędkarstwo. Kilka godzin z kijem ma już za sobą. Już wiem, że woli multika od korby.

I wreszcie moje pytanie, co za multik polecicie dla takiego młodzieńca? Chodzi mi o fizyczną wielkość. Czy np. Revo sx jest mniejsze od C3 46..?

Przynęty które ma obsługiwać to 7-30 gram, w kwocie do 300-350 za używkę.

polecał bym "płaski " profil z hamulcem regulowanym z zewnątrz. Twój chłopak jest już na tyle duży, że szybko ogarnie synchronizację kciuka ze szpulką a nieliczne komplikacje nie powinny go zniechęcać. 

Ja w ty roku dałem kijek z pazurem (brazowa elitka St.C  :P ) mojej siedmio letniej wnuczce. Bojąc się jej stresu/zniechęcenia podpiołem kołowrorek bez kabłąkowy. To był dobry pomysł...zabawa się udała :D

Scorpion 1001 jest bardziej plaski niż revo - troche mniejszy ale tez inna "koncepcja" obudowy. Bardzo dobrze leży w ręku. Co do samej linki - żyłka na początek tez jest dobra - z polskich mówiłem na team dragon flex i bardzo fajnie sie lowilo :)

• 4 tygodnie później...

Panowie dziękuję za porady. Oczywiście poszedłem za waszymi słowami i kupiłem Shimano Chronarch 51e.

I teraz kolejne pytanie. Czy Team Dragon Cast 2,40/3-14 będzie odpowiednim kijem do tego multika? Ma to być taki 2 składowy uniwersał. Dam synowi garść Meppsów 1, jakieś gumki, może slidery 5-7 cm. Generalnie taki na okonka i szczupaczka z łódki.

Trochę przy długa możne męczyć rękę małego ale nie jest złym rozwiązaniem . Mepps 1 daj sobie spokój bo zniechęcisz dzieciaka, i zamiast mile spędzonego czasu na rybach będą  nerwy twoje i syna,a poniżej 10g nie schodź  . Moj syn łowi 2 sezony i przerabiałem temat ;)               

Trochę przy długa możne męczyć rękę małego ale nie jest złym rozwiązaniem . Mepps 1 daj sobie spokój bo zniechęcisz dzieciaka, i zamiast mile spędzonego czasu na rybach będą nerwy twoje i syna,a poniżej 10g nie schodź . Moj syn łowi 2 sezony i przerabiałem temat ;)

Ten kij wybrałem tylko i wyłącznie dlatego, że teoretycznie obsłuży mi dolne cw. multika.

Gdyby nie to, to mam sprawdzonego Dragon Select Guide Buster w zakresie 7-28 przy 2,13 metra (zdubluje kije w szafie).

Do ww kija mam podpięte Abu Revo3 sx i przynęty 10 gramowe już fajnie latają. Poniżej trochę gorzej, ale to może być wina standardowej szpuli lub grubej plecionki (15lb).

Czym rzuca Twój syn i jakimi przynętami?

Mój syn łowi dwoma zestawami  xc71mhxf i Steez +szpulka SV ten zestaw jest na Szczupaka i Sandacza ,przynęty to gumy 7,5 do 10cm +minimum 12g  do 20g  główka .TBC610MLXF i MB73SV tym zestawem łowi Okonie i nieraz Bolenie  przynęty to najczęściej gumy od 5 cm +7g do15g główka jakieś woblery bez sterowe wachadlo ALGA1 . Plecionka ja używam tylko japońskich więc PE 1,2 chyba nawinąłem ,ale nie jestem pewien , do 2 godzin jest OK później widzę ,ze męczy rękę i wtedy bierze spin. Z moich obserwacji zauważyłem, ze czym krótszy kij  tym lepiej dla dziecka .No i multik skręcony tak aby brody nie było bo wtedy ja tez mogę połowic :D . W tym roku robiłem próby z multikiem Shimano EX dc i żuty były dalekie i bez problemowe ale waga multika i profil niestety przeszkadza post-50467-0-31926700-1446924529_thumb.jpg Poniżej 10g  nie schodzić choć sprzęt pozwala ,ale niestety dzieci potrzebują czasu na naukę i przez przypadek można  zniechęcić więc lepiej spinn.. do takich przynętpost-50467-0-28646800-1446925445_thumb.jpg