Skocz do zawartości

Zdjęcia znad wody

Fishnen

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Królowa w pełni

Tomiemu uciekła modelka ;)

Tak z ciekawości zapytam-co to jest za owad?

Raz spotkałem takiego jegomościa nad Biebrzą i bardzo mi się spodobał.Były wprawdzie 2 ale jeden już prawie sztywny.

8e9c5cb28d6bc539med.jpg e4340c342c76dc7emed.jpg

Pozdrawiam Tomi B)

• Like 1

Oleica fioletowa

Dokładnie. Meloe violaceus jak Koledzy wyżej :)

Czyli rozumiem że owad na fotce Tomka@Yamakato i na mojej to Oleica fioletowa ?

Trochę poczytałem o tej rodzinie owadów i ciekawie wygląda ich cykl życiowy :) .

Trafiłem też(w komputerze) na bardzo podobnego owada Oleica krówka i na fotkach dostępnych w necie ,te dwa gatunki niewiele się różnią.Znacie może jakieś znaki/cechy charakterystyczne pomagające odróżnić oba gatunki?

Jeszcze wygrzebałem fotkę ciekawego chrząszcza ,którego też namierzyłem i sfotografowałem nad Biebrzą.

Cóż to za stwór?

14ac23f7633a2821med.jpg

7d5fe1fc02735fa0med.jpg

dcd4e5b97a906fe7med.jpg

Nie bardzo udało mi się uchwycić rzeczywistą kolorystykę owada.Był taki opalizujący,metaliczny w ciemnych kolorach brązów,zieleni i fioletów.No i te imponujące czułki ,przekraczające długością całego owada. :)

Pozdrawiam Tomi B)

• Like 2

Czyli rozumiem że owad na fotce Tomka@Yamakato i na mojej to Oleica fioletowa ?

Trochę poczytałem o tej rodzinie owadów i ciekawie wygląda ich cykl życiowy :) .

Trafiłem też(w komputerze) na bardzo podobnego owada Oleica krówka i na fotkach dostępnych w necie ,te dwa gatunki niewiele się różnią.Znacie może jakieś znaki/cechy charakterystyczne pomagające odróżnić oba gatunki?

Jeszcze wygrzebałem fotkę ciekawego chrząszcza ,którego też namierzyłem i sfotografowałem nad Biebrzą.

Cóż to za stwór:

Nie bardzo udało mi się uchwycić rzeczywistą kolorystykę owada.Był taki opalizujący,metaliczny w ciemnych kolorach brązów,zieleni i fioletów.No i te imponujące czułki ,przekraczające długością całego owada. :)

Pozdrawiam Tomi B)

Aromia moschata