Skocz do zawartości

Przypon fluorocarbonowy - przy technice opadu

bar888

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma czegoś takiego jak technika opada. Kijów opadowych też nie ma.. To jest pojęcie z jaskiniowej ery polskiej szkoły spinningu, wymysł kultowych acz skandalicznie niedouczonych - kulta i vicekulta  :) 

• Like 1

Nie ma czegoś takiego jak technika opada. Kijów opadowych też nie ma.. To jest pojęcie z jaskiniowej ery polskiej szkoły spinningu, wymysł kultowych acz skandalicznie niedouczonych - kulta i vicekulta  :)

Jak zwykle się czepiasz :lol:  :lol: :lol: . 

Jest opading, nie opada.

Edytowane przez Jozi
  • Like 1

A co myślicie o charakterystycznym drżeniu linki przy opadaniu przynęty na grubym przyponie z monofilamentu- czy może to mieć wpływa na zachowanie ryb?

Ciężko wywnioskować co masz na myśli,bo zazwyczaj wszystkie ''drżenia'' przy opadaniu przynęty pochodzą od niej samej,czyli jej mniej lub bardziej agresywnej pracy.

Krętlik może się sprawdza przy krótkim przyponie ale jak go używać jak ja dowiązuję 2-2,5m fluoro ? Węzeł zderzakowy jak najbardziej chociaż ze względu na ślepotę i drżące palce polecam:

https://www.youtube.com/watch?v=U7Yp_NZ1EW0

Nie musi być Daiwa ale chyba te są najbardziej dostępne w Polsce

• Like 2

Elo,

Dzięki , korzystam z forum  i  czerpie  z  waszych odpowiedzi,nie ma  techniki opadu ,spoko :)

ogólnie  wolę  fc niż  wolfram  czy  stalki   po prostu się nie  skręca ,a w ogóle zapomniałem  ,że  spiningowałem na  fc z opadu ,lubie  określenie  brania  były tylko z opadu:)

• 2 tygodnie później...

Witam

Ja używam Self-Made 7x7 Surflonra Dragona wytrzymałości 6kg robię z tego przypon minimum 50cm zakonczony krętlikiem a z drugiej strony agrafką sprawdza się to nawet dobrze sandacze łowię równie skutecznie co koledzy obok bez przyponów a ja przy okazji nie mam obcinek :) co do flurocarbonu to niestety czestotliwość obcinek troche mnie do niego zniechęciła.

Ja osobiście stosuję fluorocarbon Daiwy 0,30 mm grubości. Zauważyłem znaczącą poprawę w ilości brań od momentu stosowania fluorocarbonu jako przyponu na sandacze. Również, tak jak kolega wyżej montuję z jednej strony krętlik a z drugiej agrafkę.

A możesz napisać jakiej długości robisz ten przypon.

Byłoby miło gdybyście opisali krok po kroku budowę tych przyponów. Jakby chciało wam się wstawić fotki to byłoby perfekcyjnie!

Przypony z fluo robi mi kolega z nad Sanu, może jednak warto robić samemu. Co ciekawe na pstrągi przypon z fluorocarbonu tez się sprawdza - niby nie opad ale działa.