Skocz do zawartości

Zdjęcia znad wody

Fishnen

Rekomendowane odpowiedzi

A ktoś kiedyś próbował bagnet Kijeva podpinać do lustra? Słyszałem, że tak ale, czy prawda?

Da się podpiąć, ale działać nie będzie w pełnym zakresie. Mam jupitera 8 z kijeva, próbowałem go podpiąć na skróty. Do przejściówki na m42 dokręciłem redukcję m42/m39 i "dupa". Obiektywy dalmierzowe mają inna konstrukcję, w czasie ostrzenia wewnętrzny pierścień przesuwa się aby uruchomić system dalmierzowy. Musimy mieć specjalną przejściówkę. Do lustrzanek takiej nie ma, bo być nie może. Do sony e-mount są i działają. Pewnie do innych bezlusterkowców, w tym micro 4/3 tez są

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Da się podpiąć, ale działać nie będzie w pełnym zakresie. Mam jupitera 8 z kijeva, próbowałem go podpiąć na skróty. Do przejściówki na m42 dokręciłem redukcję m42/m39 i "dupa". Obiektywy dalmierzowe mają inna konstrukcję, w czasie ostrzenia wewnętrzny pierścień przesuwa się aby uruchomić system dalmierzowy. Musimy mieć specjalną przejściówkę. Do lustrzanek takiej nie ma, bo być nie może. Do sony e-mount są i działają. Pewnie do innych bezlusterkowców, w tym micro 4/3 tez są

W uzupełnieniu, Kijev to bagnet Pentax, jeśli nic nie pomyliłem. Mimo, ze to bagnet to obiektyw z dalmierza nie będzie działał z lustrzanką z tym bagnetem, przejściówki pewnie tez nie ma. Chodzi o dwie sprawy, w dalmierzach, mamy w obiektywie pierścień wewnętrzny, który popycha/przestawia mechanizm dalmierza. Druga sprawa, płaszczyzna ostrości jest bardzo blisko płaszczyzny kliszy. W aparatach cyfrowych musi pokrywać się z płaszczyzną matrycy i tu mamy problem. Przykładowo, obiektywy m42 mogą pracować z lustrzankami (z Nikonem nie do końca) cyfrowymi. Teraz kwestia bezlusterkowców, tutaj płaszczyzna matrycy jest o wiele bliżej płaszczyzny bagnetu, to powoduje, że odpowiednia przejściówka (której wykonanie nie ma ograniczeń) pozwala podłączyć, niemal dowolny obiektyw.

W kąciku foto pokażę moje obiektywy, które podpinam do a6300, łącznie z "wynalazkami" które sam zrobiłem ;)