Skocz do zawartości

Wysokiej klasy narzedzia, przydatne podczas wedkowania

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Do haków i kotwic mam pean w rozmiarze XL, jako uniwersalny pakiet awaryjny multitoola za grosze, a po zgubieniu victorinoxa rozważam po prostu finkę/bagnet/bowie jako nóż sensu stricte. Mój plecak na ryby ma ważyć z żarciem i wodą tyle, żeby dało sie przejść dziennie 30km. Rzadko tak robię, ale pstrągowanie jest dla mnie kontynuacją zabaw z surviwalem. Szkoda że ewentualny nocleg nad rzeką obecnie jest tak ryzykowny - albo miejscowi na widły nadzieją, albo policja zgarnie za włóczęgostwo...

Jeśli nie kombinerki a szczypce, to tylko chirurgiczne. Używam wycyganione od zaprzyjaźnionej osoby.

Bez zarzutu taki pean. Działa latami.

Za delikatne.

Palce bola od tych oczek jak trzeba powalczyc.

...

Chyba, ze siegne po takie : 

http://www.profitechnik.pl/produkt/szczypce-plaskie-wydluzone-zaciskowe-z-blokada-proskit-1pk-t4.html

Edytowane przez Guzu

Posiadam Leatherman'a model Wave drugiej generacji. Szczerze polecam mój stary wysłużony wave poszedł na gwarancje bo posiadał uszkodzenia mechaniczne i dlatego mam drugą generację. Jak dla mnie idealne narzędzie dla wędkarza, w kaburze przy pasku nie przeszkadza a jest zawsze pod ręką, Jak potrze przetnie kotwicę, drut, i przygnie zadzior, i zastruga kij na ognisku. Może nie jest to tak poręczne narzędzie jak szczypce, ale w mulititoolu jest więcej opcji do wyboru.

Edytowane przez Sumek66

Guzu, kup sobie jakiegoś knipexa z wąską i długą przy tym ząbkowaną częścią robocza.  

np. to

http://www.profitechnik.pl/produkt/szczypce-wydluzone-proste-izolowane.html

one maja zdaję sie 8 cali. do kabury w sam raz. wybierz model z obcinaczką do drutu. 

sprzęt na lata. naprawdę. miałem różne lethermany, gerbery (multitoole)  na na ryby zawsze biorę knipexa.  

pozdrówka

Edytowane przez peresada
  • Like 1

Guzu, kup sobie jakiegoś knipexa z wąską i długą przy tym ząbkowaną częścią robocza.  

np. to

http://www.profitechnik.pl/produkt/szczypce-wydluzone-proste-izolowane.html

one maja zdaję sie 8 cali. do kabury w sam raz. wybierz model z obcinaczką do drutu. 

sprzęt na lata. naprawdę. miałem różne lethermany, gerbery (multitoole)  na na ryby zawsze biorę knipexa.  

pozdrówka

I tak zrobie. A potem nawierce rekojesc celem przeprowadzenia linki - sprezynki :)

Wezme ten  25 02 140, a jak juz bedzie gotowy to wstawie foto - moze sie komus przyda jako inspiracja .

http://www.profitechnik.pl/produkt/szczypce-polokragle-dwukomponentowe.html

Z jednej strony wstyd polecać bo chińszczyzna ale z drugiej strony jeśli dobra to czemu nie polecić?

http://m.aliexpress.com/item/32324204496.html

Te cążki sprawdzają mi się cały obecny sezon, mają między innymi bardzo ostre obcinaczki i końcówkę do zakładania kółek łącznikowych. No i pewnie to nie gra roli dla Ciebie Gazu ale cena jest ciekawa ;)

Z jednej strony wstyd polecać bo chińszczyzna ale z drugiej strony jeśli dobra to czemu nie polecić?

http://m.aliexpress.com/item/32324204496.html

Te cążki sprawdzają mi się cały obecny sezon, mają między innymi bardzo ostre obcinaczki i końcówkę do zakładania kółek łącznikowych. No i pewnie to nie gra roli dla Ciebie Gazu ale cena jest ciekawa ;)

Cena zawsze gra role.

Chodzi tylko o to by za czesto nie wydawac malych kwot na tanie rzeczy :)

Ten ksztalt zwrocil moja uwage przy modelu oferowanym przez Shimano. Sprawdza sie ? 

Zamowilem knipexy i najblizsze lata, na to licze, mam z glowy. 

Ale chetnie poslucham opinii o tym oryginalnym ksztalcie szczypiec

Pozdrawiam i dzieki za wskazowke :)

Tak jak Sumek66 napisał, nie ma chyba bardziej uniwersalnego toola od Wave'a. Oczywiście kleszcze czy kombinerki dedykowane do odpowiednich czynności będą lepsze, ale tu mówimy, myślę, o jakimś uniwersalnym narzędziu. Ten model posiada w zasadzie wszystko, co na rybach potrzebne, nawet krótką piłke do drewna, o niebywalej wydajności, za pomocą której można, na przykład, szybko usunąć jakąś przeszkadzającą gałązkę.

I cena raczej do zaakceptowania, na znanym portalu aukcyjnym można go nabyć za kwotę poniżej 300 złotych, chyba...

Offtopowo do Etherni'ego:

Nie istniało i nie istnieje coś takiego, jak AK 47. To taka nazwa hollywoodzko-filmowa, łykana przez laików.

Miałem w rękach instrukcje i dokumentacje techniczno ruchowe tych karbinków.

W instrukcjach z lat 50-tych występował pod nazwą "7,62 mm pistolet maszynowy AK", w późniejszych jako "7,62 mm karabinek AK".

Jak sama nazwa wskazuje, strzelało to nabojem pośrednim o kalibrze 7,62 mm, bardzo humanitarnym, o ile oczywiście można mówić o humanitaryźmie w odniesieniu do broni strzeleckiej.

Natomiast w latach siedemdziesiątych wdrożono produkcję kałaszków o kalibrze 5,45 mm.

Pociski te, szybkie i lekkie, powodują bardzo paskudne rany postrzałowe.

O tych karabinkach można śmiało mówić AK 74.

Mam nadzieję, że nie zanudziłem, ale wielu mężczyzn interesuje się uzbrojeniem, stąd ten wpis, nie na temat...

Edytowane przez sierżant
  • Like 2

@Guzu na pewno z Knipexow bedziesz zadowolony, @Sebalos to juz napisal.

Mialem jeszcze w reku kombinerki Wiha - tez fajne, nieco gorsze od nich sa NWS. Wszystkie te firmy, nawet nasze Neo bija na glowe wszystkie wynalazki wedkarskich firm. Nie tylko materialy sa lepsze ale tez precyzja wykonania.

@Guzu na pewno z Knipexow bedziesz zadowolony, @Sebalos to juz napisal.

Mialem jeszcze w reku kombinerki Wiha - tez fajne, nieco gorsze od nich sa NWS. Wszystkie te firmy, nawet nasze Neo bija na glowe wszystkie wynalazki wedkarskich firm. Nie tylko materialy sa lepsze ale tez precyzja wykonania.

Wiha uzywam zestaw wkretakow - tzw BITS. Solidne narzedzia.

Witam

Moj sezon wedkarski 2015 powoli ma sie ku koncowi.

Pora przegladu sprzetu i osprzetu nadchodzi.

Co juz wiem, to fakt, ze musze zaopatrzyc sie w dwie pary kombinerek.

Jedne to takie dluzsze , do wyczepiania sumow, szczupakow i innych zwierzat. 

czyli minimum 20 cm dlugosci i pewny chwyt.

Drugie, to wielofunkcyjne, do noszenia w kaburze podczas spacerow za pstrazkiem.

Takie by mialy obcinarke, mogly dogiac haczyk ...no i wyczepily rybe. Jesli sie juz taka trafi.

Moze ktos polecic narzedzia naprawde wysokiej jakosci  ? nie chodzi o to by kupic sygnowane znakiem ABEL za 300 dolarow. Chodzi o dobre, trwale i przemyslane rozwiazania.

Teraz mialem szczypce Bass Pro Shop (Ocean angler) a te wielofunkcyjne kupilem sygnowane znakiem KARHARA. 

Chetnie wskoczylbym polke wyzej.

Dzieki za wszelkie sugestie i porady.

Pozdrawiam

Co się stało że wybrałeś 14 cm a nie jak pierwotnie pisałeś 20 cm?

Chyba że to te drugie do pstrągów.

Ja przymierzam się do 20 cm za 8 dyszek:

http://allegro.pl/knipex-2612200-szczypce-tnace-polokragle-2612200-i5712529605.html

Co się stało że wybrałeś 14 cm a nie jak pierwotnie pisałeś 20 cm?

Chyba że to te drugie do pstrągów.

Ja przymierzam się do 20 cm za 8 dyszek:

http://allegro.pl/knipex-2612200-szczypce-tnace-polokragle-2612200-i5712529605.html

14 na pstrazki

do lodkowych wyczepien wzialem 25 cm dlugasy powerfull

Cena zawsze gra role.

Chodzi tylko o to by za czesto nie wydawac malych kwot na tanie rzeczy :)

Ten ksztalt zwrocil moja uwage przy modelu oferowanym przez Shimano. Sprawdza sie ? 

Zamowilem knipexy i najblizsze lata, na to licze, mam z glowy. 

Ale chetnie poslucham opinii o tym oryginalnym ksztalcie szczypiec

Pozdrawiam i dzieki za wskazowke :)

Sprawdza się, choć na początku trochę przeszkadza ten dynks do kółek łącznikowych na końcu krótkich cążków. Ale po kilku odhaczeniach da się złapać odpowiednią technikę i kąt ułożenia dłoni względem haka przy wyhaczaniu ryby. Zawsze w zanadrzu mam jeszcze prostego toola z rozkladanymi kombinerkami gdyby trafiła się większa sztuka. Mimo szemranej jakości trzyma się do dziś. Żeby być uczciwym trzeba jeszcze wziąć pod uwagę częstotliwość i wielkość ryb goszczących na wędce. Z tym będzie bardzo trudno Ci dorównać ale mam nadzieję, że kiedyś przynajmniej zbliżę się do takich wyników ;)

Sprawdza się, choć na początku trochę przeszkadza ten dynks do kółek łącznikowych na końcu krótkich cążków. Ale po kilku odhaczeniach da się złapać odpowiednią technikę i kąt ułożenia dłoni względem haka przy wyhaczaniu ryby. Zawsze w zanadrzu mam jeszcze prostego toola z rozkladanymi kombinerkami gdyby trafiła się większa sztuka. Mimo szemranej jakości trzyma się do dziś. Żeby być uczciwym trzeba jeszcze wziąć pod uwagę częstotliwość i wielkość ryb goszczących na wędce. Z tym będzie bardzo trudno Ci dorównać ale mam nadzieję, że kiedyś przynajmniej zbliżę się do takich wyników ;)

Dzieki za rozwiniecie tematu. 

Z tymi rybami u mnie to bym nie przesadzal ... :)

Ale to typowe kombinerki są. Krótka część robocza. Jak kotwica głęboko w szczupaczej szczęce siedzi to nie sięgniesz. Jeszcze te wystające plastikowe rogi przeszkodzą. 

Szczerze powiem bardziej myslalem o sumach. Szczupaki to u mnie rzadkie tance. 

Ale z pewnoscia masz racje.