Skocz do zawartości
  • 0

Jakie wyposażenie łódki polecacie ?

kwasik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie chciałbym być złośliwy, ale cytowanie przepisów obowiązujących w USA, Australii i Kanadzie chyba nikomu nie pomoże.

A Unia Europejska może być czy nie? Bo akurat klasyfikacja 150N, 275N, ściślej CE ISO 12402-(2,3) obowiązuje w unii (czyli między innymi chyba w Polsce). Może o czymś nie wiem, ale nie wydaje mi się, aby w Polsce nie obowiązywały normy CE ISO i abyśmy mieli niezależną instytucję decydującą o tym, czy kamizelka jest asekuracyjna czy ratunkowa. Wspomniana Sigma spełnia normę CE ISO 12402-3 a Omega 275N normę CE ISO 12402-2. No chyba, że każdy sprawdzający atesty może zadecydować wg własnego widzimisię.

PS. UK to Wielka Brytania czyli UE a nie Australia.

• 0

Taką łódkę zamierzam zakupić

http://www.dedimarine.pl/nasza-oferta/lodzie-male?route=product/product&path=45&product_id=407

Jest opcja doboru osprzętu - typu uchwyty, knagi, rolki kotwiczne itp. Co szczególnie może się przydać pod kątem spinningu(castingu). Mam swoje pomysły ale wielu z was ma duże doświadczenie w tym temacie więc bardzo chętnie wysłucham sugestii dot. rodzaju osprzętu, firm produkujących, sklepów. A może ktoś z Was kupował u nich łódkę?

Edytowane przez Albercik

• 0

Też chętnie bym posłuchał porad kolegów w co warto doposażyć łódź już na etapie zamawiania i jej produkcji, nie koniecznie tego modelu ale ogólnie :) windy kotwiczne i odpływy to na pewno ale na co warto jeszcze zwrócić uwagę ??

żeby potem sobie nie pluć w brodę że czegoś nie ma albo brakuje wzmocnienia

przyznam, że ja czaję się na wigry 355 :)

Edytowane przez dziubas123

• 0

czesc

lowie na lodce duzo okolo 1-2razy w tyg. lowilem na lodkach kolegow jak i mialem swoje 3. najpierw zastanwcie sie gdzie bedziecie lowic rzeka czy jezioro wazna jest stabilnosc lodzi przed zakupem polecam popływać ja tam gdzie bedziecie plywac. u mnie na zbiorniku jest czesto wysoka fala i lodzie z niska burta sie nie sprawdzaly az kupilem romane. budowa dna jest szczegolnie wazna. 

wyposazenie

-korek spustowy wody z pokładu. (dobry jesli sie lodz po kazdym plywaniu wyciaga i latwo spuścić wode odkręcając korek)

-bakisty dziobowa (dobra do chowania kotwicy)

-bakista rufowa (warto schowac zbiornik na paliwo lub tez akumulator)

-winda kotwiczna dziobowa (plywalem na lodkach gdzie knaga jest zaciskowa bardzo ulatwia nie trzeba wiazac itp)

- relingi osobiscie uwazam ze powinny byc min 2 z tylu mozna przelozyc przez nie wiosla i przy płynięciu na silniku nie "lataja" zbednie, wygodne sa tez do podciagania lodki mozna uzywac ich jako knag do przywiazywania lodki wiele zastosowan

-uchwyt do wedki trolingowej jesli mozna u was trollowac naprawde sie przydaje sa na rynku takie ktore sa przykrecane w komore i nie wystaja. u mnie sluzy on przy wedkowaniu do trzymania pionowo podbieraka (podbierak nie placze sie pod nogami i przy holu jest zawsze w zasiegu) 

-ucho przy pawezy dobre do podczepienia silnika linka tak na wszelki wypadek jakby cos poszlo nie tak :) juz widzialem jak silnik loduje w wodzie 

-jesli producent oferuje krzesla obrotowe warto o tym pomyslec. 

• 0

no ja wysłałem meila do producenta i czekam na cennik bo chciał bym mieć przygotowane wzmocnienia właśnie pod krzesla obrotowe a je zakupić później rozkładając koszty, chce też mieć instalacje do silnika elektrycznego bo planuję 2 aku jeden na dziobie 2 na rufie ale chciał bym mieć późniejszą możliwość wymiany kabli :)

winda kotwiczna z tyłu i z przodu to moim zdaniem niezbędna rzecz i bardzo wygodna bez tego bym łódki nie kupił (pływam po jeziorach)

• 0

moze nie zdac egazminu bedzie dostawac sie woda. i watpie aby chcieli sie bawic w takie cos a jak juz to pewnie krzykną taka cene ze sie odechce wszystkiego:) lepiej chyba zainwestowac w porzadny kabel ktory przez wiele lat bedzie dobrze sie trzymal.