Skocz do zawartości

Lekka, mocna, szybka i krótka jerkówka

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

jeśli miałoby być budżetowo i z pracowni, to obejrzyj sobie Batsony Revelation - u Irka w Warszawie masz okazję:

REVC68H

REVC68XH

ew.ten MHX bo widze ze Batsony zdrożały:

MB-785 MHX

@yglo coś na nich robił zdaje się do podobnych zastosowań jak wspomniałeś.... albo miał robić, musiałbyś dopytać

Ale to już 2.02m ?

Hmm i do tego jednoskład.

Edytowane przez hlehle

No, jak za długi zawsze możesz uciąć z któregoś końca chiociaż nie polecam - osobiscie przerzuciłem sie na dłuższe kije do casta ostatnimi czasy, 213 cm jest dla mnie idealne a koszykarzem nie jestem ;)

w tym segmencie blanki dwuczęsciowe to rzadkość.... najpredzej znajdzies wśród jakis no-name z azji (które tez moga byc ciekawe).  Predzej juz dostaniesz travela ciekawaego  - American Tackle, Batson, MHX - wszystkie oferują 213 cm w 3 kawałkach

No, jak za długi zawsze możesz uciąć z któregoś końca chiociaż nie polecam - osobiscie przerzuciłem sie na dłuższe kije do casta ostatnimi czasy, 213 cm jest dla mnie idealne a koszykarzem nie jestem ;)

Nie przeszkadza Ci, jak cobie "ciapiesz" szczytówką o wodę pod nogami? ;)

Edytowane przez Kamil Z.

Nie przeszkadza Ci, jak cobie "ciapiesz" szczytówką o wodę pod nogami? ;)

Nie ciapie, to jest kwestia techniki prowadzenia i rodzaju przynety. Dłuższy kij może sprawiać problem tylko przy łowieniu na pływające stick-baity w rodzaju Salmo Jack F np.  Ja łowię głownie na glidery a tu nie trzeba wykonywać kijem długich pociągnięć. Dłuższy kij ma jak dla mnie same plusy - łatwiejsze rzuty (większa wszechstronność jeśli chodzi o przynety), lepsza amortyzacja w czasie holu etc.

Moimi kijami łowię na jerki, obrotówki a jak trzeba to zakładam woblera albo gume i siadam do trollingu - w zasdzie od dwóch sezonów cały wyjazd do Szwecji obganiam jednym kijem :)

Może jeszcze gdzieś znajdziesz Cormorana Jerkboat baitcast. 5,3" 160 cm. Dwie wersje: do 80 i do 120 gr. Mam tę lżejszą. Nie dzieli się klasycznie na dwie równe połówki tylko 1/4 - 3/4. Całą część szczytową wpina się w dolnik. Jak dla mnie fajna zabawka i na pewno nie pała.

Edytowane przez rower26
  • Like 1

Nie ciapie, to jest kwestia techniki prowadzenia i rodzaju przynety. Dłuższy kij może sprawiać problem tylko przy łowieniu na pływające stick-baity w rodzaju Salmo Jack F np.  Ja łowię głownie na glidery a tu nie trzeba wykonywać kijem długich pociągnięć. Dłuższy kij ma jak dla mnie same plusy - łatwiejsze rzuty (większa wszechstronność jeśli chodzi o przynety), lepsza amortyzacja w czasie holu etc.

Prowadząc przynętę, trzymam szczytówkę w kierunku wody. Albo gęsto "drobię" szczytówką, jak przy mniejszych ślizgaczach, a czasem, jak piszesz, trzeba dłuższych pociągnięć, jak przy Jackach, czy Sweeperach. Mimo to, kierunek ruchu jest ten sam, inna jest tylko długość drogi przebytej przez szczytówkę. Im wyższa łódka, z której się łowi, tym problem ten przestaje mieć znaczenie, jednak ja zdecydowanie wolę krótkie kije i swoje łowienie obganiam dwoma kijami o długości 1,9m i zakresie cw. do średnich (30-60) i cięższych (50-100g) przynęt.

Jestem bardzo zadowolony z tego kija, kupując go przez neta miałem pewne obawy że będzie trochę pałowaty, bo nigdy wcześniej nie miałem jej w ręce, ale nic z tych rzeczy. Przetestowałem go w tym roku na tygodniowym wypadzie do Szwecji i byłem miłe zaskoczony. Ku mojemu zaskoczeniu fajnie czuć pod nim rybę. Za tą cenę godny polecenia.

I ja ostatnio wszystkie szczupaki łapię na ten kij. W Szwecji od 55 do 101 i w każdym przypadku był spoko. (nie bez powodu kopiłem drugi egzemplarz jak utopiłem poprzedni z multikiem na Żarnowcu) 

Relacja ceny do jakości blanku i osprzętu....bezkonkurencyjna

• Like 1