Skocz do zawartości

Zdjęcia znad wody

Fishnen

Rekomendowane odpowiedzi

Ah, Bug....... Byłem nad nim kilka razy we Włodawie w lipcu zeszłego roku, wspomnień czar, niewędkarskich.  ;))) Ale bolenie goniły. :P

U mnie świeża historia ze szczupakiem nierozłączkiem, odprowadził kompana i czekał cierpliwie na jego powrót.

post-49884-0-31134000-1463241233_thumb.jpg

post-49884-0-27671200-1463241249_thumb.jpg

post-49884-0-62129200-1463241270_thumb.jpg

post-49884-0-89345500-1463241285_thumb.jpg

Edytowane przez Dawido
  • Like 9

Dzisiejsza niespodzianka spotkana na kleksach :D nie znam się na żółwiach ale to chyba żółtolicy, a więc gatunek obcy.. mimo wszystko czuł się wyjątkowo "jak u siebie" :lol:

24655vs.jpg

11htoud.jpg

m91vs2.jpg

15zr41z.jpg

Podszedłem za blisko i dał nura do wody, ale jak wracałem tą samą drogą to opalał się znowu, tylko z innej strony :P

30d8h1g.jpg

25i7p6x.jpg

• Like 14

Też miałem takie przedziwne spotkanie w tym roku . Łowiłem poniżej ujścia kanału prowadzącego m.in. do miejscowej oczyszczalni ścieków . Woda byłe lekko podniesiona , uciąg fajny , taki kleniowy , co nieczęsto się u nas zdarza i nagle kątem oka widzę COŚ . Płynie sobie w pozycji pionowej kiwając się jak korek , ale rusza się jakoś tak żywo . Wprawdzie wiem , że widzę żółwia ale obrazek jest tak irracjonalny , że jakoś tak nie za bardzo mogę to zaakceptować  :) . Ale to ewidentnie był żółw . Czerwone plamy w okolicach głowy wskazywały na czerwonolicego , inwazyjnego jegomościa . No chyba , że był to jakiś inny egzotyczny uciekinier hodowlany wyrzucony przez jakiegoś niefrasobliwego  , domorosłego herpetologa ... Zdjęcia niestety nie zdążyłem zrobić . A swoją drogą to cholera wie , jak takie przypadkowe introdukcje mogą wpłynąć na lokalne ekosystemy ?

W rzeczy samej, dość irracjonalny obrazek :P osobnik którego ja widziałem długo wydawał się niezbyt zaniepokojony moją obecnością, także mogłem śmiało robić mu zdjęcia. W miarę jak zbliżałem się coraz bardziej najpierw zmienił pozycję na wyrażającą gotowość, a dopiero kiedy byłem bardzo blisko dał nurka.. Trochę się rozczarowałem kiedy miałem pewność że to nie błotny, ale i tak widok tego mega sympatycznego zwierza wywołał uśmiech na twarzy. Na tej samej rzece również mój tata widział kilka lat temu żółwika, ale także nie był to nasz gatunek rodzimy.