Skocz do zawartości

Lekka, mocna, szybka i krótka jerkówka

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega ostatnio nabył jerkówkę Xzoga, z tym, że wersję do 120g. Ale to kwestia blanku. Widziałem, że był mega zadowolony- kijaszek szybki, cięty, a pod rybkami (takimi do 90+) pracował naprawdę zacnie.

To pewnie Xzoga 7 kg. Mam i szczerze polecam, super kij nie tylko do jerków :)

• Like 1

Nie powiedziałem : nie. a tylko , że mam wątpliwości. Mam w spirali Phenixa Elixir i tutaj widzwę sens w praktyce ale to jest UL.

Również podoba mi się kij zbrojony górą, klasycznie, choć zdaję sobie sprawę , że na łowisku przestaje to mieć znaczenie jesli się sprawdza spirala. Taka troche kwadratura koła :wacko: może za dużo teori postrzegania i emocji :D

Edytowane przez BOB1

Ten za 850 zł nie jest w spirali.

Też jej nie lubię . Ostatnio przelotka jest nie tam gdzie powinna przy jerkowaniu być.

Zarezerwowałem. Może na zapas wezmę. Tylko na info o długość uchwytu czekam.

Czasem to mam wrażenie że ludzie kwadratowych jaj szukają... 

Tylko ta spirala przy tak mocnym kiju? mam watpliwości :(

chociażby dlatego iż spiralne zbrojenie zostało wymyślone właśnie do ciężkich mocnych kijów głównie morskich.

dopiero potem zaadoptowano je do lekkiego castingu.

działa to naprawdę znakomicie. mam teraz kij zbrojony standardowo ( z różnych względów musiałem oddać moją elitkę w spirali)

i na każdej wyprawie na ryby z rozrzewnieniem wspominam to zbrojenie. 

chodzi głownie o czepianie się plecionki o szczytową przelotkę przy agresywnym jerkowaniu. 

nigdy nie miałem tego problemu w spiralii.

pomijam aspekt urody takiego kija bo można tu zastosować malutkie ringi i kij wygląda jak bez przelotek.

poza tym cena zbrojenia idzie w dół ponieważ kij 20-25lb na szczupaki można uzbroić w jedną czy też dwie przelotki dwustopowe (najdroższe) chociaż i tak ring nie musi być duży, a potem jedziemy l-kami które są tanie jak zboże.

wiec reasumując same zalety, wad nie widzę.

chyba trzeba będzie zacisnąć zęby i coś znowu uzbroić...

pozdówka

Edytowane przez peresada
  • Like 3

Z tym "mocna" to mało precyzyjnie się wyraziłem. C.W. max 80 i moc jakieś 20-25lb mnie interesuje.

To wyglądało ciekawie:
 MU606: 6', l15-25lb, cw. 28-90gr. ale widzę, że już sprzedane ...

Za to Daiwę (Powermesh Jerk 60-120g 1,65m) musiałbym pomacać, bo o ile długość i waga kija wydają się super, to C.W. jest dość spory i boję się, że będzie zbyt pałowata dla mnie.

Kij musi być sprężysty (dość szybki), ale pracować pełną długością pod rybą.

P.S. Xzoga raczej przekracza mój budżet na ten kij.

Edytowane przez hlehle

Z tym "mocna" to mało precyzyjnie się wyraziłem. C.W. max 80 i moc jakieś 20-25lb mnie interesuje.

To wyglądało ciekawie:

MU606: 6', l15-25lb, cw. 28-90gr. ale widzę, że już sprzedane ...

Za to Daiwę (Powermesh Jerk 60-120g 1,65m) musiałbym pomacać, bo o ile długość i waga kija wydają się super, to C.W. jest dość spory i boję się, że będzie zbyt pałowata dla mnie.

Kij musi być sprężysty (dość szybki), ale pracować pełną długością pod rybą.

P.S. Xzoga raczej przekracza mój budżet na ten kij.

Tego modelu daiwy nie mialem.

W wa-wie raczej problemu z pomacaniem PM miał nie będziesz. Z tej serii mialem 2 spiny i 2 casty. Seria bardzo udana. Blanki sprężyste, szybkie, ugięcie po dolnik.

Edytowane przez Patryk1125
  • Like 1

A to źle? Masz pewność, że przy pełnym ugięciu (pod kabanem ;) ) siły skrętne nie działają tak mocno na blank, a i linka go nie dotknie ;)

Kamil, to, że linka kładzie się na blanku to nie problem. Da się tak łowić i nic się nie dzieje :)
  • Like 1

jeśli miałoby być budżetowo i z pracowni, to obejrzyj sobie Batsony Revelation - u Irka w Warszawie masz okazję:

REVC68H

REVC68XH

ew.ten MHX bo widze ze Batsony zdrożały:

MB-785 MHX

@yglo coś na nich robił zdaje się do podobnych zastosowań jak wspomniałeś.... albo miał robić, musiałbyś dopytać