Skocz do zawartości

Lekka, mocna, szybka i krótka jerkówka

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwolę sobie podłączyć się pod temat. Szukam blanku pod jerkówkę, którą chciałbym połowić jeszcze w tym roku.

Kij ma obsługiwać slidery od 6-7cm (ok 15g) po slidery 10S, bardzo rzadko 12S. Bardziej zależy mi na tym dolnym zakresie c.w. niż na górze, bo przeważnie łowię sliderami 7S i 10S, 12S bardzo mało i sporadycznie.

Kij w jednym kawałku, długość 180-190cm.

Faworytów mam 3, polecanych przez "bardzo znanych i lubianych" użytkowników na naszym forum:

1. Talon 64HM

2. Xzoga Taka-G 66 7kg

3. Xzoga Taka-G 60 8kg

Skłaniałem się ku Talonowi ale nie jest niestety dostępny, będzie za ok 3 tygodnie może. Do tego montaż kolejne 2-3 tygodnie.

Xzogę 66 7kg chciałem trochę skrócić od dołu ale to podobno obniży jej moc i może słabo pracować pod 10S-12S.

Xzoga 60 8kg, to i długość jest idealna i górny c.w. też. Boję się jednak, że te 6-7cm slidery F będą słabo obsługiwane. A bardziej zależy mi na tym dole właśnie, niż na górnym c.w. większym niż 60-65g.

Z gory dzięki za wszelkie sugestie i rady.

Zaznaczę też, że już w sumie tylko te 3 patyki wchodzą w grę, bo kolejne propozycje znowu mi mocno namieszają ;)

Kuba, ja posiadam od dwóch lat Xzogę 7 kg i myślę,że pod Twoje oczekiwania idealnie się nadaje.

No chyba że długość Ci przeszkadza, jak dla mnie ideał, jest to od dwóch sezonów podstawowy mój kij, bez niego się nie ruszam :)

• Like 1

Talona to lepiej weź model 25lb do 1OZ 1,82m burgundowybo ten od 15 może mieć poważne problemy, lub poszukaj Jig&Jerka model do 100gram, jest minimalnie słabszy od Xzogi 7kg i jerki slideropodobne od 15 gr latają aż miło....jest też słabszy model do 70gram, o ile od dołu będzie miodzio,  to ten już slidera 12 nie uciągnie.

Kuba, ja posiadam od dwóch lat Xzogę 7 kg i myślę,że pod Twoje oczekiwania idealnie się nadaje.

No chyba że długość Ci przeszkadza, jak dla mnie ideał, jest to od dwóch sezonów podstawowy mój kij, bez niego się nie ruszam :)

Od ilu do ilu wg Ciebie jest komfortowe łowienie tym 7kg patykiem?

Potwierdzam. Bierz 7 kg. Ja długo szukałem i wreszcie się udało znaleźć blank który jest w stanie pogodzić gumy, jerki i trolling w wadze średniociężkiej :)

• Like 2

Ten akurat kijek nie może przekraczać 185 cm, a 160-170 byłoby ideałem :)

Miałem raz jednoskład o długości 2.13 i ... nigdy więcej :)

Jeśli sprzęt nie musi być drogi, to w Cormoranie są wędki Jerkboat o długości 160 cm i dwóch CW, ta cięższa do 120g, lżejsza 70g (?).

Z tym "mocna" to mało precyzyjnie się wyraziłem. C.W. max 80 i moc jakieś 20-25lb mnie interesuje.

To wyglądało ciekawie:

MU606: 6', l15-25lb, cw. 28-90gr. ale widzę, że już sprzedane ...

Za to Daiwę (Powermesh Jerk 60-120g 1,65m) musiałbym pomacać, bo o ile długość i waga kija wydają się super, to C.W. jest dość spory i boję się, że będzie zbyt pałowata dla mnie.

Kij musi być sprężysty (dość szybki), ale pracować pełną długością pod rybą.

P.S. Xzoga raczej przekracza mój budżet na ten kij.

W razie czego, możesz pomacać moją Daiwę :)

Ja stwierdziłem, że 1 jerkówką nie pogodzę raczej wszystkiego i zdecydowałem się na 2 kije. Na dzień dobry kręci się lżejszy model, obsługujący od sliderów 6F/S do 10S. Druga mocniejsza będzie już od 30-40g do klocków po 100-120g.

Są jerkówki które obsłużą komfortowo od 40 do 120  gramów. Czyli slider 10 do np. Bandit.  Przykład to własnie te MU638. Ale Slider 6 już za lekki.

Ja mimo tego że nie używam  jerków mniejszych niż Slider 10 to i tak dla wygody na łódce mam dwie jerkówki. 

Ja stwierdziłem, że 1 jerkówką nie pogodzę raczej wszystkiego i zdecydowałem się na 2 kije. Na dzień dobry kręci się lżejszy model, obsługujący od sliderów 6F/S do 10S. Druga mocniejsza będzie już od 30-40g do klocków po 100-120g.

Kolega łowi teraz Xzogą, bodajże 8kg. Slidek 10S, 12S, Jacki, Fatso 14S- wszytko z tego lata.

Ja osobiście zabieram 2 kije 30-60 z niskim profilem, i 50-100 z okrąglakiem i mam pełny komfort obsługi używanych przeze mnie wabików. A czasem zamiast zmieniać wabik, wystarczy sięgnąć po drugi kij.

Ja lubię łowić szczupaki na małe przynęty, stąd decyzja o 2 kijach, którymi komfortowo obsłużę te najmniejsze (5-6cm) i średnie (9-10cm) jerki na rozlewiskach i jeziorkach, a drugim od średnich po duże (przy czym duże to wg mnie 12-14cm i 100-120g max), którego będę używał na łowiskach, gdzie siedzą "mamuśki" ;)

Edytowane przez Żbiku

Ja lubię łowić szczupaki na małe przynęty, stąd decyzja o 2 kijach, którymi komfortowo obsłużę te najmniejsze (5-6cm) i średnie (9-10cm) jerki na rozlewiskach i jeziorkach, a drugim od średnich po duże (przy czym duże to wg mnie 12-14cm i 100-120g max), którego będę używał na łowiskach, gdzie siedzą "mamuśki" ;)

A tak z ciekawosci, ta druga jerkowka, to tez pod korbe? Jak tak, to jaki kolowrotem masz zamiar zakladac do tych klockow 100g+?

Dziś przeglądając znalazłem jeszcze coś takiego 

abu veritas v2 

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/abu-garcia-veritas-v2-cast-g17-a180-p1773-k16840.html

co prawda długość o 3 cm a dużo ale może :) 

Dziś przeglądając znalazłem jeszcze coś takiego 

abu veritas v2 

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/abu-garcia-veritas-v2-cast-g17-a180-p1773-k16840.html

co prawda długość o 3 cm a dużo ale może :)

Mam nadzieję, że te są już bez słabych punktów, bo mój do 45gr w pierwszej wersji przy delikatnym wymachu poleciał razem ze Svartzonkerem McMio jakieś 20-30cm za multikiem ;)